Verdidebatt

Hva er Kristi domstol?

Etter å ha hørt en preken om dette temaet så jeg disse ting i et annet lys enn tidligere. Domstol kan også bety tribune. Predikanten ville fram til at dette fenomenet er noe som skjer mens vi lever her i tiden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"For vi skal alle fram for Kristis domstol, for at enhver kan få igjen de ting som er gjort ved kroppen, etter det han har gjort, enten godt eller ondt." - 2 Kor 5:10

"Etter den Guds nåde som ble gitt meg, har jeg lagt grunnvoll som en vis byggmester, og en annen bygger på den. Men hver enkelt må se etter hvordan han bygger videre på den."

"Men om noen bygger videre på denne grunnvollen med gull, sølv, kostelige steiner, tre, høy eller halm, skal den enkeltes arbeid bli åpenbart, for Dagen skal vise det, for den skal bli åpenbart med ild. Og ilden skal prøve den enkeltes arbeid og finne ut hvilken kvalitet det er av." - 1 Kor 3:10.12-13

Den klassiske forkynnelsen forstår dette som en dag vi skal stå foran Jesus. Der vi skal få belønning for det som er bra. Det som var dårlig vil ikke belønnes.

Vers 13 bruker ordet "Dagen". Dette kan bl.a bety tid generelt. Dagene i livet. Og det er her jeg vil sikte meg inn og redegjøre for nevnte predikants tolkning.

Husker du da Jesus snakket om å rense grenene - oss - slik at vi kan bære mer frukt? Han tar bort det som er dårlig så det som er bra kan fortsette å vokse. Det var dette poenget predikanten ville fram til. Han forstod dette temaet som at det gjelder dagene i vårt liv. Her beskjærer Gud oss som grener. At ilden prøver vårt arbeid, er da en prosess hvor Gud oppdrar oss og lar oss vokse i Kristus. Her i tiden.

Nå er jeg ikke motstander av at det skal komme en dag hvor vi skal stå foran Jesus. Men jeg er ikke lenger sikker på at det blir som tidligere forkynnelse har antydet. For hvordan skal du "få igjen" det som er ondt? Alt i dette livet er jo tilgitt av Gud i Kristus. Hvordan kan du "få igjen" synder som er tilgitt ved en slik prosess? Jeg forstår tanken om belønning. Men det er uttrykket å "få igjen" det som er ondt jeg vil se nærmere på.

Uttrykket "få igjen" kan bety flere ting. Det kan også bety å ta vare på, røkte (slik hyrdene gjør med sauene), å sørge for at man har det man trenger, bevare, å gjenopprette. Dette beskriver altså en prosess hvor Jesus er Hyrde og vi fårene.

"Over dette jubler dere, selv om dere nå, en liten stund, om så skal være, opplever sorg ved mange forskjellige prøvelser for at den prøvede ekthet i deres tro - som er mye mer dyrebar enn gull som forgår, selv om det lutres ved ild - må bli funnet til lov, pris og ære ved Jesu Kristi åpenbarelse." - 1 Pet 1:6-7

"Men hvis noen lider som en kristen, skal han ikke skamme seg, men prise Gud i denne sak. For tiden er kommet da dommen skal begynne med Guds hus." 1 Pet 4:16-17

Prøvelsene Peter snakker om i kapittel 1, er den samme "dommen" som han omtaler videre i kapittel 4. Dette brevet omhandler jo de kristnes ulike lidelser fordi de tror på Jesus. "Dommen" blir da at Gud prøver og bedømmer vårt verk, og gjør de nødvendige tiltak. Her i tiden. For Peter sier jo rett ut at denne dommen er nå. Altså en Far som oppdrar sine barn.

Jeg har ingen problemer med at det eventuelt skal komme en dag hvor jeg skal stå foran Jesus. Hvor han skal bedømme mitt verk på jorden. Men at den samme prosess skjer nå i tiden, var nytt for meg; at det er dette som ligger i uttrykket "Kristi domstol". Jeg tror at disse to prosesser skal hende. Den som skjer nå i tiden og den dag Jesus vil belønne vårt verk. Eller kanskje det bare er her i tiden at "Kristi domstol" skal skje?

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt