Bjørn Kristian Danbolt

1    2

Tid for å bruke nøkkelrollen

KrF må nå vise norske studenter at en stemme til KrF var en stemme til KrF og ikke en til Høyre og Frp.

Publisert: 12. nov 2013 / 583 visninger.

Kristelig Folkeparti fikk mye skryt av studentbevegelsen denne valgkampen for et offensivt valgprogram som satset sterkt på høyere utdanning. Både 3000 studentboliger i året og studiestøtte på 11 måneder viste at KrF innså hvor viktig det er å realisere heltidsstudenten, og hvor viktig heltidsstudenten er for det norske kunnskapssamfunnet. Lignende valgløfter gittfra de fleste av stortingspartiene skapte en stor optimisme blant studenter, og de rødgrønnes siste statsbudsjett som foreslo 11 måneder studiestøtte var et la til rette for et historisk løft. 

 

Skuffelsen var stor daSolberg-regjeringen la frem revidert statsbudsjett som fjernet 11 måneder studiestøtte. Et enormt tilbakesteg og i sterk kontrast til de ambisjonene som både samarbeidsavtalen og regjeringserklæringen hadde for det norske kunnskapssamfunnet. 

 

Norske studenter gir ikke opp.Tøffe budsjettforhandlinger i løpet av de neste dagene kommer til å bli avgjørende for KrF hvis de skal vise studentene at vi har et handlekraftig sentrum på Stortinget.Budsjettforhandlingene vil vise om KrF har den nøkkelrollen på Stortinget som Knut Arild Hareide proklamerte etter Stortingsvalget. Venstre har vært tydelige på at de vil kjempe til siste slutt for at 11 måneder studiestøtte blir inkludert. KrF må sammen med Venstre følge etter for å vise at de vil jobbe for å etterfølge sine egne valgløfter. Under valgkampen ble KrF og Venstre angrepet for at en stemme til de var en stemme til Frp. Dersom KrF ikke får gjennomslag for noen av studentsakene sine vil det langt på vei være en bekreftelse på dette.   

 

11 måneders studiestøtte er en forutsetning for fortsatt lik rett til utdanning. I dagens situasjon er lik rett til utdanning truet. Studiestøtten er, sett i forhold til grunnbeløpet i folketrygden, på det laveste siden 1975. Ifølge levekårsundersøkelsen til SSB jobber 6 av 10 studenter deltid ved siden av studiene, mens over 4 av 10 regelmessig får støtte hjemmefra. Det gjør at terskelen for å starte på og gjennomføre høyere utdanning har blitt hevet betraktelig.      

 

Studietiden er en fantastisk tid, men det er også en utfordrende tid. Mange studenter opplever både et faglig- og sosialt press. Dette i tillegg til en vanskelig økonomisk situasjon gjør ofte at studietiden blir vanskelig for mange. Det er spesielt i mai, hvor mange studenter må jobbe midt i den verste eksamenstida for å kunne betale for husleia i juni, at man merker det økonomiske presset på det tyngste. Derfor er studielån i juni en nødvendighet.

 

Budsjettforhandlingene vil være noen kritiske dager som vil bestemme hvilke verdier vi ønsker å bygge vår fremtid på. Vil vi få et utdanningssamfunn som på sikt kun er for de få som har råd til det, eller et som er for alle? Studentbevegelsen jobber for at lik rett til utdanning skal bevares. Får KrF og Venstre gjennomslag for valgløftene sine i budsjettforhandlingene vil det sørge for et av tidenes studentløft. Tiden for det er nå!       

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Nøkkelrollen

Publisert nesten 5 år siden

er like fjern fra virkelighet som troen fra en ateist.

Redigert: pga ovenstående digresjon.

Utdannelse er et tveegget sverd, og gjør man tilgangen til utdannelse for enkel ender man opp med teoretikere på feil sted. Jeg sikter til teoretikere som tror at de, ved å ha bestått en eksamen tilfredstiller alle krav til et yrke.

En eksamen er minstekravet til å begynne å lære seg yrket, både innen håndtverk og akademia.

Svar
Kommentar #2

Bjørn Kristian Danbolt

1 innlegg  2 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden

Tormod, hva er fjernt? 

 

Svar
Kommentar #3

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Betegnelsen

Publisert nesten 5 år siden

nøkkelrolle er fjernt fra virkelighet.

Man får en nøkkellrolle ved at folk stemmer på seg.

Å benytte seg av å være "demokratiets svøpe" (på vippen, med ca 5%) er å misbruke demokratiet. 

Jeg refererer til følgende påstand: " Dersom vi kommer på vippen, da skal det bli kristenpolitikk da".

Jeg velger å ikke identifisere påstanderen, da jeg ikke er sikker på om min gjengivelse er ordrett riktig.

Svar
Kommentar #4

Bjørn Kristian Danbolt

1 innlegg  2 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden

Helt feil, Th0rm0d

Nøkkelrolle er at du sitter i med gullkortet i Stortinget siden du avgjør om regjeringen skal få flertall i de sakene man kjemper for.

At 11 måneders studiestøtte er ikke kristenpolitikk. Selv om kun 6 % (ikke 5% som du sier) så er hele 7 av 8 stortingspartier for 11 måneders studiestøtte. Da må vi kreve at det blir innført.

Lett tilgang til utdanning fører heller til at du får utrolig høyt kompetent arbeidskraft som skaper det kunnskapssamfunnet som Solberg-regjeringen, KrF og Venstre alle har ambisjoner om. 11 måneders studiestøtte er en forutsetning for å oppnå dette.   

Svar
Kommentar #5

Erlend Sand

0 innlegg  1 kommentarer

Krf må gi sosialmobilitet makt

Publisert nesten 5 år siden

KRF sine kjerneverdier er rettferdighet for de upriviligerte og et positivt menneskesyn der samfunnet har en stor plikt til å hjelpe hverandre. 

Studiestøtte er grunnlegende viktig for at alle uavhenig foreldrenes økonomi skal kunne ta høyere utdannelse og dermed bidra til sosial mobilitet; at datteren til snekkeren kan bli ingeniører.

Selv studerer jeg juss. Juss var tidligere et seksårig fag, som ble "skvist" inn på et femårig masterprogram når man gikk over til mastergrader.

Da sier det seg selv at studiet "tytter litt ut" både ved sommer og juletider.  Spesielt problematisk er dette på vårparten, når man sitter med eksamener i slutten av juni, samtig som husleien (som er høy grunnet få studentboliger) kommer og man ikke har studiestøtte eller særlig anledning til å jobbe mye ved siden av midt under eksamenstiden.  Det er problematisk og det fører til et uheldig skille i studentmassen mellom de som da lever med hjelp hjemmefra og de som står på bar bakke.


Jeg håper inderlig KrF står på solidaritetens føtter og ikke på strykprosentens.  

Svar
Kommentar #6

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Sjokkerende å lese slik uforstand.

Publisert nesten 5 år siden
Bjørn Kristian Danbolt. Gå til den siterte teksten.
Nøkkelrolle er at du sitter i med gullkortet i Stortinget siden du avgjør om regjeringen skal få flertall i de sakene man kjemper for.

Jeg kaller det forakt for omverden.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
12 minutter siden / 14555 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Stillheten bak stjernene
17 minutter siden / 1142 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Stillheten bak stjernene
21 minutter siden / 1142 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 1 time siden / 2284 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Gud i matematikken - Del V av ?
rundt 1 time siden / 177 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 14555 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 1 time siden / 2284 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 1 time siden / 2284 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Stillheten bak stjernene
rundt 1 time siden / 1142 visninger
Robin Tande kommenterte på
Stillheten bak stjernene
rundt 2 timer siden / 1142 visninger
Sveinung Svendsen kommenterte på
Åpent brev til Den norske Kirke og KFUK-KFUM
rundt 2 timer siden / 1827 visninger
Les flere