Verdidebatt

Et godt råd til ungdommen!

Visste du at Bibelen advarer mot for mye moral?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Vær ikke altfor rettferdig, og vis deg ikke for klok! Hvorfor vil du ødelegge deg selv? Vær ikke altfor urettferdig, og vær ikke en dåre! Hvorfor vil du dø før tiden?" - Fork 7:16-17

I Amplified Bible kommer det fram at man kan være opptatt av moral på en "morbid" måte. Slikt er skadelig, ifølge forfatteren av Forkynneren. Det motsatte er også sant; å gå for langt den andre veien er heller ikke bra.

Når man er ung har man store forventninger til framtiden. Man kanskje tenker at om man bare er ivrig nok, så vil man en dag klare å leve et nær sagt perfekt liv. Iver er bra. Og så går tiden. Med årene gjør man stadig nye feil. Man får etter hvert et mer realistisk og avslappet forhold til det hele. Man har altså blitt voksen.

Vet ikke om du har lagt merke til dette verset før. Virker det rart at selveste Bibelen advarer mot overdreven moralisme? Er ikke dette boken over alle bøker når det gjelder rettledning i hva som er rett og galt? Jo, de kristne mener i hvert fall dette. Andre er kanskje uenig. Men det er en debatt vi kan ta en annen dag.

Men Bibelen er også klok. Den vet at vi alle er mennesker. Uansett hvor hardt du prøver, vil du aldri klare å leve fullkomment. Du har kanskje lagt merke til at du ennå ikke klarer å leve feilfritt? Det har jeg merket for mitt eget vedkommende. Modning og erfaring er også viktige faktorer, ifølge Bibelen. Alder har faktisk mye å si i slike spørsmål. Det er ikke nok å pugge et vers og så tro at man skal klare å leve ut dette i all framtid. Så enkelt er det ikke. På samme måte som at man trengte oppdragelse som liten, så er det også slik videre i livet. Vi brynes mot hverandre og formes i sosiale settinger.

Til deg som er ung: Ro ned! Ikke bli perfeksjonistisk når det gjelder moral. Senk skuldrene. Nei, ikke bli likegyldig. Det er ikke det jeg sier. Men du må forstå at du er et menneske, du også. Som alle oss andre. Du lever på godt og vondt. Forson deg med dette. Forson deg med deg selv. Jo før dess bedre.

Dette er et godt råd som Bibelen gir oss. Synes nå jeg, da. Hva synes du?

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt