Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Et rødere parti?

Publisert: 20. apr 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Scanpix)

Landsmøtesalen til Arbeiderpartiet er kledd i rødt denne gangen. Og talene er flammende oppgjør med markedsliberalismen og høyresida. Er det et radikalisert parti vi møter?

Jens Stoltenberg hyllet Gro Harlem Brundtland i dag. Han var hennes læregutt, han var med da hun strøk sosialismen fra Arbeiderpartiets program og markedstilpasset partiet. Har han tatt ett opprør med sin politiske mor, eller går han fortsatt i hennes fotspor?

Lørdag hyllet Stoltenberg Haakon Lie. I dag slapp han Haakon Lies gamle erkefiende, Sosialistisk Venstreparti, til på landsmøtets talerstol. Har Stoltenberg gjort opprør mot Haakon Lie og sluppet kommunismen inn bakdøra? Nei, dette har han Haakon velsignet. Han så at det var slik venstrefløyen kunne bringes under kontroll.

Martin Kolberg var så fortørnet over markedsliberalismen i Høyre og Fremskrittspartiet at stemmen hans flere ganger sprakk under talen om hvordan Arbeiderpartiet skal vinne valget. Det er lenge siden det er blitt brukt så hardt retorisk skyts mot høyresida på et landsmøte i Arbeiderpartiet. Men betyr det at partiet har gått mot venstre? Eller er det bare behovet for å skremme velgerne slik at man beholder makta som ligger bak?

Det er mye styringsvilje i Arbeiderpartiet. De vil ha heldagsskole, de vil ha alle barn i barnehage, de vil ha bort kontantstøtten og begrense foreldrenes valgfrihet – fordi de frykter at noen, særlig innvandrerkvinner, skulle komme til å velge feil. Den verbale viljen til å styre markedet er der også. Men jeg har ikke hørt mye om hvordan man har tenkt å styre markedet. Styringen av Kjell Inge Røkke kan vel neppe stå som noen modell?

Ingen har foreslått å gjøre Statoil og Telenor helstatlige igjen. Det er ikke foreslått noen nye reguleringer av bank- og kredittmarkedet. Kristin Halvorsen snakket  i sin gjestetale om å klype skikkelig til kapitalistene når de kommer og ber om penger. Men hvordan det skulle klypes, har vi ikke hørt noe om.

Kongstanken til Jens fra den første, påstått høyrevridde, perioden som statsminister, var ikke privatisering. Det var å berge velferdsstaten ved å begrense de mekanismene som skaper automatisk utgiftsvekst. Pensjonsreformen er gjennomført. Nå skal helsevesenet reformeres. Det er gjenkjennelig.

Martin Kolberg vifter med den røde kluten for å få oss til å engasjere oss og stemme mot den blå fare. Ikke fordi han har blitt rødere selv.

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Fredrik W. H. Steensen

100 innlegg  846 kommentarer

Nei, bare et farligere parti!

Publisert rundt 11 år siden

Overskriften over er ment sarkastisk, men peker også på en sannhet. Lenge har noen vært klar over de nære bånd mellom den sittende regjeringen og mektige arbeidsledere og stor kapitalister. Når jeg nå sier farligere parti er det fordi det kan se ut som om Arbeiderpartiet vil beholde makta uansett og i sitt vesen er blitt fullstendig pragmatisk. Denne holdningen sammen med det samrøret som finnes og er avdekket av Aker og DnB NOR sakene, utgjør en farlig kombinasjon for enkelt mennesket, det enkelte liv.

Dermed er det viktigere for Arbeiderpartiet, som dessverre for mange andre partier, å si hva de er imot enn hva de selv vil. Løsningene som kommer i vår medietid blir overflatiske og verdiene og hva partiet står for forsvinner i tåkeprat. For min egen del er jeg ikke interessert i hva Arbeiderpartiet mener om Fremskrittspartiet og vice versa, men hva de egentlig mener og en enkel men grundig ideologisk verdidebatt om verdiene som ligger til grunn.

Politkken blir bare ord. Ord uten evne til prinsippiel tenkning, hvor pragmatikken står i sentrum og enkeltsaker definerer hva som er rett og hva som er galt. En enkelt sak er nok, om presentert rett gjennom mediene til å få politikerne til å forandre mening, så også i den gjeldene Aker saken. På grunn av samrøret, på grunn av den ufattelige pragmatikk som preger særlig Arbeiderpartiet er partiet etter Martin Kolbergs innlegg i dag ikke et rødere, men et farligere parti. Vi vet ennå mindre hva de mener.

Kommentar #2

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Et møte for Ap-menigheten.

Publisert rundt 11 år siden

 

Det var lite som tydet på at landets behov stod i sentrum - og at en dermed var interessert i å stake ut en nyttig kurs for land og folk. 

1)Hvordan vil Ap skape ei bedre grunnskole ?   (Vi er i dag nærmest på jumboplass.) 

2) Den Videregående skole må forbedres.  (Svært mange unge dropper ut.) 

3) Arbeidsledigheten øker faretruende.  NAV står ofte uten kompetanse og hjelpemidler for å få de unge inn i arbeidslivet.

4) På alders- og sykehjem sitter eldre og har en følelse av bare å være plassert der - som et siste opphold.

5) Samfunnets infrastruktur der landsdelene blir knyttet sammen med miljøvennlige transportårer mangler ofte i stor grad.

6) Pluss, pluss, pluss.

I denne situasjonen er det blitt viktigere å kritisere andre partier - enn å gå sammen for å bygge framtida for oss alle.   For meg virket det klart at landets og borgernes ve og vel kom klart i bakgrunnen. 

 

Skal vi bygge et samfunn med likeverd for alle - unge som gamle - så er det nok å ta fatt i.  Sosaialisme med likhet for alle i et varmere samfunn er mer enn å komme med høyttravende ord og å spre fordømmelse over andre! 

 

                      

 

 

 

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
14 dager siden / 2996 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
11 dager siden / 1697 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1562 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1214 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
17 dager siden / 1099 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
22 dager siden / 673 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere