Elin Ørjasæter

26

Glade damer på Sørlandet

Hjemmeværende kvinner i Farsund mener de er bedre mødre enn sine yrkesaktive medsøstre i Oslo. Kanskje de har rett?

Publisert: 15. okt 2013

Fædrelandsvennens redaktør Eivind Ljøstad sier at både kvinner som jobber fulltid og kvinner som er hjemmeværende med barn blir uglesett i Agder-fylkene. Han mener motsetningen mellom de to gruppene er spesiell for Sørlandet.

Det tror ikke jeg. I alle fylker raser krigen mellom mødre som gjør karriere og de som er hjemme eller jobber deltid. Jeg beskrev det i boken Det glade vanvidd og holder foredrag om det over hele landet. Damene i salen ler seg skakke over at jeg ble kastet ut av foreldremøtet i fotballen fordi jeg ikke husket hvilket lag sønnen min spilte på. De ler fordi de gjenkjenner sin egen angst. Tenk å bli så avslørt som en dårlig mor! Det er karrierekvinnens totale ydmykelse å ikke være oppdatert om hva ungene gjør på fritiden.

På Sørlandet er det statistisk sett færre som meg, altså kvinner som jobber sammenhengende heltid mens barna er små. Her er det flere hjemme- og deltidsarbeidende kvinner enn i noe annet fylke. Både sjefredaktøren i Fædrelandsvennen og Vårt Lands utviklingsredaktør Åshild Mathisen kaller det «Sørlandets verkebyll». Dermed har de stemplet Agder-kvinnenes valg som et problem.

Kanskje vi heller skal høre hva de hjemme- og deltidsarbeidende kvinnene sier selv? Rapporten «Arbeid ute og hjemme: Sørlandske mødres valg og vurderinger» fra Agderforskning i 2005 er en grundig gjennomgang av kvinners valg, med intervjuer av representative utvalg i seks kommuner.

Rapporten beskriver kvinner med et verdisyn vidt forskjellig fra storsamfunnets likestillingsideologi. De er glade for og stolte over å være hjemme. Ja, disse damene synes synd på sine medsøstre som må jobbe heltid. Hvis de møter nedsettende kommentarer fra yrkeskvinner tolker de det som utslag av misunnelse.

De føler seg også verdsatt i familie og omgangskrets for jobben de gjør hjemme. De tar aktivt avstand fra det materialistiske verdisynet de mener preger karrierekvinner i Oslo. «Med flunkende nytt hus, hytte og båt, da må en jobbe!» som en av dem sier i en typisk kommentar.

Kvinnene mener de kan være hjemme fordi de har råd til det. Og grunnen til at de har råd til det er at dels at de bor på et lite sted og dels at de velger bort en del materielle goder. Nettopp holdningen til det materielle er noe av det mest interessante i rapporten. Og jo mer religiøse de er, jo mer forfekter de verdien av tid fremfor gods og gull. Er slike holdninger et problem, slik Ljøstad og Mathisen ser det, eller er det tvert imot norsk motkultur på sitt beste?

Det betyr ikke at alt er solskinn i Agder. Ut av rapporten kan man også lese at disse kvinnene har få spennende jobber å velge mellom, dersom de skulle ønske å jobbe. De utvalgte kommunene har en fattig næringsstruktur og både kvinner og menn har lav utdanning.

Sist, men ikke minst mener kvinnene at barna har godt av at de er hjemme. Det er en anklage vi yrkeskvinner ikke tåler å høre. Hvorfor? Fordi vi er livredde for at det kan være sant.

For det er dét som er verkebyllen. Ikke yrkesaktiviteten, men hvordan vi stiller opp som mødre. Disse damene mener at de stiller opp for ungene sine og at vi som gjør karriere ikke gjør det. Men ærlig talt, her kan vel begge parter senke skuldrene litt? De tilpasser seg et ensidig og ikke altfor spennende arbeidsmarked ved å satse på nabolag og kirkeliv. Vi tilpasser oss et liv med høye utgifter, morsommere jobber men også en mer heseblesende hverdag.

Og ungene er det faktisk ikke synd på uansett. Barn tilpasser seg også nemlig. Diskusjonen om Sørlandets angivelige verkebyll er en tullediskusjon. Kvinner i alle landsdeler bør forsvare sin rett til å ta egne valg.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE GJESTEN FREDAG 11. OKTOBER 2013

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 1498 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1193 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
14 dager siden / 1087 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 988 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 817 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 471 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 452 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere