Verdidebatt

8.mars

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

8.MARS

Det er den internasjonale kvinnedagen, og jeg burde muligens stoppet der, men tidligere likestillingsdirektør IngunnYssens uttalelse i dagens VG gjør noe med meg. De bekrefter mine antakelser om hva som definerer vår tids tanker om mennesket.

For ifølge Yssen kommer alle kvinner med barn dårligere ut på statistikker som måler penger, fritid, karriere og lykke. Og Yssen følger opp:

 ”Dette er selvfølgelig en spissformulering. Poenget er at hvis alle kvinner hadde handlet rasjonelt, så ville de ikke fått barn. All statistikk viser at kvinne taper på det.”

Tygg litt på den nest siste setningen: ”hadde handlet rasjonelt”. Det er mye ideologisk sprengkraft i dette utsagnet. Det viser med all tydelighet både hvilke verdier som prioriteres, men mest av alt viser det hvordan venstresiden forholder seg til de som våger å velge annerledes.

For det første viser det altså hvilke verdier som oppfattes som verdifulle. Og ikke uventet er det kalde materielle størrelser som karriere og lønn. Ingenting er viktigere enn dette for Yssen. Familie er underordnet. Kvinner taper på å få barn. I penger selvfølgelig. Alt måles i penger.

Taper på det?

Hvordan er det mulig å vurdere barn slik? Tape på det? Dette minner om regnestykkene til naziregimet som viste samfunnsnytten av å ta livet av mennesker med downs syndrom.

Med et slikt utgangspunkt blir det selvfølgelig naturlig for Yssen å bruke ordet rasjonelt om forholdet til barnefødsler. De av oss som anser det å få barn, uansett økonomisk utfall, som en velsignelse, blir da irrasjonelle. Vi er altså ufornuftige, og hvem kan overlate ansvar av noe som helst til ufornuftige mennesker?

Yssens utsagn er så ekstremt at det burde reist en storm av stemmer, stemmer til mennesker som ikke finner seg i å få sin lykke omgjort til en funksjon av hva de får inn på lønnskontoen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt