Verdidebatt

Ateister mer intelligente enn kristne?

I USA er det gjort en undersøkelse som tyder på at de som ikke tror på Gud, i gjennomsnitt er mer intelligente enn de som tror på ham. Det finner jeg høyst rimelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ville ha blitt mer betenkt hvis det ikke var slik. Den kristne troen henvender seg til alle, men med en særskilt invitasjon til dem som sliter. Det innbefatter dem som ikke lykkes på skolen, dem som ikke når opp i et konkurranseutsatt samfunn, de psykisk utviklingshemmede osv. Jesus har et særskilt blikk for dem. Derfor er det ikke noe rart om disse søker ham og at de finner sin plass i det kristne fellesskapet. I virkeligheten burde vi hatt flere av dem i menighetene våre. Også vi kristne faller i den grøfta at vi dyrker de sterke, de flinke, de perfekte.

Tenk om det hadde vært slik at Gud lettere lot seg finne av dem med høy intelligens! Hva slags gud skulle det ha vært? En som favoriserte de gløgge? Slik er ikke den kristne troens Gud.

Mye kunnskap og en skarp hjerne har lett for å føre til hovmod. Derfor utvelger Gud seg det som i verdens øyne er svakt og dåraktig, for å gjøre de sterke og vise til skamme.

Forøvrig har Gud naturligvis ikke noe imot intelligens. Det skulle bare mangle. Det er jo han som har skapt den. Derfor finnes det også massevis av smarte kristne.

Jeg vet ikke så mye om selve undersøkelsen, om den faktisk holder mål. Det må være vanskelig å måle slikt. Det er iallfall ingen grunn til at kristne skal være redd for den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt