Thor Bjarne Bore

135

Ord i Midt-Østen og Norge

Publisert: 10. mar 2010

Israel vil bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem og utvider et ultraortodoks jødisk nabolag i et område der det hovedsakelig bor palestinere.
Mønsteret er velkjent. Palestinerne ydmykes. Amerikanerne overses. Ingenting tyder på at den nåværende israelske regjering virkelig ønsker en fred som palestinerne kan leve med..
USAs visepresident ”fordømmer avgjørelsen, Det er nøyaktig den type steg som undergraver tilliten vi trenger”.
Ord. Ord.

Til Israel: Fredsbestrebelser er ikke bare å ta avstand fra krig men også ta avstand fra tanken om seier.

Til USA: Den som ønsker fred, må forsvare livet. Sett Israel under press. I mange år har USA vært den største leverandøren av konvensjonelle våpen til Israel. I en tiårsavtale fra 2007 til 2017 har USA avtalt å gi $30 milliarder i militær hjelp til Israel, en økning på 25% sammenlignet med perioden forut for Bushadministrasjonen.

Til Norge: Vi har regler som forbyr eksport av våpen til Israel. Men statseide Nammo har kjøpt seg en fabrikk i USA som følger amerikanske regler.
Nærings- og handelsdepartementet har gjort det helt klart at norske bedrifter i utlandet må følge det regelverk som gjelder i landet de befinner seg i, uansett hvilke konsekvenser dette har for hvor norsk våpen ender opp.
Er det ikke da merkelig at USA krever sluttbrukererklæring av alle land de eksporterer våpen til, også Nato-allierte, fordi de er livredde for at de skal havne i hendene på terrorister?
Ap har en formulering om å «arbeide for å få sluttbrukererklæring fra flest mulig land». Har regjeringen planer om å gjøre dette til noe mer enn ord?

Verden er overbefolket av ord.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Forakt

Publisert over 9 år siden

Visepresident Joe Biden hadde knapt steget ned siste trinnet fra flyet på Ben Gurion før Israel kunngjorde at de bygger nå 1600 nye boliger på okkupert område i Øst-Jerusalem. Et slikt agerende fra Israel forteller mer enn ord.

For ca. 5 måneder siden sa Bidens utenriksminister, Hillary Clinton følgende:

"For 40 years, successive American administrations of both parties have opposed Israel's settlement policy. That is absolutely a fact.

"And the Obama Administration's position on settlements is clear, unequivocal. It has not changed. And as the President has said on many occasions, the United States does not accept the legitimacy of continued Israeli settlements. Now, the Israelis have responded to the call from the United States, the Palestinians and the Arab world to stop settlement activity by expressing a willingness to restrain settlement activity. They will build no new settlements, expropriate no land, allow no new construction or approvals."

Man trenger ikke mye fantasi for å forestille seg hvilke tanker man nå gjør seg i Det Hvite Hus om dagen. Store nasjoner liker ikke å bli pekt nese til.

Kommentar #2

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2788 kommentarer

Krigshissere!

Publisert over 9 år siden

Thor Bjarne Bore er en av dem som ikke ser forskjell på svart og hvitt.  Nå må det vel en gang for alle slås fast at Øst-Jerusalem tilhører Israel og jødene.  Det er jo Øst-Jerusalem som er det virkelige gamle Jerusalem! 

De som kalles palistinarabere har sine land der forfedrene deres kommer fra, Jordan, Egypt, og alle andre arabiske land.  Palistinaraberne har aldri hatt noe land som heter Palistina, og vil heller aldri få det.  Derfor der det dumt å hisse opp folk til krig, la nå Guds planer gå sin gang!

Leif Gullberg er foresten ikke noe bedre enn Bore.

Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Krigshissere!

Publisert over 9 år siden
10.03.10 kl. 10:26 skrev Anders Helge Myhren:"Leif Gullberg er foresten ikke noe bedre enn Bore."

---

Jeg vil forsøke å trøste meg med det du skrev på en annen tråd nylig om meg: "Det du ikke vet, er ikke verdt å vite".

Påstanden er dessverre ikke sann, men jeg akter allikevel å minne meg selv om den i mine mørke stunder.

Kommentar #4

Thor Bjarne Bore

135 innlegg  49 kommentarer

Øst-Jerusalem

Publisert over 9 år siden

Jeg ser i at senere beklager Israel at kunngjøringen kom  mens Biden var i landet. Problemet er ikke når det skjedde, men at det skjedde.

 Øst-Jerusalem inneholder  noen av jødedommen, kristendommen og islams  helligste steder, slik som Tempelberget, Vestmuren, Al-Aqsa-moskéen og Den hellige gravs kirke. Området  var under jordansk herredømme mellom 1949–67. En kristen holdning ville væreå si at dette er et internasjonalt område, gjerne under FN-mandat, åpent for alle, ingen israelske trakasseringer.

Kommentar #5

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2788 kommentarer

Hei igjen!

Publisert over 9 år siden

Ja, selv om du skrev dette med litt humor tydeligvis, Gullberg, så står jeg forsatt ved det jeg har sagt, at du har opparbeidet deg mye kunnskap gjennom et langt liv.  Men det er tydeligvis noe med Israel, som gjør at mennesker "tramper i klaveret!" 

For noen av oss er det tindrende klart dette, og vi blir litt fortvilet over at ikke andre har samme lys.    Derfor synes jeg nok, at det kunne være klokt av deg og andre, og høre på folk som vil hjelpe andre til å vise hva hovedpersonen selv mener om dette, og det er Herren.   Derfor blir det så meningsløst å komme med påstander som slett ikke Gud mener, og heller ikke de gjenfødte kristne mener.  Dette spørsmålet er jo noe som mange har debattert gjentatte ganger.

Og når jeg nevner et så sterkt ord som krigshissere, så blir det jo det, når dere indirekte oppfordrer FN og USA til å gripe inn i feiden.  For det er vel egentlig det dere ønsker?

Kommentar #6

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

RE: Hei igjen!

Publisert over 9 år siden
10.03.10 kl. 11:31 skrev Anders Helge Myhren:"For noen av oss er det tindrende klart dette, og vi blir litt fortvilet over at ikke andre har samme lys."

---

Her er det bare å si at jeg 110% enig!

Kommentar #7

Kjell Skartveit

99 innlegg  386 kommentarer

jøden

Publisert over 9 år siden

Jeg ber alle lesere legge merke til at Bore finner jødisk tilstedeværelse som provoserende.

Leg merke til det.....

Det er ikke hva de gjør, men hva de er.

De eksisterer.

Men de får ikke eksistere blant palestinere.

Palestinere finner deres eksistens uholdbart i sitt eget nabolag.

De samme palestinerne ønsker å flytte tilbake til Israel.

Hvem får de da til naboer?

Hva skal de da gjøre med jødene?

Plassere dem i ghettoer og merke dem med jødestjerner?

Og Bore?

Han spiller på palestinernes lag for å få en fred de kan leve med.

Leve med?

Hvor jødene er  i den freden palestinerne kan leve med, er et mareritt for alle for forstanden i behold.

Kommentar #8

Thor Bjarne Bore

135 innlegg  49 kommentarer

Til Skartveit

Publisert over 9 år siden

Du skal ikke blande begrepene. Israel er ikke det samme som jødene.  

Dette er fakta: Utbyggingen vil føre til at det ultraordodokse jødiske nabolaget Ramat Shlomo blir kraftig utvidet. Boligene skal bygges i et område der det i dag hovedsakelig bor palestinere.

De stadige meldingene om utbygginger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem kan sette en stopper for  fredssamtalene allerede før de har kommet skikkelig i gang.

Jeg har alltid støttet Israel i tykt. Jeg er stolt lover at jeg i det offentlige rom uten forbehold har støttet deres rett til å leve. Jeg har holdt foredrag om Holocaust, intervjuet vitner til det som skjedde i Auschwitz. Sammen med Marie og Arthur Berg  kjørte jeg  i mange år en innsamling av midler til sykehuset Shaare Zedek i Jerusalem. Så sent som for noen måneder siden tok jeg skarp avtand fra forsøk på å få istand en bloikott av Israel blant norske akademikere, universiteter og høyskoler.

Men jeg kan ikke følge Israel i tynt. Og den ekspansjonspolitikken som nå føres, og den behandlingen som palestineren stundom utsettes for, er ikke et demokrati verdig. I det lange løp kan det være bedre med venner som sier ifra når de mener noe er galt, enn venner som lukker øynene og sier at alt Israel måtte foreta seg er riktig - uansett.

Kommentar #9

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Naive amerikanere

Publisert over 9 år siden

Jeg synes ikke synd på Biden. Det er nesten kriminelt naivt av amerikanerne å tro at en fredsavtale "er rett rundt hjørnet".

At Israel bygger i det østlige Jerusalem burde ikke komme som noen overraskelse for noen. Netanyahu har sagt gjentatte ganger at han ikke er villig til å forhandle om Jerusalem og at Jerusalem skal forbli udelt under israelsk kontroll. Dette slår selvfølgelig beina under et hvert håp om en fredsavtale så lenge Netanyahu sitter ved makten. For palestinerna er Øst-Jerusalem som hovedstad for den palestinske staten et ufravikelig krav.

Og selv med en annen israelsk regering som er villig til å forhandle om Jerusalem er sjansene for en fredsavtale små.

Mahmoud Abbas står svært svagt. Hans embetsperiode som president tok slutt i januar 2009, så hvilket mandat har han egenlig til å forhandle? Konflikten mellom Fatah og Hamas innebærer at han ikke kan forhandle på vegne av hele den palestinske myndigheten og alle kompromisser ham vil måtte gjøre i forhandlingene med Israel vil svekke ham i forhold til Hamas.

Og så finner han også stadig på nye unnskyldninger til å ikke vende tilbake til forhandlingsbordet.

Og selv hvis det var slik at Abbas hadde evnen til å slutte fred med Israel, så er det tvilsomt at han har viljen. Ehud Olmert gikk lengre enn noen israelsk regering har gått tidligere i å kompromisse i fredsforhandlingene med Abbas. Olmert gikk faktisk så langt som en israelsk regering kan gå. Er ikke Abbas villig til å slutte fred med de vilkårene Olmert la fram, så er han ikke villig til å slutte fred i det hele tatt.

Og der er ikke bare israelerne som har ydmyket Joe Biden. På samme tid som Biden kom til regionen vedtok Den palestinske myndigheten å oppkalle et torg i Ramallah etter "martyren" Dalal Mughrabi som lå bak kystveimassakeren i 1978 da 37 sivile israeler, blandt dem 13 barn, ble myrdet.

Kommentar #10

Kjell Skartveit

99 innlegg  386 kommentarer

Til Bore

Publisert over 9 år siden
10.03.10 kl. 13:27 skrev Thor Bjarne Bore:

Du skal ikke blande begrepene. Israel er ikke det samme som jødene.  

Dette er fakta: Utbyggingen vil føre til at det ultraordodokse jødiske nabolaget Ramat Shlomo blir kraftig utvidet. Boligene skal bygges i et område der det i dag hovedsakelig bor palestinere.

De stadige meldingene om utbygginger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem kan sette en stopper for  fredssamtalene allerede før de har kommet skikkelig i gang.

Jeg har alltid støttet Israel i tykt. Jeg er stolt lover at jeg i det offentlige rom uten forbehold har støttet deres rett til å leve. Jeg har holdt foredrag om Holocaust, intervjuet vitner til det som skjedde i Auschwitz. Sammen med Marie og Arthur Berg  kjørte jeg  i mange år en innsamling av midler til sykehuset Shaare Zedek i Jerusalem. Så sent som for noen måneder siden tok jeg skarp avtand fra forsøk på å få istand en bloikott av Israel blant norske akademikere, universiteter og høyskoler.

Men jeg kan ikke følge Israel i tynt. Og den ekspansjonspolitikken som nå føres, og den behandlingen som palestineren stundom utsettes for, er ikke et demokrati verdig. I det lange løp kan det være bedre med venner som sier ifra når de mener noe er galt, enn venner som lukker øynene og sier at alt Israel måtte foreta seg er riktig - uansett.

 Jeg blander ikke kortene, for her er det ingen kort å blande!

Det er velkjent og moderne antisemittisme dette å hevde at man kritiserer Israel og ikke jødene. Problemet er at Istael er en jødestat, ikke en arabisk eller tyrkisk.  Jeg kan akseptere påstanden dersom man forholder seg til Israel som til enhver annen stat, men når proporsjonene og språkbruken sprenger alle grenser, ja da dreier det seg ikke om saklig kritikk, men om holdninger som går inn i en tradisjon brunerer enn det vi liker tanken på. Du er imidlertid ikke alene. Her i distriktet er Stavanger Aftenblad i en egen divisjon hva angår denne typen journalistikk, men det vet du jo godt.....Poenget er at man bruker klassiske myter om jøden i angrepene på staten Israel.

Bore: les innlegget ditt en gang til. Du hevder at "mønsteret er velkjent. Palestinerne ydmykes".

Palestinerne ydmykes av det jødiske nærværet. Det er jødene som provoserer. Du sier jo det selv. Tror du de hadde reagert dersom Israel hadde latt arabere få flytte inn? Og velkjent? Hvordan er det mulig å hevde at en stat som gjør alt for å overleve, som har levert det beste samfunnet Midtøsten noensinne har sett, som har skaffet palestinerne i landet mer enn paletsinerne i andre land knapt kan drømme om, at det ydmyker dem etter et mønster?

Og: Du krever en slutt på eksport av våpen til Israel. Mener du at Israel ikke skal ha anledning til å forsvare seg? Er det måten å få fred på? Hva slags fred får vi da?

Og; du hevder at Israel må ta avstand fra tanken om seier. Da må jeg spørre: Er det ikke på tide du og andre snart forholder dere til Israel som andre stater. Israel har seiret. Ikke en gang, men flere. Og er det noe som må til for å skape fred så er det at araberne lærer seg å forholde seg til det.

Norge og andre land i Europa har måttet lære seg at grenser blir til etter krig. Vi har mistet store områder til Sverige. Tyskland mistet områder til Polen og Sovjetunionen. Vi aksepterer nederlag, det bør vi lære araberne også.

Til slutt:

Du sier du er stolt over at du i lang tid har støttet jødene for deres rett til å leve.

Stolt?

Er det noe å være stolt over at man gjør det selvfølgelige?

Dersom det derimot det ikke er det selvfølgelige, er jeg spent på hva som gjør at det ikke er det.......

Kommentar #11

Egil Meinich Misje

0 innlegg  130 kommentarer

Mønsteret er velkjent!!

Publisert over 9 år siden

Det er interessant å registrere Bores reaksjon på det som skjer i Israel. Og hvordan  hele verden er på tuppa pga. et utbyggingsvedtak. Jeg har tidligere prøvd å få svar hva det er som gjør at reaksjonene er så voldsomme uten å få svar, så jeg prøver igjen.

 Det er så åpenbare forskjeller på reaksjonene at jeg må gi noen eksempler på hva jeg mener.Sikkerhetsgjerde som Israel har bygd for å hindre terror blir fordømt, mens det er helt greit å bygge sikkerhetsgjerde i Stavanger havn. ?   . ”Våpnene tier etter at India bygde en tykk jordvoll og et 2 1/2 meter høyt piggtrådgjerde nær grensen mot Pakistan.  Gjerdet er en del av Indias ambisiøse prosjekt for å stenge hele den 2900 kilometer lange grensen mot Pakistan” Aftenposten.. .          ”Mur av stål. Denne består av armerte 18 meter lange jernplater med en tykkelse på 50 cm. Platene skal drives ned i grensen mellom Gaza og Egypt. ”      Seperasjonsveger er også fordømt, men er det  helt greit at Saudi Arabia har veger for ”Muslims only og Non Muslims” på vegskilt.?                                                                                              Jeg behøver ikke noen lang forklaring om at Israels gjerde er bygget på Palestinsk land uten å få en grensebeskrivelse og en forklaring på hvor Palestina er.

Hvor er engasjemanget når en leser dette  “none except a Muslim can become a citizen of Maldives.”
From the 83 members (of the total 112) present at the time of vote; 78 members voted in favor, 2 members voted to remain neutral, but none of the members voted against this amendment.                                                        http://secularmaldives.blogspot.com/2007/11/nonmuslim-maldivians-to-lose.html

"Den 29. juni 1976 forlangte FNs Sikkerhetsråd en bindende og forpliktende resolusjon om at palestinske flyktninger skulle ha rett til å vende tilbake".             På Kypros har FN, med støtte av EU, bestemt at det ikke finnes noen "rett for flyktninger til å vende tilbake" etter mange år. Man må ta hensyn til at "en ny situasjon er skapt". Flyktningproblemene på Kypros oppstod i 1974, 26 år etter palestinerne flyktet.                                                                                              Nicosia er delt med sikkerhetsmur bygget av FN !

 200 000 mennesker flyktet fra den nordlige delen av Kypros. 1619 gresk kyprioter forsvant inn i tyrkiske fengsler for aldri å vende tilbake. Senere viste det seg at mange av disse ble henrettet av tyrkiske soldater.                                                                                                                     Den tyrkiske administrasjonen har en hær på 40 000 mann til disposisjon til å forsvare området sitt. For å fylle de tomme landarealene etter at den greske befolkningen flyktet sørover, så har man fått bønder og gjetere fra Anatolia til å bosette seg her. Man regner med at 115 000 innflyttere har bosatt seg på den tyrkiske delen av Kypros.

 Målet er å få bort alle spor etter den greske innflytelsen i regionen. Det har man gjort ved å døpe om navnet på landsbyene og legge ned klostre og kirker"........

http://www.pedagogtreff.com/gdok/obus/Kypros/kyp5.htm

 Dette er en okkupant som er Nato medlem og EU  søker!                                                                      

19 oktober 2009 gikk en gresk-kypriotisk gruppe i USA til sak mot den tyrkiske stat og krever på vegne av 200.000 fordrevne gresk-kyprioter en erstatning på 400 milliarder dollar.

Kanskje giverlandsgruppen for Palestina kan være med å bidra??

Jeg vil anbefale Bore å lese Trygve Lie`s bok"Syv år for freden "som en liten oppfrisking av historien.

Kommentar #12

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Midt- Østen

Publisert over 9 år siden

Når skal Israel få være herre i sitt eget hus? Øst Jerusalem er jo ikke en annen by i byen, men det er et område i Jerusalem, og jeg trodde jødene styrte over hele byen. Hadde nordmenn godtatt at Holmia i Oslo skulle bli en muslimsk bydel hvor Oslo kommune ble nektet å bygge der? Ville ikke ordfører Stang reagere og sende en haug med politi som jagde vekk de som protesterte? Hva ville ha skjedd om disse muslimene sendte bud rundt om i verden for å få sympati og til slutt kom presidenten fra USA hit for å riste litt på Stoltenberg. Bare tenk disse tanker hvor tåpelig dette ville være. Svenskene hadde ledd seg fillete av denne saken. Derfor sitter jeg ler litt av dere som er så trangsynte. Det å blande seg inn i dette blir nesten en vits. Jeg trodde virkelig at jødene kunne styre byen sin selv uten hjelp og veiledning av herr.Bore og hans kompanjonger.

Kommentar #13

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

re

Publisert over 9 år siden

JERUSALEM .

Kva er det med denne byen?

USA har ei viktig rolle i jer USA lem.

No er dei på jakt etter å få til  ein fredsavtale mellom palestinarane og israelittane.

Og kva skal denne avtalen innehalda.

Jerusalem skal delast og  austdelen skal vera hovudstaden i ein ny palestinsk stat.

Store landområde skal gjevast til palestinarane.

Det er berre trist at kristne ikkje ser kva som er Jerusalem i profetiane og kva som er Guds Land og Hans folk.

Jerusalem er Jerusalem.

Guds Land er det landet me kan lesa om i GT som Han gav til Abraham sine etterkomarar gjennom Jakob.

Guds Folk er det folket Gud utvalde seg i GT.

Me kan lesa om korleis Gud på mirakuløs måte førte folket sitt frå Egypt til det lova landet.

Diverre trur mange kristne at dette ikkje gjeld lenger.

Kor blinde går det an å bli?

For sjå, i dei dagar og på den tid,
        når eg vender lagnaden for Juda og Jerusalem,
     7 då vil eg samla alle folkeslag
        og føra dei ned i Josjafat-dalen.
        Der vil eg halda rettargang med dei
        om Israel, MITT FOLK OG MIN EIGEDOM
        som dei spreidde mellom folka.
        Dei DELTE LANDET MITT
     8 og kasta lodd om folket mitt; Joel 3

Gud kunne ikkje skrive det tydelegare i profetiane om det som no skjer.

Thor Bjarne Bore er berre ein av mange somer med på å gjera at desse orda han verta oppfyllt.

 "Eg vil samla alle folkeslaga til strid mot JERUSALEM. Byen skal verta teken, husa plyndra og kvinnene tekne med vald. Halve byen skal førast bort i fangenskap, men resten av folket skal ikkje rydjast ut or byen.
     3 Herren sjølv skal fara ut og strida mot desse folka som på stridens dag, den dagen han gjekk til kamp.  4 Den dagen skal han stå med føtene på Oljeberget, som ligg rett aust for Jerusalem. Og Oljeberget skal dela seg i to frå aust til vest, så det vert ein brei dal" Sakarja 14

Me ser korleis verdssamfunnet rasar mot Israels krav om å ha råderett over heile JERUSALEM.

Kommentar #14

Thor Helge Ligård

12 innlegg  69 kommentarer

RE: Til Skartveit

Publisert over 9 år siden
10.03.10 kl. 13:27 skrev Thor Bjarne Bore:

Du skal ikke blande begrepene. Israel er ikke det samme som jødene.  

Thor Bjarne

Hva er forskjellen på nordmenn og Norge som nasjon...??

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5194 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
30 dager siden / 3194 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2351 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2213 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1782 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
24 dager siden / 1761 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1744 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1677 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere