Verdidebatt

Trenger vigselsliturgi for likekjønnede

Kirken må starte arbeidet med en vigselsliturgi som også omfatter ekteskapsinngåelse for likekjønnede.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land slår stort opp at Kirkerådet taler biskopene midt imot. (Vårt Land 7. desember). Presteforeningen tror ikke det er dekkende for hvordan oppfatningen av dette spørsmålet er verken i kirkerådet, blant kirkens medlemmer eller blant prestene i Den norske kirke.

Mange av Presteforeningens medlemmer ønsker å vie par av samme kjønn. Andre opplever spørsmålet som utfordrende og ønsker å reservere seg. Derfor har også mange av våre medlemmer sett frem til en avklaring i Bispemøtet. En slik avklaring innbefatter også etter hvert ny liturgi for vigsel som kan gjelde likekjønnede ektepar.

Delt bispemøte. I utredningen «Ekteskapet i evangelisk-luthersk perspektiv» har Bispemøtet delt seg i et flertall og et mindretall i den teologiske forståelsen av ekteskapet. Flertallet konkluderer med at ekteskap mellom to personer av samme kjønn ikke er i strid med en evangelisk-luthersk ekteskapsforståelse. De mener at det er «tilstrekkelig læremessig grunnlag for å utvikle en liturgisk ordning som gir likekjønnede par anledning til å bli viet i Den norske kirke». Mindretallet har konkludert motsatt. Likevel har Bispemøtets flertall valgt ikke å anbefale Kirkemøtet å arbeide for en ny vigselsliturgi. De ønsker heller å arbeide for en liturgi for forbønn av borgerlig inngått ekteskap som også kan omfatte likekjønnede ektepar.

Prester i Den norske kirke har rett og plikt til å forrette kirkelige handlinger, ifølge tjenesteordning for menighetsprester § 2. I kraft av sin ordinasjon har prester rett og plikt til å utføre sine oppgaver ut fra selvstendige faglige vurderinger innenfor de rammene som er fastsatt i kirkelige ordninger og norsk lov. Prester i Den norske kirke har vigselsmyndighet i kraft av sin stilling, ifølge ekteskapsloven § 12.

Kan nekte. To personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap i Norge, ifølge ekteskapsloven § 1. Vigselsmyndigheten gir prester rett til å vie personer som kan inngå ekteskap med hverandre. Dersom de som skal inngå ekteskap er av samme kjønn, har den enkelte prest adgang til å reservere seg mot å vie paret står det i ekteskapsloven § 13.

En kirkelig vigsler kan også nekte å foreta vigsel dersom en av brudefolkene er skilt og den tidligere ektefellen lever, eller dersom brudefolkene er av samme kjønn. Dette er en individuell reservasjonsrett som består uavhengig av om det finnes en kirkelig liturgi eller ikke. Den reservasjonsretten vil fortsatt ha både teologisk og juridisk legitimitet også dersom Kirkemøtet skulle vedta en liturgi for vigsel av likekjønnede par.

Mangler liturgi. Utfordringen i dag er altså ikke at prester, i strid med sin overbevisning, vil bli tvunget til å forrette vielser av likekjønnede par. I dag er utfordringen at mange prester som ønsker å vie likekjønnede par, ikke har liturgi fastsatt av Kirkemøtet for å kunne gjøre dette.

Bispemøtet mener at uenighet i synet på homofilt samliv og kirkelig vigsel ikke er kirkesplittende, og at det vil være mulig å leve med to syn i kirken. Skal vi leve med to syn i dette spørsmålet så må kirken også gi prester som ønsker det anledning til å vie homofile. Kirken må derfor starte arbeidet med en vigselsliturgi som også omfatter ekteskapsinngåelse for likekjønnede.

Leve med to syn. Det er verd å minne om at Presteforeningen har lang tradisjon for å leve med forskjellige syn i teologiske spørsmål. Et godt eksempel på dette er spørsmålet om kvinners prestetjeneste. Da Ingrid Bjerkås søkte om medlemskap i Presteforeningen, ble det innkalt til ekstraordinær generalforsamling. Presteforeningens grunnregler ble endret slik at Ingrid Bjerkås kunne være medlem, selv om medlemmene fortsatt hadde (og noen fortsatt har) ulikt syn på kvinners prestetjeneste.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11.12.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt