Verdidebatt

Den nye regjeringen viderefører MØ politikken

I valgkampen var det tidlig synlig at det ville bli en ny regjering. Usikkerheten var knyttet til hvor blå den ville bli – den ble blå-blå. Da kunne en tro at dette ville resultere i en ny retning på norsk Israelpolitikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sist uke møtteden nye utenriksministeren i H/FrP regjeringenstatsminister Benjamin Netanyahuog opposisjonslederen Tzipi Livni ogi tillegg møtte han palestinernes president Mahmoud. En kunne tenkt at det ville bli nye politiske føringer som ble presentert ved at Frp nå var inne i varmen og kunne legge premisser for Midtøsten politikken – men nei, (heldigvis) det var ikke nye norske politiske signaler.

Brende aviser alle bestrebelser på å flytte den norske ambassaden til Jerusalem, ingen land anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad sier Brende, og sette punktum for det som ville endre Jerusalems status.

Utenriksminister slår fast at det ikke må herske noen tvil om at Israels okkupasjon av Vestbredden er ulovlig og at bosetningene Israel har bygd i de okkuperte områdene er brudd på folkeretten – ikke en tøddel av det som var FrPs politikk før valget får innflytelse på den nye regjeringen. Brende legger til «Jeg mener at det er viktig at det ikke blir nye bosettinger, at man har full prioritet knyttet til forhandlingsprosessen for å komme frem til en tostatsløsning mellom Israel og Palestina». Det er der fokus må være, sier utenriksminister Brende til NRK. Videre sier Brende til NRK: «Det er ekstra viktig, for forhåpentlig blir man i løpet av de kommende månedene enige om en helhetlig pakke med tostatsløsning basert på 1967-grensene, men med mulighet til å se på landbytte» Det er betryggende med en ny utenriksminister som vil en tostatslsøning, og som legger 1967-grensene til grunne for nasjonalgrensene mellom Israel og Palestina.

Og den norske utenriksministeren loverpalestinernes president Mahmoud å videreføre de økonomiske overføringene til Palestina – Frp har tidligere tatt til orde for dramatiske kutt i bistanden til palestinerne, og partiet ville frata flesteparten av dagens palestinske flyktninger statusen som flyktninger, slik blir det ikke.

Avtalen om Irans atomprogram er historisk sier Brende, og går mot statsminister Netanyahu som mente at avtalen var historisk dårlig.

Poenget er at norsk utenrikspolitikk ligger fast. FrPs flørt med norske sionistiske kristne har vist seg som en bløff. Også med FrP-politikere i den politiske ledelsen i UD må en forholde seg til de politiske og internasjonale avtaler og forpliktelser Norge har. Det er ikke mulig å konstruere en ny MØ politikk basert på politisk ekstremisme eller religiøse villfarelser. Heldigvis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt