Verdidebatt

Human innvandringspolitikk fra en innvandringsskeptiker

Ja, jeg er skeptisk til innvandring fra Asia og Afrika - jeg vil ikke stikke det under stol. Samtidig ønsker jeg ikke å være hjerteløs.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Spørsmålet jeg stiller meg er om det finnes et akseptabelt kompromiss?

Når det er ingen eller svært få som ivrer for åpne grenser, så skyldes vel det både "anchoring" effekten - man foreslår noe som er innenfor en akspert "rom", men også (vil jeg tro) en fornemmelse av at en slik løsning er ikke Norge i stand til å håndtere uten å få meget store problemer. Ergo, gjør vel alle, innvandringsvennlige og innvandringsuvennlige, en analyse av hva som er samfunnet kan håndtere, og forsøker å finne balansepunktet mellom hjertevarme og samfunnets bærekraft.

Jeg er ikke komfortabel med et selskap av innvandringskritiske som sier at resten av verden kan seile sin egen sjø - slikt kan ikke være rett. Vi må bry oss om andre - ikke minst for vår egen skyld. Men finnes det noen annen måte å bry seg på som er bedre eller like god som den å la noen utvalgte få bo i Norge? Jeg tenker høyt:

-Er det noen mulighet for å hjelpe flyktninger/asylanter der de er? Kunne man tenke seg norske ambassader som flyktningemottak? Jeg ser for meg at dette skulle virke i større skala enn i dag, slik at titusner kunne blitt behandlet og få beskyttelse "på stedet".

-Kan det tenkes at man inngår avtaler med stabile (relativt sett) naboland, hvor man betaler mottakerlandet direkte?

-Kan asylopphold være tidsbegrensede, slik at man får beskyttelse inntil man ikke trenger det mer?

Alle disse forslaget har som formål at en flyktning skal vende hjem til slutt, i den mening at det i det lange løp er det mest stabile og levedyktige for alle parter, også flyktningen. Så mitt "hjertelag" i denne saken blir altså å utveksle de relativt få personer vi kan hjelpe med bosetting her (20000 i året) med 10 eller 100 ganger så mange i deres hjemland.

Noen vil sikkert mene at dette ikke er et godt nok kompromiss, men jeg utfordrer debattanter til å forsøke å forklare eksakt hvorfor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt