Kommentar

Finansminister Jensen

Erna Solberg har lenge hatt et klart mål. Hun vil gjøre Siv Jensen til et blåblått svar på Kristin Halvorsen.

Høyre utgjør en dannet forsamling, og Erna Solberg vil trolig kreve borgerlig sindighet og verdighet av sin nye samarbeidspartner Fremskrittspartiet.

For snart to år siden ertet Erna Solberg på seg Siv Jensen, da hun utnevnte seg selv som borgerlig statsminister og samtidig sa at Frp måtte skrote mye av sin egen politikk, dersom de skulle sitte i regjering med Høyre. Dette provoserte Siv Jensen kraftig.

Den gangen var nemlig Høyre og Frp jevnstore på målingene, og Frp drømte om å innta statsministerens kontor.

Men ettersom målingene gikk nedover for Frp og Jensen, begynte det å sige inn at dette ville bli virkeligheten. De måtte innse at Erna Solberg blir sjefen og Siv Jensen må innordne seg under henne.

Verdighet. Et av områdene vi trolig vil se en slik form for innordning, er Frps retoriske stil. Solberg vil neppe tillate at en finansminister i hennes regjering oppfører seg slik Siv Jensen gjorde på valgnatten. Lite tyder på at vi vil få mange flere «Morna Jens» fra Jensen. Riktignok gikk den påtroppende statsministeren i forsvar for Siv Jensen da hun ble konfrontert med opptredenen til Jensen på Skavlan kort tid etter. Men dette er ikke en form som blir godt mottatt i Høyre.

Droppe egen politikk. Derfor satser trolig Solberg på at det Carl I. Hagen kaller «skredder og veverøkonomene» i Finansdepartementet, samt en sterk statsminister, vil gjøre det samme med Siv Jensen som den gjorde med Kristin Halvorsen.

For nettopp utviklingen til Halvorsen har nok preget Solbergs syn på Siv Jensen. Allerede for halvannet år siden innrømmet Solberg at hun hadde overdrevet advarslene om det hun trodde ville være løssluppen pengebruk fra SVs side. Hun sa også at Halvorsen hadde gjort «en god jobb» som finansminister, og mente at hovedgrunnen for dette, var at hun «la til side mye av sin egen politikk».

Solberg ser politisk makt og politisk tilpassing som to sider av samme sak: «Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke aksepterer handlingsregelen, og det eneste partiet som ikke har sittet i regjering. De tingene henger sammen», sa Solberg til Aftenposten i 2009.

Høyre-arroganse. Slike uttalelser fra Solberg smerter naturlig nok både Jensen og hennes mannskap. Likevel tyder alt på at Jensen selv har lest tegningen. Hun forstår at Solberg vil forsøke å temme henne. Ja, til og med «høvle over» henne, for å bruke Frp-lederens egne ord. Et av signalene på nettopp det, er at Jensen allerede har begynt å lyde som om hun står i et skjebnefellesskap med SV og Sp. Til Dagens Næringsliv uttalte Jensen i fjor sommer: «Det som er det største problemet og tabben for den rødgrønne regjeringen, i hvert fall for alle som vil se, er helt tydelig at Ap høvler over Sp og SV i nesten alle sammenhenger»

Spørsmålet er om erkjennelsen av at Frp må endre seg, kommer til å legge lokk på irritasjonen over å måtte tilpasse seg den samfunnseliten Frp forakter, nemlig embetsverket og Høyre-politikerne. Nettopp denne frustrasjonen kom til syne i valgkampen. Da skjelte Per Sandberg ut Høyres Michael Tetzschner for åpen mikrofon på TV2: «Den Høyre-arrogansen har vi fått nok av, von Tetzschner, den kan du bare legge på hylla».

Eliteforakten i Frp, sammen med bevisstheten om de mange politiske ydmykelsene SV og Sp opplevde i det rødgrønne samarbeidet, kan gjøre det vanskelig for Erna Solberg å temme partiet. Hun må finne andre måter, enn det Stoltenberg gjorde.

Sentrumspress.  Et ferskt og ubrukt knep Solberg vil kunne bruke, er de to partiene som sitter og følger med på regjeringen fra Stortinget. Hvis Frp lager bråk på saker som er følsomme for KrF eller Venstre, vet både Solberg og Jensen at dette i ytterst konsekvens kan skape regjeringskrise. Det blir Siv Jensens jobb å sørge for at hennes egne ikke kommer med skarpe uttalelser om bønder, miljøvernere eller asylsøkere, som tilfredsstiller grunnfjellet, men fremmedgjør sentrumspartiene.

Hjelper ikke det som pressmiddel, kan statsministeren lene seg på at Siv Jensen kjenner maktspillet i regjering godt nok til å endre form uten å få pålegg om det. I 2009 kom Civita-leder og potensiell statsrådskandidat Kristin Clemet med en analyse på hvordan en statsminister kan temme sin finansminister fra et fløyparti: «Det er Jens Stoltenberg som er den reelle finansministeren i Norge. (…) En finansminister kan sviktes, støttes eller bli styrt av sin statsminister. I de rødgrønnes tilfelle er det nok det siste som gjelder».

Clemet mente dessuten at embetsverket kan ha en «oppdragende» rolle, og at Halvorsen ble formet av det: «Betryggende nok ble hun på rekordtid «kjøpt opp» av embetsverket. Hun har vært svært forsiktig med å operere på egen hånd eller si noe som ikke er nøye vurdert og formulert i Finansdepartementet på forhånd».

Clemet er her ikke bare opptatt av stil og språk. Det hun peker på, er alle de politiske forslagene fra SV og Sp som må ha blitt plukket fra hverandre av finansdepartementets byråkrater.

Tøffe tak. Siv Jensen kan med andre ord forvente seg et tøft press fra mange hold når hun om kort tid trolig tar over ledelsen av det mektige Finansdepartementet. Som alle andre ferske finansministre vil hun få en bratt læringskurve. Som leder for et fløyparti vil hun trolig ha følelsen av å ha Solbergs øyne i nakken hver eneste dag.

Men Jensen har maktet å få til det få trodde var mulig for Frp: Om få dager skal hun lede partiet sitt inn i maktens korridorer og sette seg ned rundt kongens bord.
Hun har allerede ropt «Morna Jens» så det ljomet i kongeriket Norge, og nektet å beklage sin bruk av begrepet «snikislamisering».

Dersom Jensen bestemmer seg for å opptre dannet for å imøtekomme Solbergs krav, vil hun ikke lenger kunne snakke så folk flest forstår. Hun må sette makt og innflytelse foran folkelig frieri.

Men lite tyder på at alle Frps protestvelgere ønsker å se en mer dannet og striglet utgave av Siv Jensen.

Berit Aalborg er redaktør forsamfunnsavdelingen i Vårt Land.

Denne kommentaren sto på trykk lørdag 5. oktober.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar