Verdidebatt

Hva skal konfirmasjon koste?

Mange menigheter baserer sin konfirmasjonsundervisning på leirdeltagelse. Det koster penger, tildels mye penger. Kan det forsvares teologisk eller prinsipielt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg etterlyser en prinsipiell og teologisk tenkning rundt det faktum at menigheter i vår kirke knytter konfirmasjonsundervsiningen opp til leirer, som koster flere tusen kroner. Jeg savner en begrunnelse som holder.

For noen uker siden fikk vi invitasjon til orienteringsmøte om konfirmasjon. Vi ble presentert med et opplegg med noen samlinger og leir på sommeren til den nette sum av 3450 kroner.

Det har fått meg til å reflektere over hva konfirmasjon er eller skal være.

Er ikke konfirmasjon en nødvendighet for en kirke som døper barn? For å oppfylle dåpsbefalingen?

Dåp er en nødvendig del av det å være kirke. Det er et sakrament. Men barnedåp forutsetter opplæring. I vår kirke har konfirmasjonstiden hatt som funksjon å lære barna/ungdommene om hvorfor de er døpt. Jeg tror ikke trosopplæringsreformen har endret så mye på det. Da er også det å tilby konfirmasjon en nødvendig del av det å være kirke.

Hvis dåp og konfirmasjon henger sammen, kan vi etter min mening ikke basere konfirmasjonsundervisningen på slike kostbare tiltak. Leirer er bra av mange grunner og bør tilbys, men man bør ikke forutsette dette som en fast del av konfirmasjonsundervisningen. Konfirmasjonsundervisningen bør være fullgod, også uten leirdeltagelse.

Når jeg har forsøkt å reise problemstillingen lokalt møter jeg to holdninger: de som ser det prinsipielt problematiske ved ordningene og de som ikke ser det. De sistnevnte argumenterer med at "vi får så mange gode tilbakemeldinger fra de som har vært på leir", "humanistisk konfirmasjon er mye dyrere", "andre aktiviteter vi sender barna på koster jo penger", "folk bruker så mye penger på konfirmasjon likevel", "vi har fond som de som har problemer med å betale kan søke fra".

Etter min mening bør konfirmasjonundervisning tilbys kostnadsfritt. Det ligger innenfor kateketens og/eller prestens ansvarsområdet. Leirer kan/bør tilbys i tillegg.

Selve konfirmasjonsgudstjenesten, med forbønnshandlingen som det sentrale, kan ikke være betinget av et dyrt konfirmantopplegg. Vi betaler ikke for forbønn i vår kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt