Verdidebatt

Trangt i hjørnet

Hvis reservasjonsretten uttrykker abortdebatten anno 2013, befinner den ene part seg i et trangt hjørne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det eneste som står på spill er hvorvidt storsamfunnet tar hensyn til en sart og litt rar samvittighet.

Da loven om selvbestemt abort ble vedtatt i 1978, var det med én stemmes overvekt i Lagtinget og med formannens dobbeltstemme i Odelstinget. Det var langt fra opplagt at et lovforslag gikk gjennom. Nå er retten til abort en selvfølge, også i reservasjonsdebatten. En reservasjon skal for all del ikke gå ut over andres lovfestede rettigheter.

Hva vinnes med dette? Integritet for personlige tolkninger av legeetikk? Jeg har all respekt for legers profesjonsetikk, debatten burde i større grad handlet om denne. Men når reservasjon kjøres frem som symbol for abortdebatten, stiller jeg meg bak Elisabeth Swensens spørsmål i Klassekampen 26. oktober.: «Mener man det ville vært etisk ok om man som lege i Tyskland i 1939 hadde fått en formalisert forsikring fra Hitler om å bli fritatt fra å ta del grusomme handlinger ... på betingelse av at man kunne garantere for at en annen lege ville utføre det uetiske oppdraget?»

Swensen syns reservasjonsleger er feige, hun om det. Selv er hun mot reservasjon. Mitt problem med Swensen er at hun setter norsk lov som høyeste norm. Hun representerer styrken i det norske samfunnet, styrken som samtidig er svakheten: Enhetssamfunnet har ikke plass til alternativer. Alle SKAL med! Derfor kan ikke legene annet enn å henvise til sin private samvittighet. Det finnes ingen institusjoner som forankrer deres valg.

Forsvarere av reservasjonsrett vil inkludere et «meningsmangfold» i den offentlige legestanden. Et alternativ er å etablere institusjoner drevet av andre enn den norske stat, som gir en høyere forankring av etikken enn «norsk lov». Tragedien er at slike institusjoner gradvis ble nedlagt i forrige århundre da enhetstanken ble sekularisert. Spørsmålet er om lille Norge fremdeles er for lite. Her blir i alle fall snart for trangt.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11. NOVEMBER 2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt