Verdidebatt

Slike gutter det vil nye Norge ha!

Jippi! Norske gutter er blitt mer feminine! I likestillingslandet Norge finner gutter det naturlig å snakke om følelser, og de er ikke redd for fysisk kontakt. Som feminist og mamma blir jeg stolt og glad. Hurra! Verden går fremover!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aftenposten skriver i dag om et forskningsprosjekt ledet av sosialantropologen Stian Overå. Han har studert gutters oppførsel i friminutt og i klasserommet. Og konklusjonen er klar: Guttene i studien er ikke lenger like aggressive som før. De viser ikke først og fremst negative følelser ved å slåss, men det er naturlig å snakke om hvordan de har det. Og de viser hverandre omsorg. Mer enn tidligere generasjoner. En nyhet som burde glede alle

Men nei. Gladnyheter selger alltid litt dårligere enn dårlige nyheter. Så derfor har Aftenposten tatt noen telefoner til kliniske psykologer, og funnet en som synes utviklingen er problematisk. For gutter skal slåss! Sånn har det alltid vært; det er evolusjon og gener og hjernefunksjon, og sånt skal ikke kvinnelige førskolelærere tulle med. Men heldigvis tilføyer psykologen at hjernen er et formelig organ. Og jammen tror jeg han er inne på noe: Mennesker er formelige. Og når gutter har kvinner som forbilder og omsorgspersoner i barnehage og skole, blir slåsskamper mindre naturlig.

Som feminist synes jeg alltid det er litt problematisk å kjønne egenskaper. Stereotypier som sier at kvinner er sånn og menn er sånn, gutter sloss og jenter prater, det stemmer jo uansett bare til en viss grad. Og skal vi blande hjerneforskere inn i det hele, så er menns og kvinners hjerner (enn så lenge) forskjellige i gjennomsnitt. Men ulikheten innen samme kjønn er langt større! Så å si at jenter er mindre aggressive enn gutter, eller at jenter er mer nærtagende, det kan fort handle mer om selvoppfylte profetier enn realistiske beskrivelser av kjønnsforskjeller. Men dersom vi slutter å snakke om egenskaper relatert til kjønn, da havner vi fort i den situasjonen at vi ikke kan avsløre maktstrukturer. Og det er alvorlig.

Hvor vil jeg hen nå? Jo, jeg vil snakke om kvalitet. Dersom vi tar utgangspunkt i tradisjonelt mannlige egenskaper og verdier, og tradisjonelt kvinnelige, er det da slik at alt er like bra? Er det like verdifullt å være aggressiv om omsorgsfull? Er det like bra å være konkurranseinnstilt som å være opptatt av samarbeid? Er det like bra å være fjern som å være nær? Med andre ord: Er tradisjonelt mannlige egenskaper like bra som tradisjonelt kvinnelige? Mitt svar er nei. Kvinnelige egenskaper og verdier er bedre enn mannlige egenskaper og verdier. Og derfor vil jeg som feminist sloss for at kvinnelige verdier skal få mer plass i samfunnet. Fordi jeg mener det vil gi oss et bedre samfunn!

Det hender jeg hører menn som sutrer over at kvinner tar over samfunnet. At kvinner kommer seg opp og frem mens menn blir sittende igjen som tapere. Det disse mennene overser, det er at de kvinnene som har kommet seg opp og frem, de gjør det på mannssamfunnets premisser. Det er nemlig fremdeles de mannlige verdiene som er bærende i samfunnet vårt. Det er de som bærer makten. Vårt kapitalistiske samfunn er basert på konkurranse, en klassisk mannlig verdi. Det er aggresjon, selvstendighet og killerinstinkt som skal til for å lykkes i et slikt samfunn. Det er vinn eller forsvinn. Det er maktutøvelse, og det er ikke bra. Det er tradisjonelle mannlige verdier, men det er håp!

For når norske gutter har mindre behov for å slåss i skolegården, så betyr jo det at kvinnelige verdier er på fremmarsj blant den oppvoksende slekt, de som vi elsker å kalle framtida. Kvinnelige verdier har smittet til gutter som vokser opp i likestillingslandet. Gutter kan vise omsorg og sette ord på følelser. De er mindre aggressive, og det gir oss håp om et varmere og mer omsorgsfullt samfunn.

Så får vi håpe at sutrete mannfolk og karrierekvinner med dollartegn i øya lærer noe av unge gutter i skolegården. For klemmer er bedre enn kalle never. Og omsorg fører oss nærmere hverandre enn konkurranse og maktbruk. Ja, slike gutter det vil nye Norge ha!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt