Morten Christiansen

18    10369

Gjøre godt - være god

Publisert: 9. mar 2010 / 10 visninger.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cordia New"; panose-1:2 11 3 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-2130706429 0 0 0 65537 0;} @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Cordia New"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-bidi-font-size:11.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Cordia New"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Jeg leste nylig ett sigende som gikk i nærheten av dette ”Den som er for opptatt av å gjøre godt, vil være for opptatt til å være god”. Jeg skal ikke påstå at jeg vet hva som var intensjonen med sigende, men for min del så gjør jeg meg noen tanker om intern og ekstern drevet moral.

For mange dreier moral seg i stor grad om skyld og skam. Det bør ikke være noe galt i det, det er greit og skamme seg over å ha voldtatt ett annet menneske. Imidlertid så kan man fort bli så opptatt av hvordan man blir oppfattet av andre, at man gjør en del handlinger ut fra ett ønske om å bli respektert, heller en å være god og risikere at andre mister respekten for deg.

I Dagbladet i dag leste jeg en artikkel jeg kunne tenkt meg å sitere litt fra. Artikkelen finner du her :

Slik lever Norskpakistanske jenter

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=593984

.....«Huma» sier at hun gjerne vil flytte ut for seg selv, men det forblir trolig bare en drøm. Hun får høre at det er uaktuelt fordi hennes far mener at folk vil baksnakke. Hvorfor vil en jente bo alene?

- Folk tenker alltid negativt, de tenker at man vil flytte ut for å ha sex eller drikke alkohol. De tenker ikke at jenter trenger å få pusterom i denne kulturen. Så lenge det er dårlig i andres øyne kan jeg ikke få lov til å gjøre det, sier «Huma».......

..... Beskjedne piker er bra. Det går rykter hele tiden, spesielt om jenter. Hvis man blir stigmatisert, blir man merket for livet, og man kommer ikke videre i miljøet, legger «Huma» til......

...... Det syke med denne kulturen er at andre foreldre har også problemer med barna sine, men for å redde sitt eget skinn snakker de om andres barn. Hvorfor kan ikke folk slutte å bry seg om hva alle andre gjør og sier hele tiden, spør hun og rister på hodet.......

Sitater slutt.

Det viktige her er ikke om  ’barna’ har det godt eller dårlig, men om omgivelsene ser på de som gode eller dårlige, og da følgelig om man ser på foreldrene som gode eller dårlige. Man blir mer opptatt av å gjøre det akseptable, en å være god. Det kan i det ekstreme føre til æresdrap, men også handlinger som er mindre synlig, som psykisk misshandling, undertrykking, sladdring, utstøtninger.

Her er min påstand: I mange kristne dogmatiske miljøer så ser jeg ikke den gode moralen, jeg ser mennesker som er opptatt av å gjøre ’godt’. Når Hærland vil tilbake til det etiske samfunn, så ser jeg veien tilbake til fasade før å være, tvang før valg, kontroll før vekst. Når man i en annen post skriver om de gode gamle dager da kvinner var hjemme, og barn hadde det bra, så ser jeg veien tilbake da det ikke nyttet å anmelde mannen fordi han slo, eller anmelde far for seksuelle overgrep. Det var innen familien, og ikke noe for politiet. Fasaden måtte ikke slå sprekker.

Når de konservative kristne snakker om moralsk forfall og at vi igjen må bli moralske, så vil jeg hevde at vi ikke opplever ett moralsk forfall, vi opplever ansvarliggjøring, vi opplever respekt for menneskers valg og integritet, og det er i høyeste grad moral. Moral på ett høyt nivå. Moral der man også må akseptere at noen velger anderledes, og at noen velger noe de vil angre på, men også moral der moralsk vekst oppstår på grunnlag av egen vekst, ikke redsel for å bli fordømt eller utstøtt.

For meg er vi i moralsk oppgang, ikke nedgang.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Oyvind Hatlevik

0 innlegg  225 kommentarer

Vaere god kommer fra kjaerlighet

Publisert nesten 8 år siden

Et lite sidesprang, vi som kristne har glemt aa elske vaar neste.  Vi er for opptatt med vaart eget rykto og om aa doemme andre (baktale jenter som har flyttet fra foreldrene).  Vi lar loven knuse kjaerligheten.

...men stoerst av alt er kjaerligheten...

...elsk din Gud av hele ditt hjerte og all din sjel og all din forstand og din NESTE som deg selv..... (hele loven og budene)

Dersom vi som kristne fant litt kjaerlighet til hverandre og hvaar neste kunne vi lyse i verden slik det lys Vaar Herre vil at vi skal vaere.

For aa dra dette tilbake til ditt innlegg, dersom vi viser kjaerlighet til vaar neste kan vaar nestes fokus flyttes fra aa gjoere det som er akseptabelt til det som er godt.

Svar
Kommentar #2

Heidi Terese Vangen

46 innlegg  1447 kommentarer

...

Publisert nesten 8 år siden

Jeg har tenkt mye på dette, at ønsket om å identifisere seg som "et godt menneske" kan bli større enn ønsket om å gjøre godt for det godes skyld. Det ser man selvfølgelig blant religiøse, som i eksempelet du nevner, men tendensen er ganske altomfattende. Jeg ser også at mange er så opptatt av å identifisere seg med merkelappen "liberal" at de ender opp med å vise en enorm intoleranse overfor annerledestenkende - altså de de opplever som konsevative eller hva det måtte være. Det er ganske interessant. Min konklusjon er at de fleste av oss fortsatt er altfor opphengt i disse merkelappene, mer eller mindre ubevisst.

Jeg vil likevel være litt kritisk til tanken om at vi lever i moralske oppgangstider, uten at jeg egentlig benekter det. Boksen for hva som oppfattes som legitimt er blitt noe større, men de som er utenfor denne boksen behandles like intolerant og like lite nestekjærlig som før. Kategoriene er endret, men det betyr ikke at de som faller utenfor har fått det noe bedre. Tendensen er fortsatt at de innenfor boksen er fullstendig blinde for hva som skjer utenfor. Så sånn sett er ingenting endret.

Svar

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1101 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 11 timer siden / 1101 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 162 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 22 timer siden / 135 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 22 timer siden / 138 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 24 timer siden / 177 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
7 minutter siden / 185 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
15 minutter siden / 1373 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Moralisme er ikke løsningen
20 minutter siden / 210 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
37 minutter siden / 1373 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 185 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 185 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1373 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 1 time siden / 185 visninger
Svein Berntsen kommenterte på
Trollkvinnen i Endor og dagens spiritisme.
rundt 1 time siden / 411 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1373 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
rundt 2 timer siden / 185 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1373 visninger
Les flere