Kommentar

Ja til smarte gutter, nei til tynne jenter

Magnus Carlsen blir elsket fordi han viser hvor smart det går an å være. Fotballfrue blir hatet fordi hun viser hvor godt trent det går an å bli.

En av den siste ukens Facebook-farsotter har vært reaksjonene på et bilde av en lettkledd Caroline Berg Eriksen, best kjent som bloggeren Fotballfrue. Nå var det ikke leddkleddheten som skapte reaksjonene, men det faktum at dama ser svært frisk og opplagt ut med tanke på at hun fødte et barn bare fire dager før.

Eller for å si det som det er: Det ser ikke ut som hun har født i det hele tatt, verken for fire dager siden eller fire år siden. Hun er så veltrent og vellykket at folk – særlig unge kvinner – blir rasende. Eller som bloggeren Suzanne Aabel spør i et mye delt innlegg med betydelige innslag av udiplomatisk språk: «Hva vil du si med dette bildet?»

Vi har lagt bak oss en måned med sjakk i alle kanaler. Mellom alle uavgjortkampene har vi fått se gamle klipp av Magnus Carlsen som spiller 20 partier samtidig og vinner alle suverent. Har noen spurt hva som egentlig er poenget med å vise fram en overlegen hjerne på den måten?

Mange føler seg feite og utrente av å se Fotballfrue i undertøyet. De fleste av oss får avdekket hvor lite intelligente vi er når Magnus Carlsen tar fram det rutete brettet. Men mens Fotballfrue har en blogg som du må lete for å finne, har sjakkmesteren beslaglagt enorme flater i medier som alle forholder seg til.

Hvorfor er det sånn at nordmenn elsker en ung mann som briljerer med sin mer eller mindre medfødte hjerne, mens en kvinnekropp som er jobbet fram gjennom systematisk blodslit på treningsstudio provoserer så intenst?

Og jeg, da? Lar jeg meg aldri provosere? Jo da, jeg er ganske provosert akkurat nå. Hissigproppene på Facebook har nemlig lurt meg til å skrive noe til forsvar for et menneske som blogger om sko, klær og små hunder til å ha veska. Det svir mer enn tanken på at en 23-åring fra Lommedalen har en hjerne jeg bare kan drømme om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar