Verdidebatt

Et vanskelig liv som homofil

Alternativet til et livslangt og trofast samliv i et heterofilt ekteskap er et enslig liv. Men jeg har aldri ment at det er enkelt å stå for en slik etikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg vil sette punktum for en ubehagelig debatt med Håvard Kleppa om homofili. Mens min innfallsvinkel har vært ideologisk – og handlet om ekteskapslov og synet på seksuell orientering – har han benyttet en rekke sterke personlige angrep.

LES MITT FØRSTE INNLEGG: Kristen etikk og moderne homoideologi

LES KLEPPAS SVAR: Kristensfolkets sorteringssamfunn

LES MITT ANDRE INNLEGG: Heterofili og homofili kan ikke sidestilles

I Kleppas siste innlegg (Vårt Land 18. september) anklages jeg blant annet for «maktspråk», for å fordømme og rakke ned på homofile.

La meg derfor la den ideologiske debatten ligge, og presisere følgende: Etter at jeg i 2009 utga boken Mine homofile venner har jeg snakket med mange kristne homofile og bifile. De forteller om store utfordringer. For dem er ikke løsningen å si ja til homofilt samliv. Isteden søker de å leve et liv i sølibat. Noen få har opplevd, eller håper å oppleve, en endring i sin seksualitet og dermed muligheten for ekteskap med en person av motsatt kjønn.

Ikke forsvarlig. Jeg er klar over at mange vil mene, blant dem Håvard Kleppa, at disse kristne homofile burde endret mening. De bør slutte å mene at homofilt samliv er galt. Da blir livet lettere. Men dette er ikke en forsvarlig løsning for dem som mener at dette handler om å følge det Gud sier i sitt ord.

Selv har jeg stor respekt for alle kristne som istedenfor å velge «minste motstands vei», fastholder en sterk tillit til både Gud og Bibelen. Men det vil ikke falle meg inn å mene at de tar enkle valg. Disse kristne betaler en pris for sin overbevisning. Slik sett kan jeg forstå den sterke smerten som kommer til uttrykk i innleggene til Kleppa knyttet til det å oppleve seg som homofil.

Skadet seksualitet. Flere av de kristne homofile jeg kjenner, er lite glade i uttrykket «homofil legning». De er opptatt av at menneskers seksualitet er mer variert og mangfoldig til at den kan settes i bås med ordet «homofili». Dessuten er de opptatt av at alle mennesker, siden vi lever i syndens verden, har en skadet seksualitet. For så si det forsiktig: Det er ikke slik at heterofile mennesker alltid lever etter kristen samlivsetikk.

Selv er jeg også redd for at kristne blir overdrevent opptatt av «de homofile». Det er faktisk noe av grunnen til min skepsis mot et ensidig fokus på seksuell legning. Mitt perspektiv er at kristen etikk sier det samme til oss alle: Alternativet til et livslangt og trofast samliv i et heterofilt ekteskap er et enslig liv. Men jeg har aldri ment at det er enkelt å stå for en slik etikk.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 26.09.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt