Kommentar

Dekker gravminner med sorte sekker

Et bilde av svarte sekker over gravsteiner i Bergen, skaper sterke reaksjoner på Facebook.

«Gravskjending? Dette er Møllendal kirkegård i Bergen. De svarte søppelsekkene settes over gravstøtter når pårørende er litt sent ute med ‘husleien’», skriver rektor på BI, Trond Blindheim, på sin Facebook-side.

Respektløst. Bildet ble tatt av Thor Øivind Jensen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, som sammen med kona skulle besøke gravplassen.

– Vi var der for å sette lys på graven til min kones besteforeldre da vi ble møtt av alle disse svarte sekkene trukket over mange av gravsteinene.

– Hva tenkte du da?

– Det var sjokkartet. Derfor tok jeg bildet og delte det med venner og kjente, sier Jensen.

Han mener dette gjør noe med hele stemningen på gravplassen.

– Inntrykket man får, er at det er respektløst. Jeg vet ikke om det er søplesekker eller spesialsydde poser, men det ser ut som søplesekker. Det gir helt feil assosiasjoner. Det er rart at dette firmaet ikke har tenkt over det.

Verdig. Firmaet heter Akasia, er en del av Bergen kirkelige fellesråd og har ansvaret for kirkegårdene i Bergen. Kjell Bertel Nyland, kirkeverge i Bergen, forteller at de har forsøkt systemet med svarte sekker et halvt års tid.

Første gangs «leie» (festeavgift) gjelder i 20 år for urnegraver og 25 år for kistegraver. Dersom pårørende ikke betaler for fornyelse når perioden er utløpt, festes en rød lapp til steinen. Hvis ikke festeavgiften betales i løpet av et halvt år, dekkes steinen til. Etter et halvt år med tildekking, fjernes steinen.

– Det er ikke noe uverdig ved dette. Det er en skånsom måte å gå fram på overfor pårørende. Vi ønsker ikke å risikere at de plutselig kommer til graven og ikke finner noen stein. Vi gir dem en ny mulighet til å forlenge festeavtalen.

Sikring. Tidligere ble gravsteinen fjernet og mellomlagret før den ble destruert. Denne mellomlagringen ble også et fordyrende element.

– Det er et spørsmål om å gjøre dette på en økonomisk forsvarlig måte for oss, sier Nyland.

– Har dere fått noen tilbakemeldinger?

– Vi har ingen eksempler på at dette har ført til at flere vil beholde gravene. Men det er en sikring for oss at de har fått sjansen.

– Hva tenker du om de som blir opprørt over at gravplassen ser slik ut?

– Dersom det kommer et rush av klager, skal vi se på om dette er den lureste måten å gjøre det på.

Ønsker ikke. Kirkeverge i Stavanger kirkelige fellesråd, Svein Inge Thorstvedt, sier han aldri har hørt om en slik ordning som den de har i Bergen.

HVA MENER DU OM AT GRAVER SOM IKKE FORNYES, DEKKES TIL?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar