Verdidebatt

Kirkens arv sjokkerer oss

Å utarbeide trosopplæringsmateriell om antisemittisme, islamofobi og hat mot romfolk har sjokkert oss – både over vår egen arv og over hvor utbredt holdningene er i dag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av Berit Hagen Agøy og Steinar Ims. Generalsekretær i Mellomkirkelig råd.  Daglig leder og dialogprest ved Kirkelig dialogsenter.

Kamp mot antisemittisme, islamofobi og hat mot rom og romanifolk (antisiganisme) bør være del av trosopplæringen i alle norske menigheter.

På den ene siden handler det om konkrete fordommer og/eller rasisme i folks hverdager. Selv om det ikke finnes mange uttalte antisemitter eller rasister i Norge, er det dokumentert at rasistiske og antisemittiske holdninger lever i beste velgående i brede lag av befolkningen.

På den andre siden handler det om en nødvendig, kirkelig selverkjennelse. Det handler om hvem vi er og hvor vi kommer fra: hvilken problematisk arv vi bærer med oss i møte med annerledes troende, og da i særdeleshet jøder.

Onsdag ble et nytt materiell lansert på trosopplæringskonferansen på Lillestrøm. For to år siden utfordret Det Mosaiske Trossamfund Den norske kirke på hva den kunne bidra med i bekjempelsen av antisemittisme og fremmedfrykt i Norge. På bakgrunn av dialogerfaringene vi hadde gjort oss sammen med både Det Mosaiske Trossamfund og Islamsk Råd Norge, erkjente vi at dette faktisk angår oss – at Den norske kirke har et ansvar og en rolle å spille. Det ble også klart at hat mot muslimer og hat mot rom burde inkluderes i arbeidet.

Gjenkjenne rasismen. Arbeidet har blant annet resultert i det nevnte trosopplæringsmateriellet. Materiellet er utarbeidet av Kirkelig dialogsenter i Oslo på oppdrag fra Mellomkirkelig råd. Formålet med materiellet er å øke bevisstheten og kunnskapen om antisemittisme, islamofobi og antisiganisme blant kristne ungdommer.

Håpet er at de på en bedre måte enn oss voksne i dag kan gjenkjenne rasismen og ta et oppgjør med den når de møter den som bevisst hat eller ubevisste fordommer i menighet og samfunn. Hatet mot jøder, muslimer eller rom, er dessverre ikke et nytt fenomen. Historien viser med overveldende kraft at hatet stadig har dukket opp i nye former. Fortidens troll fortsetter å dukke opp av eska og snike seg omkring om vi ikke gjenkjenner dem. Sola – kunnskap og mot – får trollene til å sprekke.

Kirkens fortid. En kan spørre seg om hvorfor arbeid mot antisemittisme, islamofobi og hat mot rom og romanifolk skal inngå i Den norske kirkes trosopplæring. Ett svar er som nevnt kirkens fortid. Vi har gjennom vår teologi vært med på å skape og legitimere antisemittisme og hat mot annerledes troende, og har derfor et samfunnsansvar for å være med å rydde opp i dag. Verst har det gått ut over jødene. Helt fra starten av da jødene ble anklaget for å ha drept Jesus og frem til dagens antisemittisme, har kirken båret på anti-jødiske holdninger og vært med på å spre og legitimere antisemittisme – med grusomme konsekvenser.

Det må vi erkjenne for å være i stand til å ta et oppgjør med det nå. Et annet svar er fordi vi mener noe er sant og noe er galt. Hat mot andre mennesker og fremmedfrykt er ikke bare galt, men dypest sett noe ukristelig – noe som utfordrer det kristne menneskesynet.

Respekt. Et tredje svar er at god trosopplæring handler om å bygge kristen identitet og tro i respekt for annen religiøs tro eller overbevisning. Ungdommer, som alle oss andre, arbeider hardt for å bygge sin egen identitet - ofte i kontrast til det de ikke er. Vi må lære hverandre at vi har et evangelium som klarer å stå på egne ben. Kristen identitet skapes uten å øve vold mot, karikere eller fortegne annen tro. Den trenger ikke fremstilles i negasjon til andre.

Å utarbeide materiellet har på mange måter sjokkert oss – både over vår egen arv og over hvor utbredt holdningene også er i dag. Vi mener alle ungdommer og konfirmanter i Den norske kirke fortjener å lære om at dette angår dem selv og deres tro. Og så får vi håpe at noe av kunnskapen og erfaringene også smitter over på oss voksne.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 16.11.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt