Kjetil Nilsen

56

Vestbredden: Filmet at han selv ble beskutt

Mens han filmer et sammenstøt mellom palestinske ungdommer og noen soldater, sikter plutselig en av soldatene på ham og fyrer av en tåregassgranat.

Publisert: 7. des 2013

Muhammad Ahmad er en av de frivillige feltarbeiderne som hjelper den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem med å dokumentere overgrep på den okkuperte Vestbredden.

 Forrige onsdag – den 27. november – brygget det nok en gang opp til uro mellom noen ungdommer og israelske okkupasjonssoldater som er stasjonert i den konstant plagede byen Beit Ummar – midtveis mellom Betlehem og Hebron. Muhammad var på plass med sitt videokamera. 

Han sveiper kameraet rundt, i retning soldatene som begynte å skyte tåregass-granater. Plutselig retter en av soldatene geværet mot Muhammad - og fyrer av. Granaten treffer Muhammad i brystet, mens han selv filmer hendelsen. På stillsbildene fra video-opptaket kan man tydelig se granaten komme mot Muhammad. Heldigvis - denne gang ble offeret påført kun lettere skader.

Stillsfoto fra video-opptaket. Legg merke til granaten som kommer mot (Foto: B'Tselem)

Ikke unikt

Talsperson Sarit Michaeli i B’Tselem uttalte til Huffington Post at videoklippet er enestående som dokumentasjonsmateriale, men at det som filmen viser på ingen måte er unikt. Mange slike skyteepisoder har ført til alvorlige skader – i noen tilfeller også med dødelig utfall.

Dette skjer til tross for at stridsreglene (rules of engagement) sier at tåregass-granater skal skytes skrått opp i luften – aldri med geværet i horisontal posisjon rettet mot enkeltpersoner eller en folkemengde. Det står faktisk også påskrevet på granaten: Do not fire directly at persons. Serious injury or death may result. 

I desember 2011 døde aktivisten Mustafa Tamimi fra Nabi Saleh etter å ha blitt skutt i ansiktet med en tåregassgranat fra kloss hold. Saken ble klaget inn til det israelske militære advokat-embetet (The Military Advocate General’s Corps - MAG) av B’Tselem. Torsdag denne uken kom svaret fra MAG: Saken henlagt – ingen grunn til videre etterforskning. Military Advocate for Operational Matters Lt. Col. Ronen Hirsch skrev at granaten som førte til Tamimis død ble avfyrt “according to the relevant rules and regulations and did not involve any illegality." 

Likegyldighet

B’Tselem mener beslutningen viser den likegyldighet overfor palestinske liv som preger forvaltningen av forsvarets egne lover og regler. Slik sendes et klart signal til israelske soldater og offiserer at skulle de komme til å drepe ubevæpnede sivile, vil de ikke bli holdt ansvarlige. 

Sammenstimlinger av folk og demonstrasjoner er forbudt i henhold til de militære lover som gjelder på den okkuperte Vestbredden. Soldatene er snare til å fyre av mot demonstranter; først sjokk-granater som varselskudd og deretter tåregassgranater for å spre folkemengden. Det skaper gjerne panikk – og ofte steinkasting tilbake mot soldatene.

Da kommer «gummikulene» (tunge stålkuler trukket med et tynt lag av gummi). Er folkemengden der fortsatt, skytes til slutt med skarp ammunisjon. Forrige onsdag i Beit Ummar stoppet det med tåregass-granater – en av dem altså skutt rett mot en fotograf som ikke rakk å dukke, og dermed fikk han avslørt ugjerningen på video.

---------------- 

Se VIDEO-KLIPPET

B’Tselems pressemelding

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Joda

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor skal jødene skvises inn i et land hvor de ikke er ønsket og som ikke har tilhørt dem på omkring 1300 år?

Vi ser hva du skriver RJ....men dette er rett og slett vås.

Kommentar #52

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Er du enig i dette, Lysvik?

Publisert nesten 7 år siden

Jordanian MP Tareq Khoury siterer koranen:  "If inch of occupied land of Muslims, jihad has become an individual duty for every Muslim" og hvis så, så må dere bli enige om hvilke inch .. og hvilken inch det stoppes ved.

Nå er vi imidlertid kjent med at terrororganisasjonene - for det er vel det de er? - ikke har noe Israel inntegnet i sine kart.  Eller er du enig med Khoury i at det gjelder et unnatak for alle incher?

http://alresalah.ps/ar/index.php?act=post&id=84526 

Det var muslimene, men hva er det som styrer tankegangen til herrene i nord?

Kommentar #53

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Til Kjetil

Publisert nesten 7 år siden

Sitatene du kommer med i kommentar 50 endrer ikke på virkeligheten - at Israel aldeles ikke blir akseptert som jødisk stat av sine naboer.  Og det burde være kjent at det har vært gjort forsøk på å fjerne Israel med makt. 

Du, Kjetil Nilsen,  bruker all din energi her på verdidebatt til å kritisere Israel.  Det finnes en rekke stater og samfunn, og i høyeste grad også arabiske / islamske, som til de grader bryter menneskerettighetene.  Men dette er du helt taus om. 

Kommentar #54

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Gå tilbake til start..........

Publisert nesten 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det var muslimene, men hva er det som styrer tankegangen til herrene i nord?

Nå virker det som det begynner å bli komplisert for deg og nærmest uforståelig hva du skriver - så jeg foreslår at du går rolig tilbake til start og leser innlegget mitt en gang til.  

Kort oppsummert: Du har på denne tråden fått lese om fotografen Muhammad Ahmad som ble skutt på med tåregassgranat; om Mustafa Tamimi som ble drept i 2011 med tåregassgranat, skutt rett i ansiktet, og at hæren sist uke frikjente seg selv; om 14-årige Yousef Lutfi som ble skutt i ansiktet med en tåregassgranat ved Rachels grav i Betlehem forrige onsdag; og om 14-årige Wajih Wajdi al-Ramahi som ble drept lørdag med et skudd i ryggen av en soldat.....

Du har altså fått stifte bekjentskap med noen få ferske eksempler som illustrerer en okkupasjonsmakt som er totalt likegyldig hvordan den forholder seg til sivile under deres okkupasjon. Så kan du kanskje skrive noen kommentarer om dette - og om det er noe Norge bør gjøre vis a vis israelske myndigheter for å få stanset denne brutaliteten og trygget sikkerheten til den okkuperte sivilbefolkningen. Ja, for det mener du vel er viktig?   

Kommentar #55

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Hmmm...

Publisert nesten 7 år siden

Kom over en navnebror - Muhammed Ahmad....Hussein ... den nåværende Grand Mufti i Jerusalem ... medlem av PA ... og som de fleste som uttaler seg på tv på de kanter ... oppfordrende til drap på jøder ..ja, dette kan vel minne om de "gode, gamle" nazi-dager med en annen mufti ..

http://www.youtube.com/watch?v=H0nmUSPbhTk

Kommentar #56

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

Eg har sjølvsagt mine tankar om deg og andre her inne, men let vera å seia det høgt.

Eg lyt spørja Morken kor grensa går.

Sitat:

"pinadø er du en unyttig idioti her på forumet."

---------------------------------------------------------

Som du sikkert forstår så har me ulikt utgangspunkt .

Du må gjerne kalla det "okkupasjon". Ingen kan nekta deg det.

Eg kallar det Guds land.

Du les i GT korleis Gud let israelittane innta dette landet.

Det er ikkje noko nytt i dag. Det er den same gamle striden.

Palestinarane ynskjer jødane fjerna.

Dei let dei ikkje få be på tempelhøgda heller.

http://templemountfaithful.org/events/details-of-the-2013-jerusalem-day-march-of-the-temple-mount-faithful.php

Tida nærmar seg då jødane igjen vil ha full kontrol.

Og kva skjer med Gaza.

http://alphanewsdaily.com

"FOR GAZA SHALL BE FORSAKEN,

     And ASHKELON desolate;    (it will continue to grow worse ...)

     They shall drive out Ashdod at noonday,

     And Ekron shall be uprooted.    (They dug up all the Jewish graves during the forced evacuation of Gaza ...)

     Woe to the inhabitants of the seacoast,

     The nation of the Cherethites!

     The Word of the Lord is against you,

     O Canaan, land of the Philistines (Palestinians):

   "I (God) will destroy you 

     So there shall be no inhabitant."  (All 'Palestinians' (Philistinians) and their allies should take note ... and leave!)

Kommentar #57

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Tamimi put himself at unnecessary risk

Publisert nesten 7 år siden

Vi, som følger med, fra nord skjønner jo tegningen - at det er i kontekst "provokativ adferd" det skapes snutter og annet slik at herrene fra nord og andre u..... i...... verden over kan få noe å legge fram der det er spalteplass mulig for om mulig å holde opinionen ved like .... eller aller helst få noen nye med på laget.

Vi har og skjønt at den død palestinaaraber er mer verdt for saken enn en levende.  En levende og velfungerende MT ville ikke ha skapt noe å skrive om, men når han er død ... gjerne fordi han selv ba om det ... direkte eller indirekte .. så er ikke det så viktig ... bare vi har noe å legge inn på vd eller annet for å holde .. saken i live ... eller helst varm.

Denne saken er jo i et dødleie nå - overskygget av all annen elendighet i området.  Dessverre for MT - han hadde vært mye mere verdt som menneske ... i live ... enn som "ammunisjon" på vd ..

http://www.idfblog.com/2013/12/06/idf-investigation-concludes-mustafa-tamimi-death-regrettable-crime/ 

Sier dermed ikke at jeg er .. eller ikke er .. uenig med det IDF er kommet fram til.  Jeg, som andre, er ikke ukritisk til ... selvgranskninger, men .. hva hjelper det MT .. eller nestemann i den mer eller mindre frivillige martyrkøen?

Kommentar #58

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Vi ser hva du skriver RJ....men dette er rett og slett vås.

Du med din religiøse overbevisning synest vel det. Det har skjedd mye siden jødene hadde dette landet sist. Skal de som bor der nå bare tvangsflyttes fordi en religiøs bok sier jødene har eierrett til dette landet?

Er det noen andre land som har skiftet eiere de siste 1300 årene som vi må få over til sine rettmessige eiere?

Kanskje vi skal hjelpe Indianerene i Amerika til å få tilbake landet sitt. Alle andre kan tvangsflyttes tilbake til dit de opprinnelig kom fra.

Kommentar #59

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Wajdi al-Ramahi

Publisert nesten 7 år siden

Jeg har sagt det i mang en kommentar tidligere, Nilsen, - hvorfor krever ikke Norge og særlig dere som sitter på samme greina som en opplæring i hat og vold kommer fra ... at ikke foreldre, skole og terrororganisasjoner holder barn unna den type provokasjoner som kan føre til .. død  .. noen oppslag ... og så er det over og klar for ... next in line ... at de nedflete barnas menneskerettigheter også følges av disse jihad stammene?

Amira Hess writes:His friends from the refugee camp claimed that there were no clashes between children and IDF soldiers at the time al-Ramahi was shot, though eyewitnesses told Haaretz, B’tselem and the Palestinian Center for Human Rights that stones were being thrown at soldiers. IDF officials stated that the stone throwing began only after soldiers positioned themselves in an ambush “meant to catch stone throwers.” . . . An eyewitness who asked to remain nameless stated that he noticed two groups of children throwing stones from an orchard that spans the distance between an UNRWA school and a group of houses outside of the camp. . . . Another eyewitness stated that he heard “maybe 20” gun shots, which were not preceded by less lethal measures, such as tear gas or rubber-coated bullets, after which he noticed the group of children coming out of the small olive grove while carrying something in their hands. . .
Det har og vært hevdet at gutten kommer fra en familie som er tilhenger av fred, men familiekrøniken gir et inntrykk at som aktivitet for akkurat det motsatte ... og det har dessverre medført sine tap ...Hess videre:.A relative, Ayman al-Ramahi, stated that their family is from the ruined village of al Mozriyah, near Lod, and that the family is known to support Fatah and the Palestinian authority. “We all support the Oslo agreements, peace. But what kind of peace is this?”

Wajih al-Ramahii’s father and grandfather have served time in prison due to their activism with Fatah. His father was in prison from 1977 to 1992. The IDF demolished two of the family’s houses, and sealed up two others. Ayman al-Ramahi also stated that between 2000 and 2008, two other members of the al-Rahimi family were killed by IDF gunfire, Mohammed Ahmed, 14-years-old, and Mohammed Jamal, 21-years-old. Wajih’s older brother is currently in custody and awaiting trial, and two of his cousins are also currently being held in Israeli jails.

As was widely reported in Western media, 21-year-old Mohammed Jamal was killed Oct. 15, 2008 as he was attacking Israeli soldiers. As Isabel Kershner reported for the International Herald Tribune (Oct. 17, 2008):Israeli troops shot and killed a Palestinian man during a clash in the West Bank before dawn Thursday, the third killing in three days, Palestinian officials said. The Israeli Army asserted that all three were holding or about to throw firebombs when they were shot. . . On Wednesday, another Palestinian, Muhammad Ramahi, 21, died from wounds sustained in a clash with Israeli troops at the Jalazoun refugee camp that abuts Ramallah.
Similarly, the Los Angeles Times reported Oct. 17, 2008 (Ashraf Khalil and Maher Abukhater):The incidents on Tuesday and Wednesday occurred near the Israeli settlement of Beit El, outside Ramallah and near the Palestinian refugee camp of Jalazoun. In each case, the Israelis say that the Palestinians were wielding lighted firebombs, while Palestinians assert that they were only throwing rocks. . . On Wednesday, camp residents staged a protest that turned violent after Zeid's funeral. The soldiers opened fire again, fatally injuring Mahmoud Ramahi, 22. As for the younger Mohammed, just 14, he too was killed as he was attacking an Israeli -- apparently a civilian, not a soldier. Contrary to Hass' report, he was killed during the Oslo years, in 1995, long before the 2000 to 2008 period of heightened Intifada violence. According to the Associated Press ("Report: Settler Kills Stone-throwing Palestinian Teenager," Nov. 3, 1995):Muhamed Ramahi, 14, joined a group of youngsters hurling stones at a Jewish car driving through Jalazoun village, family members said. The driver stopped and opened fire, hitting Ramahi in the chest, they added.If Wajih al-Ramahi was killed Saturday as he was engaged in stone-throwing, and if Hass is right that the two slain Mohammeds are his brothers, then he's the third son in his family to die while engaged in violence against Israelis.
http://www.camera.org/index.asp?x_context=2&x_outlet=55&x_article=2598
Kommentar #60

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Ja, har du skjønt?

Publisert nesten 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Vi har og skjønt at den død palestinaaraber er mer verdt for saken enn en levende.

Du viser vel her hvor lite du har skjønt av det du selv skriver.

Skulle du ta din egen kyniske logikk på alvor, burde du være den som stod i fremste rekke og holdt israelske myndigheter i ørene, og sørget for at de etterlevde det de sier på papiret: 

Obligated to the fundamental humanitarian principles, reflecting common values deriving from established customs shared by all nations, Israel seeks to avoid injury to innocent Palestinian civilians, including children, even as it confronts widespread violence directed against it and its citizens. Moreover, with regard to child civilians, Israel's forces respect international law regulating the treatment of civilian populations (including, of course, children) during the conduct of hostilities. (fra hjemmesiden til israelsk UDs egen hjemmeside)

Kommentar #61

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Tja

Publisert nesten 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
holdt israelske myndigheter i ørene,

Jeg er av de som ber til Herren om at IDF må oppføre seg at de ikke lokkes til handlinger som du og andre bruker til ammunisjon for sin side av saken.

Det er for meg et under at ikke flere liv gikk tapt i 2009 - men jeg har tatt meg i å tenke ... må IDF gå på alle disse provokative limpinnene og har de håndplukket godt nok de som skal håndtere provokasjonene?

Slik det er nå, så er det kun blod fra disse som holder liv i den trofaste opinionen.  Fra mitt ståsted så ville jeg ha tenkt: Ikke en dråpe blod uten en veldig god og gjennomtenkt grunn.

Og jeg har skjønt, Nilsen- og det skjønner sikkert også du - at i denne konflikten så er det to menneskesyn som møter hverandre.  Jødene viser at en jøde i live er mer verdifull enn tusenvis av kriminelle palestinaarabere som i transfer Shalid.  Palsetinaaraberne viser verden at en død araber for saken er mer verdifull enn en levende .. og lærer opp til det.

Kommentar #62

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Til Robert Jensen

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor skal jødene skvises inn i et land hvor de ikke er ønsket og som ikke har tilhørt dem på omkring 1300 år?

Palestina har aldri tilhørt noen av arabersatene.  I århundrer var tyrkerne herrer over området og regjerte over folkeslagene som til enhver tid bodde der. 

Etter første verdenskrig kom palestinaområdet under Sorbritannia som mandat i Folkeforbundets regi. Arabere var ett av de folkeslagene som bodde der.  Drusere, tyrkere og jøder var andre folkeslag i området.  Etterhvert var det jødene som ble det dominerende folkeelementet, og FN fant at det var grunnlag for å gå til dannelse av en israelsk nasjonalstat på noe av Israels historiske grunn.

Det som ble Israel er ikke større enn Møre og Romsdal fylke.  Mens araberne har områder som hele Europa.  

Jødene har så klart rett til en liten stat på sin historiske grunn.  Araberne har fra før en stor mengde stater og kjempestore områder. 

Kommentar #63

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
alestina har aldri tilhørt noen av arabersatene. I århundrer var tyrkerne herrer over området og regjerte over folkeslagene som til enhver tid bodde der.

Etter første verdenskrig kom palestinaområdet under Sorbritannia som mandat i Folkeforbundets regi. Arabere var ett av de folkeslagene som bodde der. Drusere, tyrkere og jøder var andre folkeslag i området. Etterhvert var det jødene som ble det dominerende folkeelementet, og FN fant at det var grunnlag for å gå til dannelse av en israelsk nasjonalstat på noe av Israels historiske grunn.

Det som ble Israel er ikke større enn Møre og Romsdal fylke. Mens araberne har områder som hele Europa.

Er ikke Tyrkere arabere og muslimsk? Det du sier får det ikke til å høres noe mer legitimt ut.

Det er vel 1300 år siden noen jødisk majoritet var eiere av dette landet, så hvorfor skal de pluttselig få det nå etter så lang tid?

Så om det flytter nok jøder til norge så de ble en majoritet så gir det dem rett til å gjøre norge om til en jødisk stat?

Uansett hvor mange områder arabere har fra før så gir det ikke jøder eller noen andre rett til å tvansflytte de som bor i disse områdene.

Det blir som å plassere en katt og hund som ikke kjenner hverandre fra før i samme rom, som å be om trøbbel.

Kommentar #64

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Uansett hvor mange områder arabere har fra før så gir det ikke jøder eller noen andre rett til å tvansflytte de som bor i disse områdene.

Er du helt ukjent med hvordan jødene er blitt behandlet - ikke bare av européere, men også av arabere - og at denne holdningen i høyeste grad fortsatt er til stede ?

Kommentar #65

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Er du helt ukjent med hvordan jødene er blitt behandlet - ikke bare av européere, men også av arabere - og at denne holdningen i høyeste grad fortsatt er til stede ?

Jeg vet hva de har gjennomgått.

Er der derfor en god idé å plassere dem i et araberland som grenser til andre araberland?

Er det noen som trodde at det ikke blir mer konflikt av dette?

Hvordan mener du indianerene i Amerika har blitt behandlet? Skal ikke disse også få tilbake landet sitt, som de faktisk bodde i helt til de ble invadert av Europeere.

Det er omkring 1300 år siden jødene var en majoritet i israel. De flyttet dit nå i senere tid bare pga religiøse overbevisninger og at noen idioter synest det var en god idé.

Hele situasjonen viser bare at religiøse forskjeller avler konflikter.

Kommentar #66

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Idioter.?

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
pga religiøse overbevisninger og at noen idioter synest det var en god idé.

Hele situasjonen viser bare at religiøse forskjeller avler konflikter.

Du har ikke vært inne på tanken at det er araberne og islamistene som er årsaken til at det er problemer med at jødene har fått igjen sitt eget land..?

Eller er det jødene sjøl og de vestlige "idiotene" som du kaller dem som har skylda for at islamistene aldri blitt mett på å erobre land i verden..? 

Kommentar #67

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Du har ikke vært inne på tanken at det er araberne og islamistene som er årsaken til at det er problemer med at jødene har fått igjen sitt eget land..?

Eller er det jødene sjøl og de vestlige "idiotene" som du kaller dem som har skylda for at islamistene aldri blitt mett på å erobre land i verden..?

Så du mener mange land der nede har skiftet eiere de siste par hundre årene?

Israel området har vel vært i muslimsk eierskap i 1300 år. Hvorfor skal noen vestlige "idioter" komme og bestemme at jødene skal plantes midt imellom muslimene etter så lang tid?

Er ikke det å be om bråk så vet ikke jeg.

Kommentar #68

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden

Gud viser si makt ved nasjonen Israel. 

Han har BESTEMT at eit lite område er Hans og at Han bestemmer over det.

Han har utvald seg eit bestemt folk som vert kalla Hans  "AUGNESTEIN".

Folk veit vel korleis det er å få skit inn på auga?

----------------------------------

Difor står det veldig tydeleg kva som skjer når endetidas Antikrist og hans allierte tek seg tilrette i GUDS LAND.

"Du dreg opp mot Israel, folket mitt, lik ei sky som ligg over landet. Det skal henda i dei siste dagar, då fører eg deg mot landet mitt, så folkeslaga skal LÆRA MEG Å KJENNA, når eg på deg, Gog, midt framfor augo deira, VISER KOR HEILAG EG ER."  Esekiel 38

Straffa for å prøva å knebla nasjonen Israel er grusom.

--------------------------

Verdssamfunnet bryr seg ikkje om kva Gud seier. Dei har utvikliingslæra som sin livsfilosofi.

Difor trur dei at Israel vert eit lett bytte.

 "Men når den tid kjem, når Gog går mot Israels-landet, då skal harmen stiga opp i meg, lyder ordet frå Herren Gud. 19 I min brennande iver og glødande harme seier eg: Den dagen skal det koma eit sterkt jordskjelv over Israels-landet. 20 Då skal alle skjelva for meg: fiskane i havet, fuglane under himmelen og dyra på marka, alt krypet som det kryr av på bakken, og kvart menneske som bur på jorda. Fjella skal styrta saman, bergveggene skal rasa ned og alle murane jamnast med jorda.
    21 Då kallar eg sverd imot han på alle mine fjell, seier Herren Gud. Den eine skal venda sverdet mot den andre. 22 Eg straffar han med pest og blodsutrenning. Eg sender høljande regn og haglsteinar og lèt det regna eld og svovel over han og fylkingane hans og over alle folka som er med han. 23 Såleis viser eg mitt velde og mi guddomsmakt og gjev meg til kjenne for augo på mange folkeslag. Då skal dei sana at eg er HERREN" Esekiel 38

Det er desse tinga me no ser opptrappinga til.

Det er enno noko år til klimakset kjem, men åra går fort.

Kommentar #69

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Torstein Langesæter. Gå til den siterte teksten.
Gud viser si makt ved nasjonen Israel.

Han har BESTEMT at eit lite område er Hans og at Han bestemmer over det.

Han har utvald seg eit bestemt folk som vert kalla Hans "AUGNESTEIN".

Folk veit vel korleis det er å få skit inn på auga?

Forskjellbehandling. Snakker vi fremdeles om kjærlighetens gud?

Dette minner mer om at det er jødene som har skrevet religionen for å passe dem selv.

Kommentar #70

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Til Robert

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet hva de har gjennomgått.

Er der derfor en god idé å plassere dem i et araberland som grenser til andre araberland?

Er det noen som trodde at det ikke blir mer konflikt av dette?

Hvordan mener du indianerene i Amerika har blitt behandlet? Skal ikke disse også få tilbake landet sitt, som de faktisk bodde i helt til de ble invadert av Europeere.

Det er omkring 1300 år siden jødene var en majoritet i israel. De flyttet dit nå i senere tid bare pga religiøse overbevisninger og at noen idioter synest det var en god idé.

Hele situasjonen viser bare at religiøse forskjeller avler konflikter.

Du sier at du vet hva jødene har gjennomgått. Det høres ikke slik ut. Jødene er også blitt rensket ut fra diverse arabiske land og samfunn - og de ble rensket ut også fra Vestbredden - da Jordan tok området.

Det går ikke an å sammenligne behandlingen av jødene med indianernes situasjon.

Når det gjelder islam, så er ikke det bare en religion, men også en idéologi som beskriver hvordan et samfunn skal styres - og hvem som har førsteretten der. Og det skaper i høyeste grad konflikter.

Kommentar #71

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Jeg ser at du roter rundt i de bokhylle og dine tankesprang til hva som har skjedd; hva FN har gjort og kunne ha gjort - det er du selvsagt fri til, men alle disse tankene dine er det fint mulig å tilbakevise ... bare vi bytter ut noe i innholdet i bokhylla og snur litt i toppetasjen.

Om du regner med å ha en siste rest av troverdighet får du fortelle meg hva det er i FN oppsummeringen jeg gjør som er feil, eller historisk ukorrekt. Det holder på langt nær å hevde at du kan tilbakevise alt. Du må gjøre det. og det er du ikke i stand til, med mindre du skal dikte og skrøne.

 Hva jeg har skrevet om det morderen Israels tilblivelse er selvsagt historisk korrekt.

.

Kommentar #72

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Kristne mener det IKKE er okkupert land

Publisert nesten 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Man kan spørre seg: Er det noen i det israelske maktapparatet som forsøker å framprovosere en tredje Intifada i de okkuperte områdene? Det vil nemlig sette en effektiv stopper for forhandlingsprosessen; ingen kompromisser må inngås; ingen to-statsløsning; sterkere lut kan settes inn for å "kontrollere situasjonen" og trygge "sikkerheten" - og koloniseringen av det du kaller "Guds land", men resten av verden kaller okkupert område, kan fortsette.

Men du leser tydeligvis ikke Bibelen. Der er områdene en del av de Gud SELV valgte ut for sitt land. JEG må jo tro MER på Gud - her Israels Gud - enn NOE ANNET menneske. Når selve mennesket ikke har utviklet sin visdom i løpet av de mange tusen år og er like uberegnelige og hyklerske og falske - så sier det seg selv at jeg OVERHODET ikke kan tro det enkelte mennesker hevder og uttaler. Som kristen tror jeg HELT OG FULLT på Bibelens ord, så får vi leve i hver vår virkelighetsforståelse.

Derfor vil det ALLTID være et skille mellom de som har hjerte for landet Israel og de som IKKE har det. OG forstå at ordet Israel betyr: Kamp med Gud. Så det er litt av en kapasitet å kjempe imot.

Hva som enn er ønsker jeg deg iallefall en riktig God Jul - og IKKE glem fødselsdags-barnet Jesus. Søk Ham og finn Ham. DET blir en ny visdom.

Kommentar #73

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Hva jeg har skrevet om det morderen Israels tilblivelse

Det er beskrive slik:

"I Jeriko låste dei portane og stengde seg inne for israelittane skuld. Ingen gjekk ut, og ingen kom inn. 2 Då sa Herren til Josva: «Sjå, no gjev eg Jeriko med kongen og dei djerve krigarane hans i di hand.  3 Lat alle stridsmennene gå kring byen ein gong om dagen; så skal de gjera i seks dagar.  4 Og sju prestar skal gå framføre paktkista, kvar med sitt stridshorn. Men den SJUANDE DAGEN skal de gå SJU GONGER kring byen, og prestane skal blåsa i horna. .. Morgonen etter stod Josva tidleg opp, og prestane tok Herrens kiste mellom seg. 13 Dei SJU PRESTANE som bar kvar sitt horn, gjekk framføre kista og bles i horna alt i eitt. Dei væpna mennene gjekk føre dei, og dei som var attarst, fylgde etter Herrens kiste. Og heile tida ljoma horna. 14 Dagen etter gjekk dei òg éin gong kring byen og vende så attende til leiren. Så gjorde dei i SEKS DAGAR.

    15 Den SJUANDE DAGEN stod dei opp med det same det tok til å dagast, og gjekk SJU GONGER  kring byen. Dei bar seg like eins åt som før. Men den dagen gjekk dei SJU GONGER kring byen. 16 Då prestane bles i horna den SJUANDE GONGEN, sa Josva til folket: «Ropa no! For Herren har gjeve dykk byen" Josva 6

----------------------

Me er rett framfor DEN SJUANDE DAGEN.

Fyrst kjem Lysvik og andre "NYTTIGE IDIOTAR" til å prøva å innta landet.

Kommentar #74

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Det går ikke an å sammenligne behandlingen av jødene med indianernes situasjon.

Hvorfor ikke?

Landet ble okkupert, de ble slaktet og forfulgt.

Høres da ganske likt ut.

Kommentar #75

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Når det gjelder islam, så er ikke det bare en religion, men også en idéologi som beskriver hvordan et samfunn skal styres - og hvem som har førsteretten der. Og det skaper i høyeste grad konflikter.

Det er jo nøyaktig det de kristne har gjort og prøver å gjøre fremdeles i dag. Kristne vil at alle andre skal leve som dem.

De kristne ser på seg selv som best og mener de har den beste måten å leve på. Med bibelen i hånd.

Kristendommen har heldigvis blitt mye mer moderat enn Islam. Islam henger igjen med noen århundre.

F.eks så var ikke det kristne kvinnesynet noe særlig mer elegant enn muslimenes i dag.

Kommentar #76

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Yess, just precis

Publisert nesten 7 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Så du mener mange land der nede har skiftet eiere de siste par hundre årene?

Legger inn en snutt som viser hvordan landene vi idag ser i området, lå som et kakestykke som det var opp til de franske og de britiske å mandathåndtere.  Legger inn en link til en BBC dokumentar, Birth of nations, som har fokus på levende bilder fra hvordan det sto til i landområdene ... det blir veldig levende og en god dolumentar - har ikke sett hele, men briter er briter - de er mye å blame for at det har blitt som det har blitt - de lovet seg bort både til jøder og arabere .. alle land i dette området har en historie som begynner etter første verdenskrig ...

Det palestinske mandatet finner du i del 2 - den første handler mest om det franske området som endte med todeling - det større Libanon og Syria ...

http://www.youtube.com/watch?v=9C6c_gUMecE

Kommentar #77

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Publisert nesten 7 år siden
"PA Formally Refuses to Recognize Jewish State"

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175131#.Uqs3BfTuK0g

"Kilden  sier videre  at  Abbas formelt uttalte at han  nekter å anerkjenne Israel som jødisk stat"

"I november bemerket  statsminister Binyamin Netanyahu  at  roten til konflikten  er at PA har nektet å anerkjenne den jødiske staten Israel."

Kommentar #78

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Okkupasjon handler om politikk

Publisert nesten 7 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.
Derfor vil det ALLTID være et skille mellom de som har hjerte for landet Israel og de som IKKE har det.

Okkupasjon handler om politikk, og de fleste jøder vil ikke bestride at de palestinske områdene er under okkupasjon. De kan allikevel ha et stort hjerte for landet Israel - det er ikke nødvendigvis noen motsetning i det.

Dine jødiske medsøstre i organisasjonen Women in Black, møtte idag opp på Hagar Square i Vest-Jerusalem kl.13:00 for en stille demonstrasjon. Det har de gjort ved innledning til sabbaten hver fredag siden 1988. Budskapet er fortsatt det samme: - Stans okkupasjonen! Ingen grunn til å mistenke dem for ikke ha et hjerte for landet sitt av den grunn. Dette handler om politisk uenighet - og den er minst like stor i Israel som i Norge.  

Og de kristne? - Ja, spør dine kristne palestinske trosfeller på Vestbredden om de opplever at de lever under en okkupasjon eller ikke. Er du virkelig i tvil om svaret du vil få?

God jul!

Kommentar #79

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Trur ikkje det

Publisert nesten 7 år siden

Born kan svare for for seg, men jeg tror ... ut fra det hun har lagt igjen på vd .. at hun aldri ville kjenne kvinner i en venstreorientert politisk organisasjon som sine ... medsøstre.

Sett utenifra synes det rimelig meningsløst å kle seg i svart og sørge over ... og i disse tider så skjer det svært lite ... ihvertfall på den israelske siden av sikkerhetsmuren - se for øvring tråden som er lagt inn nå: "Innmurte googlere" .... ofrene i konflikten .... og for å bli et offer så må en jo ha havnet i en offerrolle en selv ikke har valgt... eller?

Derimot ville det ha vært rimelig lite overraskende - hvis - Born in Israel - skulle velge en kvinnegruppe - så ville hun ha valgt Women in green - men ... jeg vet ikke om hun ville ha gått så langt ... det kan hun si selv.. hvis hun vil.. men .. jeg har og kommet dit at det sitter langt inne å si at det er greit å trekke seg tilbake fra Judea og Samaria .. noe kvinnene med de grønne hattene er helt klare på at de ikke ønsker skal skje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Green

Kommentar #80

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Jo, Born skulle nok svart selv....

Publisert nesten 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Born kan svare for for seg, men jeg tror ... ut fra det hun har lagt igjen på vd .. at hun aldri ville kjenne kvinner i en venstreorientert politisk organisasjon som sine ... medsøstre.

Sett utenifra synes det rimelig meningsløst å kle seg i svart og sørge over ... og i disse tider så skjer det svært lite ... ihvertfall på den israelske siden av sikkerhetsmuren - se for øvring tråden som er lagt inn nå: "Innmurte googlere" .... ofrene i konflikten .... og for å bli et offer så må en jo ha havnet i en offerrolle en selv ikke har valgt... eller?

Born kan svare for seg, starter Ny gaard sin kommentar med.

......Ja, det hadde nok vært det smarteste om han overlot henne å svare, for igjen kommer det nærmest bare ugjennomtrengelige og usammenhengende resonnemnet fra Ny gaard. 

Men se! Vi kan i alle falle her tyde at for Ny gaard er plutselig ikke alle jøder like gode og inne i varmen. De som ikke deler hans ekstreme politiske synspunkter angående okkupasjon og forholdet til palestinerne - f.eks. de jødiske kvinnene i Women in Black - de blir plutselig ikke lenger jødiske stemmer, men redusert til en gruppe venstreorienterte.    

At han oppdager at ikke alle jøder deler hans syn, er nytt. For vanligvis setter han jødene (Merk den kollektive flertallsformen) opp mot "palestinaarberne" (se f.eks. #61). To ulike menneskesyn har de visst også, disse to "homogene" gruppene, skal vi tro Ny gaard...  Hva blir det neste?   

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere