Verdidebatt

Den vanskelige åpenheten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan ikke være enkelt når man ikke kan legge frem sine meninger men er nødt til enten å fortie dem eller holde dem skjult. Jeg tenker da særlig på religiøse som har meninger om samfunnet og andre menneskers valg som ikke har særlig støtte i folket.

Da blir det lett til at man ikke har noe i mot homofile som mennesker men det er måten de lever på som er en synd og et brudd på gudenes lover. Men er det egentlig legitimt å skille på denne måten mellom mennesket og menneskets valgte liv. Er det ikke litt uredelig når man mener at man ikke har noen i mot individet men dømmer individets levesett.

Det er vel et uttall av eksempler på disse religiøse paradoksene og ofte ser man at det enkleste er å tie når man blir konfrontert med dem. Utenforstående kan da lett tolke dette som motvilje og manglende redelighet. Uviljen for å stå rakrygget for det man mener blir ganske så synlig.

Nå skal det sies at når man er overbevist om at man har rett så rokkes det ved selvbilledet om man åpner for at ens sannhet ikke alltid er så lett å forklare andre. For på lik linje med homofile hvor deres seksualietet og legning er deres livsgrunnlag er troen det samme for en religiøs.

Vi vet jo hva som skjer om vi sier til en religiøs at du må gjerne ha troen din, du må bare slutte å praktisere den. Da blir det ropt opp om både det ene og det andre.

Vi er jo i utgangspunktet sosiale skapninger så det kommer nok aldri til å komme dit hen at mange tar mer hensyn til det å være en del av gruppen enn å stå for sine meinger. Det er derfor vi har så vidt mange konflikter i verden. Det må et visst anntall individer til som tør å stå frem før massen, som egentlig mener det samme, tør følge.

Men det er jo også en mulighet for at den lille gruppen blir stående alene på barikadene. Det kommer vel litt an på om deres kamp berører massene eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt