Verdidebatt

Fascismen avkledd

Drapet på en antifascist i Athen er del av en større helhet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre­ekstremistisk vold er ikke et ukjent fenomen her hjemme, med knivangrepet mot en ungdom utenfor Blitz friskt i minne. De to personene som stod bak kniv­angrepet på Blitz skal først og fremst være kriminelle med langt rulleblad, men en av dem skal ha frekventert antiislamske nett­steder.

Nazislagord og nazihilsen før de knivstakk 16-åringen kan indikere noe om at selv om de ikke tilhørte en spesiell høyreekstrem gruppering så var de motivert fra et høyreekstremistisk standpunkt. Men i Norge er det langt mellom slike ekstremister, og politisk er de ingen fare, selv om de kan utgjøre en reell nok fare for enkelt­individer.

Med en kriserammet økonomi har høyreekstreme krefter funnet en helt annen type fertile forhold for å vokse seg sterke i Hellas. Greske myndigheter har i lang tid syntes å være ganske hjelpeløse i møte med denne politiske realiteten.

Det nyfascistiske/nynazistiske partiet Gyllent daggry har eksistert siden 1980-tallet, men ble først registrert som politisk parti i 1993. Det var i lokalvalget i 2010 at partiet kom til i bystyret i Athen, og parlamentsvalget i 2012 hvor de med knappe sju prosent kom inn i parlamentet for første gang, der de nå er det tredje største partiet.

I kjølvannet av fremveksten av dette partiet ser vi voldshandlinger mot innvandrere og andre som de så på som «fienden». Forrige onsdag ble den 34-årige Pavlos Fyssas, en hiphopartist og kjent antifascistisk aktivist, stukket ned og drept av et medlem av Gyllent daggry. Nøyaktig hendelsesforløp er fremdeles noe usikkert, men det hele skal ha startet på en kafé hvor flere mennesker satt og så på en fotballkamp. Under kampen skal flere av tilskuerne ha kommet med negative kommentarer om Gyllent daggry.

En av de tilstedeværende skal deretter ha ringt til partiet for å sladre om dette, noe som førte til at en rekke militante Gyllent daggry-medlemmer ankom kort tid etter. I basketaket som fulgte drepte en av disse Pavlos Fyssas.

Dette er det første drapet på en greker fra fascistene, som tidligere har reservert sine sterkeste angrep på innvandrere. Dette, i tillegg det faktum at den drepte var en kjent musiker, har sendt sjokkbølger gjennom det greske samfunnet, og drapet beskrives som en «ren assassinasjon».

Partiet nektet for å ha noe å gjøre med hendelsen, men mannen er identifisert som en kjent tilhenger og aktivist i Gyllent daggry, og skal blant annet ha jobbet i kantinen på partikontoret.

Noe av det mest skremmende med utviklingen i Hellas har vært politiets rolle – mange støtter Gyllent daggry. Også i dette tilfellet skal politiet ha vært til stede, men ikke intervenert før etter drapet.

I etterkant har det imidlertid utviklet seg til gatekamper mellom politi og fascister, ettersom politiet har raidet kontorene til Gyllent daggry. Frem til nå har nynazistene også opplevd en stilltiende toleranse fra de regjerende partiene og styrket seg på dette.

Nå synes imidlertid begeret å være fullt, og det jobbes med lovgivning som skal forby partiet, og president Karolos Papoulias har uttalt at «det er vår plikt å ikke gi etter en tomme for fascismen», mens statsminister Antonis Samaras sverget at «vi skal ikke la nazistenes etterkommere få forgifte våre liv».

Drapet på Pavlos Fyssas var kanskje sjokket som skulle til for at greske myndigheter tok utfordringen fra fascismen på alvor. Vi bør gi full støtte til dem i denne kampen.

Shoaib Sultan, 
rådgiver, Antirasistisk Senter
shoaib.m.s@gmail.com 

Trykket i klassekampen 23.09.13

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt