Verdidebatt

Evolusjon og tro

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man har gått bort fra å kalle evolusjonsteori ”utviklingslære”, fordi man i biologien bruker ”utvikling” om endringer av et individ i løpet av et livsløp, og fordi ”lære” brukes om dogmer – tro eller doktriner. Det meste i dagens evolusjonsteori, var ukjent for Darwin. I dag er evolusjonsteorien en tung, anerkjent vitenskap.

I Norge finnes det svært få, men høyttalende motstandere av darwinismen. De fleste av dem mener at darwinismen bygger på dogmer. Men man blander sammen evolusjonsteori og en ”-isme” få biologer kjenner. De fleste dogmene refererer til en urorganisme, som deres darwinisme bygger på. Evolusjonsteorien bygger ikke på urorganismen, og må derfor være noe annet enn darwinisme. Evolusjonsteorien er en vitenskaplig teori.

Evolusjonsteorien gir svar på spørsmål

Evolusjonsteorien er en teori i endring og utvikling. Den gir svar på fantastisk mange spørsmål, bl.a. hvorfor man har funnet fossil av dinosaurer med fjær og andre overgangsformer, nettopp i periodene biologene har forventet å finne dem. Den forklarer hvorfor man ikke har funnet en flaggermus med fjær, når som helst i jordas historie, og hvorfor man finner fossile vertebrater kun i en begrenset periode i jordas historie, og ikke før fossile evertebrater. Den forklarer hvordan naturlovene virker på organismer over både kort og svært lang tid, og hvorfor man får et tre, med de ”enkleste” organismene nederst, dersom man plotter alle organismene vi kjenner til, levende og fossile, mot tid. Og mye, mye mer.

Evolusjonsteorien kan falsifiseres

Roten av evolusjonstreet kjenner ikke vitenskapen i dag. Vi kjenner grenene på tretoppen, og datering og fossile organismer viser glimt av grenene nedenfor. Vi skimter hvordan de har oppstått. Teorien har forutsagt mye, både DNA, mutasjoner og utallige ledd på treet. Det skal bare èn av utallige potensielle fossiler til, for at evolusjonsteorien kan forkastes, f.eks funn av Homosapiens sapiens datert til dinosaurenes tid. Men de riktige fossilene dukker alltid opp til ”rett tid”. De hundrevis av brikkene som mikrobiologer, genetikere, systematikere, paleontologer osv finner hvert år, passer så godt som alltid umiddelbart perfekt i puslespillet.

Evolusjonsteorien kan testes

Evolusjonen har ikke først og fremst foregått jevnt og trutt, slik det hevdes at Darwinismen forutsetter. I følge evolusjonsteorien er klimaendringer, naturkatastrofer og geografisk

isolasjon og innavl noen av mange faktorer som påskynder artsdannelse. Organismer som utsettes for press, som bakterier i en suppe med antibiotika, vil dø ut hvis de ikke klarer å tilpasse seg. Leger har forståelig nok dårlige erfaringer med mutasjoner. Men biologer ser det positive i all elendigheten: Bakterier kan takke mutasjoner for at de overlevde antibiotikasuppene! En rekke andre eksempler på enkle, positive mutasjoner finner man på www.talkorigins.org/. Her finner man også flere eksempler på artsdannelse i vår tid. Med mange referanser fra tunge vitenskapelige publikasjoner formidles de fleste omtalte emnene i evolusjonsteorien.

Undersøk før du betviler flertallet!

Før man gjør seg opp en mening mot flertallet av forskere, bør man sette seg grundig inn i deres argumenter. I en underskriftskampanje som har pågått i flere år, har over 600 forskere i verden skrevet under på at det er grunn til å tvile på evolusjonsteorien. Til sammenlikning fikk en 3 dagers underskriftskampanje til forsvar for Darwin 7000 slike underskrifter. Tunge koalisjoner som representerer hundretusener av vitenskapsfolk har tatt avstand fra at alternativet ”Intelligent Design” er vitenskap (se ”Intelligent Design” i Wikipedia, med lenke til referanser). Vil man stole på den legen som sier at man bare er litt sjøsyk, og som anbefaler bønn, evt. Marevan? – eller bør man stole på de 99 andre som sier at man sannsynligvis har spinal bends, og som henviser til behandling i trykkammer?

Lege eller kvakksalver?

Leger må som alle andre vokte seg for å ta del i fundamentalismens passive dødshjelp. Som kristen biolog kunne jeg godt ha bestilt time hos en person som mente å kunne helbrede med hjelp av Gud. Men jeg håper ikke en lege bruker bibelen for å stille diagnose og for å finne frem til riktig medisin. For biologer flest er det å benekte evolusjonsteorien til fordel for Intelligent Design, å være kvakksalver. Jeg tror Gud har skapt regnbuen, selv om jeg kjenner til hvordan den oppstår. Jeg tror Gud har skapt mennesket og mine barn, selv om jeg kjenner til hvordan Homo sapiens og barna mine oppsto. Mange kristne anti-darwinister mener at ”naturlig utvalg” er ondt og negativt. Gud kan ikke ha skapt på den måten! Jeg mener naturlig utvalg kan misbrukes, men selv Jesus tok et naturlig utvalg da han hjalp til med å fange fisk; ja, hver gang han valgte mat. Naturlig utvalg kan ikke være ondt i seg selv.

Fasiten er i himmelen

Med sitt fokus på ubesvarte spørsmål har anti-darwinister bidratt til stadig forbedrede dateringsmetoder, fokus på å finne dinosaurer med fjær og fisker med ”føtter”, forskning på en rekke kompleksiteter som samspillet mellom aldosteron og nyrefunksjoner, evolusjonen av menneskets øye osv. Helt siden Darwins tid har motstandere belyst hull i evolusjonsteorien. Det er bra, for evolusjonsteorien, når den er komplett, omfatter ikke mindre enn hele skaperverket! Selv om litteraturen om evolusjonsteorien i dag omfatter biblioteker med dokumentasjon, er det ufattelig mye som mangler. Det er neppe plass på jorda til biblioteket som rommet alt. Det tror jeg vi bare finner i himmelen. Men det er tro. Evolusjonsteori er vitenskap.

Nettutgave av artikkel publisert i tidsskrift for medisinsk etikk InterMedicos 4/07.

Audun Hjertager

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt