Verdidebatt

Kjære Vinmonopolet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære Vinmonopolet.

Jeg savner deg. I kveld skal jeg nemlig ut på byen i Cardiff for å feire min hybelkamerats bursdag, og har i den anledning vært innom din onde stesøster, varehandlersjappa Tesco. De ligner på Rema 1000, om Rema 1000 hadde solgt alt til halv pris og samtidig forsøkt å selge deg både kredittkort og dynetrekk.

Men vin må man ha da, om man har lyst til å vise at man kommer ifra et møblert hjem. Tesco er jo generøse nok til å ha ta 3, betal for 2 tilbud på de dårligste vinene. Om du kjøper 6 eller flere flasker, kan du få de kjørt til døren din helt gratis. Og om du velger "wine of the day" eller "Tesco recommends" (m.a.o. den vinen de ikke får solgt ut av butikken raskt nok) så setter de ned prisen med en tredjedel. Så Tesco har nok litt dypere utringning enn deg Vinmonopolet, selv om kvaliteten på bysten ikke er like.... frodig.

Men om jeg vil vite hva som passer best i prisklassen 7-9 pund til svinemedaljongene med risotto som vi skal servere før vi drar ut? Da er det enklere å bare styrte 3 av flaskene til prisen av 2 for så å spise kjøttet rått. Ingen som bryr seg om hvordan du har dandert måltidet da. Og det vil jo koste det samme som å kjøpe en vin av kvalitet! Å spørre noen som jobber i varehandelen om utvalget er fånyttes. Hvem forventer egentlig at de kvisete 18-åringene som har morgenskiftet, skal kunne fortelle deg om hva som har mest sødme av Merlot og Rioja?
"Eh såklart du ikke vet det, jeg vet det heller ikke, det er derfor jeg spør, vi er jo nesten jevnaldrende, jeg forventer da ikke slikt av deg, men er det noen andre som jobber her som vet, innkjøpsansvarlig kanskje?"

Men nei, innkjøpsansvarlig vet heller ikke. Han har da tross alt bare valgt ut litt på måfå ifra de brosjyrene han blir gitt høyere opp ifra systemet. Så da er det jo viktig at etiketten ser bra ut. Kvaliteten på vinen spiller da heller ingen rolle i en studentby, det er omsetningen og avkastningen på varene som er viktig for ham. Det biter man seg fort merke i når det kommer til mengden som konsumeres også. I Norge drikker vi 6,6 liter alkohol per år. I Storbritannia er tallet 10,2. Norsk flatfylla kan simpelthen ikke måle seg når man kan få kjøpt 12 halvlitere Carlsberg for litt under 90 kroner. Og det klokken halv 10 om natten, sånn i tilfelle man skulle gå tom. Merkelig at de ikke har 3 for 2 på kondomer også.

Så kjære Vinmonopolet, du har litt mer dannelse. Jeg liker ikke at du tar deg så godt betalt for tjenestene dine, men så tenker du ikke bare på profitt når du ser meg heller. Du vet at jeg er ung og uerfaren, kjære Pol, jeg trenger veiledning.
Og da tenker jeg ikke på den veiledningen jeg fikk av 18-åringen ved disken i Tesco:

"Hvorfor kjøper du ikke bare en flaske vodka istedenfor? Den er jo tross alt bare noen få pund dyrere enn en dyr vin?"

Så da gjorde jeg det. Kjøpte 70 centiliter med billig vodka og litt Pepsi til å blande med. Vi skal jo tross alt feire bursdagen på skikkelig måte? Svinemedaljongene kan jeg jo spise en annen dag. Men ikke i morgen, da kommer jeg til å være for sliten til å få gjort særlig mye.

Så kjære Vinmonopolet. Du må gjerne gjøre deg litt yndigere, litt mer fleksibel med åpningstidene og det hadde vært virkelig storartet om du kunne pratet litt med storebror Staten om prisingen på Scotch og andre sprittyper som ikke skal blandes ut. Men jeg liker deg godt som du er også. Du trenger tross alt ikke selge deg så billig som disse utenlandske jentene, som gjerne går ned i knestående så lenge vi kommer tilbake. De vet like godt som du at vi alltids kommer tilbake, uansett hva dere tilbyr oss. Vi mennesker er svake sånt sett. Men du utnytter det da iallefall ikke.

And lo' and behold, i morgen den dag må jeg nok tilbake til Tesco igjen. Jeg glemte nemlig å kjøpe smertestillende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt