Verdidebatt

Grunnlovsundersøkelse - svar

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For 15 dager siden sendte jeg ut en undersøkelse med følgende tekst til et stort utvalg stortingskandidater fra samtlige partier, med unntak for noen få partier der jeg ikke var i stand til å oppspore e-postadressene til noen førstekandidater. Grunnlaget for dette var mitt innlegg om grunnlovsendringene den 21. mai i fjor, der jeg tok til orde for en grunnlovsbevegelse. Nå er valgkampen over, og de fleste har avgitt sin stemme. Jeg har ventet til nå med å offentliggjøre undersøkelsen bl.a. fordi jeg har mottatt relativt få svar, og jeg var interessert i å få med alle. Jeg tror det materiale jeg kan presentere nedenfor, i alle tilfeller ville vært utslagsgivende for meget få lesere av Verdidebatt, selv for eventuelle symbolske endringer på listene.

Jeg presenterer her kun et utdrag, med de vesentligste svarene, inntil jeg evt. får et signal om at jeg kan legge ut et dokument på ca. 50 sider. Jeg vil også vurdere på et senere tidspunkt - etter evt. å ha fått svar fra kandidater som ønsket å vente til etter valget - å legge ut en konsolidert versjon av undersøkelsen.

”Hei,

Jeg foretar min egen undersøkelse om hvordan de enkelte stortingskandidatene for 2013 stiller seg til de 42 grunnlovsforslagene som ble lagt frem i stortingsperioden vi legger bak oss. Fordi det varierer i hvilken grad e-postadressene til partienes stortingskandidater ligger ute på nettet, vil ikke alle kandidater som har realistisk sjanse til å bli innvalgt på Stortinget eller på et tidspunkt å bli vararepresentant, motta denne e-postmeldingen. De fleste skal imidlertid være med. (For partier der kandidatenes e-postadresser ligger meget lett tilgjengelig, har jeg også tatt med en god del kandidater som ikke ansees å ha realistisk mulighet til å bli representant eller vararepresentant. Hensikten med det er dels å synliggjøre det generelle ansvaret det innebærer å stille til valg, og dels at informasjonen et svar gir, kan være nyttig selv om kandidaten ikke blir innvalgt, f.eks. fordi dette kan skje i senere valg, hvor det høyst sannsynlig vil foreligge enkelte lignende grunnlovsforslag.) Du må gjerne videresende e-postmeldingen til en partifelle som ikke er blant mottagerne (se oversikt nederst).

Det gjør ikke noe om du ikke svarer på alle spørsmålene under. Denne undersøkelsen foretas pga. valgkampens nærmest totale fravær av politisk debatt om det rekordstore antall grunnlovsforslag som foreligger foran neste stortingsperiode. Svarene som gis, vil bli offentliggjort. Det vil i den forbindelse også for hver enkelt kandidat opplyses om manglende svar på noen eller alle spørsmål, og eventuelle øvrige kommentarer som denne måtte ha.

Jeg må presisere at jeg for det enkelte grunnlovsforslag på hovedspørsmålet 1) nedenfor ikke oppfatter et "For"- eller "Imot"-svar som en garanti om stemmegivning, jf. spørsmål 4), som du kan svare "Ja" på om du mener du kan utstede en slik garanti. Jeg vil også oppfordre til å svare på din stillingtagen til et grunnlovsforslag hvis du har en klar holdning til det, selv om du ikke har anledning til å lese gjennom hele. (Eksempel: Man kan vite at man er imot et grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge uten å ha lest gjennom det, dersom man er monarkist. Derimot kan man som republikaner opplyse om at man støtter innføring av republikansk statsform, men ta forbehold om at man ikke kan gi sin støtte til forslaget hvis man ikke har satt seg grundig nok inn i det.)

Forslagene gjengis nedenfor slik de foreligger her. Tips meg gjerne om du finner feil av noe slag i undersøkelsen eller i noen av e-postadressene som den er utsendt til. På forhånd takk for svar!

Med vennlig hilsen
Jonatan Ekelund Time

1) Hvordan vil du stemme når grunnlovsforslaget kommer til behandling i Stortinget?

Svaralternativer: a) For. b) Imot. c) Jeg har ikke tatt stilling til dette grunnlovsforslaget. d) Svaret på spørsmålet dekkes ikke av alternativene a)-c). (Oppgi gjerne eget svar.)

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen og Marit Nybakk om endring av Grunnloven §§ 68 og 80 (Stortinget trer sammen en måned tidligere)

Grunnlovsforslag fra Carl I. Hagen vedtatt til fremsettelse av Christian Tybring-Gjedde om endringer i Grunnloven § 71 (å muliggjøre fritak for å møte på Stortinget)

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om endring i Grunnloven § 97 (unntak fra tilbakevirkningsforbudet for handlinger som var straffbare etter folkeretten)

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk. Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen og Geir Jørgen Bekkevold om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri)

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen og Per Olaf Lundteigen om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri)

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av sivile og politiske menneskerettigheter

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Dag Ole Teigen, Hallgeir H. Langeland, Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og Jenny Klinge om ny § 33 i Grunnlova (grunnlovsfesting av Noregs Bank)

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk og Jenny Klinge om endring av § 57 i Grunnlova (berre norske borgarar skal reknast med ved mandatfordelinga)

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Jette F. Christensen om ny § 38 (grunnlovfesting av kroner og øre som norsk pengeeining)

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Aksel Hagen om endringar i §§ 49 og 75 i Grunnlova (grunnlovsfesting av kommunalt sjølstyre)

Grunnlovsforslag fra Marit Nybakk, Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om vedtak av Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland og Rannveig Kvifte Andresen om endringer i Grunnloven §§ 2, 4 og 16 (endelig avskaffelse av statskirkeordningen)

Grunnlovsforslag fra Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Torgeir Trældal om endring av Grunnloven § 75 (stabile rammebetingelser for næringslivet)

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen og Per-Kristian Foss om en nynorsk versjon av Grunnloven

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Per-Kristian Foss, Carl I. Hagen, Michael Tetzschner og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av Anders Anundsen, Per-Kristian Foss og Michael Tetzschner om språklig fornyelse av Grunnloven

Grunnlovsforslag fra Aanund Hylland og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av Anders Anundsen, om endring i Grunnloven § 80 (retting av en språklig feil)

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Ib Thomsen om endringer i Grunnloven § 49 (lokalt selvstyre/lokaldemokrati)

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal om endringer av Grunnloven § 57 (Valgordningen)

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Torgeir Trældal om opphevelse av Grunnloven § 107 (Odels- og Aasædesretten)

Grunnlovsforslag fra Geir Jørgen Bekkevold, Line Henriette Hjemdal og Øyvind Håbrekke om ny § 93 eller ny § 95 a (vern av liv fra unnfangelse til død)

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Anders Anundsen og Ulf Erik Knudsen om endringer i Grunnloven § 100 (om ytringsfrihet og religion)

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Hallgeir H. Langeland om rett til asyl

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om opphevelse av Grunnloven § 107 (opphevelse av odels- og åsetesretten)

Grunnlovsforslag fra Sverre Myrli, Gerd Janne Kristoffersen og Steinar Gullvåg om endring av Grunnloven § 106 (forvaltning av geistlighetens benefiserte gods (Opplysningsvesenets fond))

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Akhtar Chaudhry, Marit Nybakk og Jette F. Christensen om endringer i Grunnloven § 25 (forbud mot produksjon, introduksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge)

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Snorre Serigstad Valen, Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen og Jette F. Christensen om endring av Grunnloven §§ 1, 3, 4–9, 11–15, 17–32, 34–37, 39–41, 43–48, 62, 67–69, 74–82, 86 og 112 (innføring av republikk som styreform i Norge)

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland om endring av Grunnloven § 112 (utvidelse av tidsfristen for å foreslå endringer i Grunnloven)

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om endringer i Grunnloven §§ 4 og 16 (om forholdet stat/kirke)

Grunnlovsforslag fra Svein Roald Hansen, Marianne Aasen og Else-May Botten om endringer i Grunnloven § 93 med sikte på å åpne for at samtykke til suverenitetsoverføring kan gis med 2/3 flertall forutsatt at det først er avholdt en rådgivende folkeavstemning

Grunnlovsforslag fra Gunnar Gundersen, Svein Flåtten, Anders B. Werp og Olemic Thommessen om endringer i Grunnloven § 107 (odels- og åsetesretten)

Grunnlovsforslag fra Per-Willy Amundsen, Bent Høie, Trond Helleland, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om tillegg i Grunnloven § 49 om grunnlovsfesting av lokaldemokratiet

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland: Grunnlovsforslag 4 (2011–2012) på bokmål og nynorsk

Grunnlovsforslag fra Snorre Serigstad Valen, Frøydis Elisabeth Sund, Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen, Stine Renate Håheim og Trine Skei Grande om endringer i Grunnloven §§ 12, 50 og 61 (innføring av 16 års stemmerett)

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland: Grunnlovsforslag 3 (2011–2012) på bokmål og nynorsk

Grunnlovsforslag fra Audun Lysbakken, Snorre Serigstad Valen, Rannveig Kvifte Andresen og Hallgeir H. Langeland om endring i Grunnloven § 25 (mer åpenhet om norsk krigsdeltakelse i utlandet)

Grunnlovsforslag fra Dagfinn Høybråten: Grunnlovsforslag 2 (2011–2012) på bokmål og nynorsk

Grunnlovsforslag fra Dagfinn Høybråten, Anne Tingelstad Wøien, Erling Sande og Hallgeir H. Langeland om endring av Grunnloven § 110 b – vern om matjordressursene

Grunnlovsforslag fra Dag Terje Andersen, Øyvind Korsberg, Per-Kristian Foss, Marit Nybakk, Dagfinn Høybråten, Lars Peder Brekk og Trine Skei Grande: Grunnlovsforslag 1 (2011–2012) på bokmål og nynorsk

Grunnlovsforslag fra Dag Terje Andersen, Øyvind Korsberg, Per-Kristian Foss, Marit Nybakk, Dagfinn Høybråten, Trygve Slagsvold Vedum, Trine Skei Grande og Snorre Serigstad Valen om endring i Grunnloven § 14 med sikte på å utelukke at stortingsrepresentanter kan beskikkes som statssekretærer

2) Dersom du skulle bli fristilt av stortingsgruppen ved voteringen i en gitt grunnlovssak, vil du i så fall uansett stemme i overensstemmelse med ditt eget syn?
a) Ja, alltid. b) Ikke alltid. c) Jeg har ikke tatt stilling til denne problemstillingen. d) Svaret på spørsmålet dekkes ikke av alternativene a)-c).

3) Kan du utelukke at du i en gitt grunnlovssak kan komme til å stemme annerledes enn flertallet i stortingsgruppen dersom medlemmene ikke fristilles i denne saken?
a) Ja. b) Nei. c) Jeg har ikke tatt stilling til denne problemstillingen. d) Svaret på spørsmålet dekkes ikke av alternativene a)-c).

4) Kan du utelukke at du under noen omstendighet kan komme til å stemme annerledes enn det din her evt. annonserte stillingtagen indikerer?
a) Ja. b) Nei. c) Jeg har ikke tatt stilling til denne problemstillingen. d) Svaret på spørsmålet dekkes ikke av alternativene a)-c).

Dersom det er noen grunnlovssaker der svaret på 2), 3) eller 4) er annerledes eller kan modifiseres, må du gjerne oppgi dette."

Forkortelser og symboler

A        automatisk svar

E        endelig ikke-svar

EI        endelig innholdsmessig begrunnet ikke-svar
F         foreløpig ikke-svar

M       mislykket sending (fra meg)

O        obskur

S         svar

SO      svar på enkelte omkringliggende spørsmål

_sp     med spørsmål

?         (foranstilt) uklart, gjenstand for tolkning

ST      (foranstilt) stillingtagen (støtte eller motstand) uttrykkes, men ikke eksplisitt intensjon om stemmegivning

_s       støtte

_m      motstand

Svar ordnet etter adressant

Arbeiderpartiet

Buskerud

2         Lise Christoffersen    EI

Viser til svar fra Svein Roald Hansen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Det er også dekkende for mitt vedkommende:

Oppland

1         Rigmor Aasrud          EI

Jeg. Viser til svar fra Svein Roald Hansen, AP ( Østfold). Hans svar er dekkende for meg

Telemark

1         Terje Lien-Aasland    EI

Dessverre så er det umulig for meg å gi deg noen svar på dette nå. I Arbeiderpartiet drøfter vi slike saker før vi tar en beslutning i vårt gruppemøte, det foreligger da en innstilling fra fraksjonen vår i Kontroll og Konstitusjonskomiteen.

Østfold

1         Svein Roald Hansen  EI

I Arbeiderpartiet behandler vi ikke saker, heller ikke grunnlovsforslag på den måten at vi sitter hver for oss å "stemmer".  Vi drøfter forslagene i gruppemøtet, etter innstilling fra vår fraksjon i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Heller ikke er det noen sikker indikasjon å se på hvem som fremmer forslagene, idet vi ikke har noen gruppebehandling eller klarering av forslag. Det er noen unntak fra dette, selvsagt, som grunnlovsendringen om statskirken i denne perioden, innskriving av parlamentarismen i forrige periode.

Du vil imidlerid kunne få en pekepinn ved å se hvordan Arbeiderpartiet stilte seg til tiøsvarende forslag i denne perioden, for de forslag som er gjengangere (og det er jo en del).

De Kristne

Hedmark

1         Helge BrudeliEI

Så spennende å høre om din interesse for grunnloven. Vi har behov for å fokusere på valgkamp i denne tid frem til valget og jeg er usikker på om jeg får kapasitet til å få svart på din omfattende undersøkelse nå med det første. Vi er et nystartet parti og mange av slike enkeltsaker må vi jobbe mye med videre utover høsten. Vi har et handlingsprogram som nok dekker noen av prinsippene rund disse endrings forslagene, men vi må se nøyere på detaljene. Lykke til med din undersøkelse.

Hordaland

1         Trine Overå Hansen  SO

Jeg får, i likhet med flere av de andre, ikke tid til å sette meg inn i hver enkelt sak her.

Men jeg vil gjerne si at på generelt grunnlag er skeptisk til omfattende nedringer i grunnloven vår. Jeg synes vi skal ha stor respekt for grunnloven vår, som verner bl.a annet nasjonens selvstyrerett, den private eiendomsretten, og gir oss beskyttelse mot at lover får tilbakevirkende kraft, for å nevne noe.

I tillegg sier den noe om vårt verdifundament som nasjon, og jeg var imot at vi endret vårt verdigrunnlag i mai 2012, jfr grl. §2, hvor det nå heter at «Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv». Dette er egentlig en ulovlig endring, slik jeg ser det, da grunnlovens §112 sier at endringer ikke må gå imot grunnlovens prinsipper, eller forandre konstitusjonens ånd. Det mener jeg i aller høyeste grad har skjedd her.

EØS-avtalen kan også være i grenseland hva angår Norges suverenitet, som er fundamentert i grl §1.

Fremskrittspartiet

Oslo

7         Christel Gundelach   S         [3a?]

Jeg kan dessverre ikke ta meg tid til å svare på denne. Som 7. kandidat for FrP er det lite sannsynlig at jeg kommer til å møte, og jeg vil følge gruppens råd i slike spørsmål.

11       Brage BaklienS         [1d: 18]

Jeg støtter Dokument 12:18 (2011–2012) om endringer av Grunnloven § 57 (Valgordningen) fullt og helt, og vil gå for en av variantene her for å få et mer rettferdig valgsystem.

De andre forslagene har jeg ikke sett på.

Telemark

6         Halvor Lognvik         S

1)

[38] Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen og Marit Nybakk om endring av Grunnloven §§ 68 og 80 (Stortinget trer sammen en måned tidligere)

§68  syns eg  er  bra, men ikkje § 80 .Stortinget  bør  ha 2mnd sommarpause[d]

[37] Grunnlovsforslag fra Carl I. Hagen vedtatt til fremsettelse av Christian Tybring-Gjedde om endringer i Grunnloven § 71 (å muliggjøre fritak for å møte på Stortinget)

Eg støttar  dette framlegget [d]

[36] Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om endring i Grunnloven § 97 (unntak fra tilbakevirkningsforbudet for handlinger som var straffbare etter folkeretten)

Støttar[d]

[35] Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk. Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Støttar [d]

[34] Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen og Geir Jørgen Bekkevold om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Støttarser ikkje  den store forskjellen på  desse [d]

[33] Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri) [d]

[32] Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen og Per Olaf Lundteigen om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri)

Støttar  dette  og  ser  ikkje  den  store  forskjellen[d]

[30] Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av sivile og politiske menneskerettigheter

Syns  Stortinget delvis  mistar  fokus  på  sine  oppgåver , her  lagas  diskusjon om kosmetikk

Implimenter  menneskerettslovene  ordrett så  vil  eg  tru  at  formålet er  opnådd[d]

[28] Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk og Jenny Klinge om endring av § 57 i Grunnlova (berre norske borgarar skal reknast med ved mandatfordelinga)

Støttar [d]

[27] Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Jette F. Christensen om ny § 38 (grunnlovfesting av kroner og øre som norsk pengeeining)

Støttar [d]

[24] Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland og Rannveig Kvifte Andresen om endringer i Grunnloven §§ 2, 4 og 16 (endelig avskaffelse av statskirkeordningen)

Nei[d]

Har  desverre ikkje  anledning  til  å  bruke  meir  tid  på  dette

Mitt  prisipielle  ståsted  er  at

Demokratiet  må  styrkas  ikkje  minst i norsk  rettsvesen

Menneskerettane  og  menneskerettsdomstolen må  respekteras og  implementeras  på ein klar  måte

Demokratiet  forvitrar i  dag  gjennom eit  stort  fastansatt  byråkrati og  politikere  som blir  nøytralisert  ved at  byråkratiet  forer desse  med  mange  oppgaver  som parkerer  politikeren i ingenmannsland  i  styring  av  landet

Eg  meiner  viktigaste  grep  me  kan gjera  framover  for  å  styrke  demokratiet  er  å pålegge parlamentarisme  i kommunane

Slik kan  me  ansvarleggjera  politikarane  og dermed  auke  interessa  for politikk  og  stemming

Dette  vil  og  ivareta  nødvendig  dynamikk  i  samfunnsutviklinga

Mange  av  desse  lovforslaga  er  praktisk  fornugftige  justeringar

Men enkelte  har  politiske  slagsider  som  pulveriserer  mykje  av  samfunnsfundamentet  vårt  og  det er  eg  sterkt imot

Forslagsstillarane  har  ei naiv  forestilling  av  kardemommebykarakter og  forstår  ikkje  at  om  ein  skulle gjera  eindel  av  desse  nesegruse  vedtaka  dei  fremmar , vil  våre  etterkommarar få  eit  uoverkommeleg  problem i  fanget .Kulturforskjellar  må  ein ha  den største  respekt  for  , det  er  eit  individs livsnerve

Og om  ein gjere naive endringar  i  kulturfundamentet vårt  er  det  våre  etterkommerar  som  må  betale  prisen

Norge  har  blitt eit  rimeleg  trygt  og  godt  land  å  bu  i  gjennom generasjonars  utvikling  og  kulturelle  fundament

Dette har  verden  rundt  oss  oppfatta  og  vil  gjern hit

Og  så  vil  enkelte  politiker  deretter  endre  vårt  samfunnsfundament  som  har  skapt eit  ønska  samfunn  for  mange  utenfor

Og  dermed  ønsker  eindel  at  me  skal  tilpasse  oss  samfunnsmodellane  flyktningane  kjem  frå  i  staden  for  at  flyktningane  må  akseptere  og  respektere  og  rette  seg  etter  vår samfunnsmodell

Dette  er  vel  i korthet  ein beskrivelse  som indikerar  mitt  ståsted  i  forhold  til alle  desse  forslaga

Østfold

3          Håvard Jensen            SO
P.1 Jeg kan ikke ta stilling til alle disse punktene uten å ha lest saksgrunnlag grundig og det har jeg ikke.

p.2.Som medlem av en stortingsgruppe er det stor sannsynlighet for at jeg vil stemme med flertallsvedtaket i Frp sin stortingsgruppe.

Disse to svarene kan du legge inn som svar på alle dine spørsmål.

Høyre

Vest-Agder

3         Benjamin Grønvold   S

”Jeg støtter disse:

Grunnlovsforslag 1 (2011- 2012) Grunnlovsforslag om å utelukke at stortingsrepresentanter kan beskikkes som statssekretærer

Grunnlovsforslag 5  (2011-2012) Grunnlovsforslag om grunnlovfesting av lokaldemokratiet

Grunnlovsforslag 6 (2011-2012) Grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven § 107  (odels- og åsetesretten)

Grunnlovsforslag 19 (2011-2012) Grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §49 (lokalt selvstyre/lokaldemokrati)

Grunnlovsforslag 21 (2011-2012) Grunnlovsforslag om språklig fornyelse av Grunnloven

Grunnlovsforslag 22 (2011-2012) Grunnlovsforslag om en nynorsk versjon av Grunnloven

Grunnlovsforslag 29 (2011-2012) Grunnlovsforslag om grunnlovfesting av Norges Bank

Grunnlovsforslag 34 (2011-2012) Grunnlovsforslag om ny §103 i Grunnloven (rett til å stifte familie)

Disse vil jeg trolig gå imot:

Grunnlovsforslag 4 (2011-2012) Grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §§12,50 og 61, innføring av 16 års stemmerett

Grunnlovsforslag 10 (2011-2012) Grunnlovsforslag om innføring av republikk som styreform i Norge

Grunnlovsforslag 11 (2011-2012) Grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §25 (forbud mot produksjon, introduksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge)

Grunnlovsforslag 35 (2011-2012) Grunnlovsforslag om ny §103 i Grunnloven (rett til å stifte familie)

For de øvrige fremsatte grunnlovsforslagene er det mer uklart hvor Høyre som parti vil lande, men det er grunn til å tro at vi i liten grad støtter forslag hvor vi selv ikke har stilt oss bak som forslagsstiller. Generelt, men spesielt på disse, er det naturlig å ta forbehold om diskusjonen som vil komme i Stortinget i neste periode.”

Kristelig Folkeparti

Møre og Romsdal

2         Steinar ReitenEI

Jeg beklager å måtte melde tilbake at jeg ikke kan gi deg noe fyldestgjørende svar på hvordan jeg vil forholde meg til disse grunnlovsforslagene. I så viktige spørsmål - her er det jo landets forfatning som eventuelt skal endres - er det ikke opp til den enkelte representant å gjøre seg opp en mening. Her vil stortingsgruppene i de ulike partier drøfte seg fram til en omforent holdning, som igjen vil bli lagt til grunn for hvordan de enkelte partier voterer når sakene kommer til behandling i Stortinget.

Jeg ber derfor om at du tar kontakt med sekretariatet for KrFs stortingsgruppe for å få svar på om det eventuelt er tatt stilling til forslagene du refererer.

Rogaland

1         Olaug Bollestad        S

Under følger en liten veiledning i forhold til Grunnlovsforslagene som er fremmet til behandling i neste periode. Tidligere stemmegivning i lignende spørsmål er angitt og det er gitt enkelte anbefalinger for øvrig. I Grunnlovsforslag stemmer ikke alltid stortingsgruppene samlet i alle saker, selv om så skjer i de fleste tilfeller.

Grunnlovsforslag 2013-2017

Dokument 12:38 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-038/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen og Marit Nybakk om endring av Grunnloven §§ 68 og 80 (Stortinget trer sammen en måned tidligere)Forslaget har ikke vært drøftet i stortingsgruppen.

Dokument 12:37 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-037/>

Grunnlovsforslag fra Carl I. Hagen vedtatt til fremsettelse av Christian Tybring-Gjedde om endringer i Grunnloven § 71 (å muliggjøre fritak for å møte på Stortinget) KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:36 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-036/>

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om endring i Grunnloven § 97 (unntak fra tilbakevirkningsforbudet for handlinger som var straffbare etter folkeretten) G Forslaget har ikke vært drøftet i stortingsgruppen

Dokument 12:35 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-035/>

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk. Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.) se forslaget under.

Dokument 12:34 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-034/>

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen og Geir Jørgen Bekkevold om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.) KrF er positiv til dette forslaget.

Dokument 12:33 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-033/>

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri) KrF har et eget forslag om retten til liv.

Dokument 12:32 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-032/>

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen og Per Olaf Lundteigen om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri) KrF har et eget forslag om retten til liv.

Dokument 12:31 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-031/>

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter KrF har ikke tatt endelig stilling til forslagene, men alle partier unntatt FrP har representanter som er medforslagsstillere. Det sies i kommentarene til fremleggelsen at det ikke er gitt at alle forslagsstillere stiller seg bak samtlige paragrafer og/ eller alternativer

Dokument 12:30 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-030/>

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av sivile og politiske menneskerettigheter
KrF har ikke tatt endelig stilling til forslagene, men alle partier unntatt FrP har representanter som er medforslagsstillere. Det sies i kommentarene til fremleggelsen at det ikke er gitt at alle forslagsstillere stiller seg bak samtlige paragrafer og/ eller alternativer.

Dokument 12:29 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-029/>

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Dag Ole Teigen, Hallgeir H. Langeland, Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og Jenny Klinge om ny § 33 i Grunnlova (grunnlovsfesting avNoregs Bank) KrF var initiativtaker til dette forslaget.

Dokument 12:28 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-028/>

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk og Jenny Klinge om endring av § 57 i Grunnlova (berrenorske borgarar skal reknast med ved mandatfordelinga).Forslaget har ikke vært drøftet i stortingsgruppa

Dokument 12:27 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-027/>

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Jette F. Christensen om ny § 38 (grunnlovfesting av kroner og øre som norsk pengeeining) Forslaget har ikke vært drøftet i Stortingsgruppa.

Dokument 12:26 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-026/>

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Aksel Hagen omendringar i §§ 49 og 75 i Grunnlova (grunnlovsfesting av kommunalt sjølstyre) KrF er med på et annet forslag omgrunnlovsfesting av lokaldemokratiet- forslag 12:5.

Dokument 12:25 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-025/>

Grunnlovsforslag fra Marit Nybakk, Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om vedtak av Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk.KrF stemte i denne stortingsperioden imot et forslag om å endre Grunnlovens språk. Det forslaget som foreligger nå er et annet forslag som vi ikke har vurdert. Bakgrunnen for partiets holdning så langt har imidlertid vært at en har vært bekymret for at språklige endringer også innebar realitetsendringer.

Dokument 12:24 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-024/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland og RannveigKvifte Andresen om endringer i Grunnloven §§ 2, 4 og 16 (endelig avskaffelse av statskirkeordningen) KrF støttet de endringer som ble gjort i Grunnloven denne perioden som innebar en løsere tilknytning av Kirken og Staten. Disse endringene var i stor grad i samsvar med KrFs holdninger. KrF har tidligere stemt imot forslag ala det som fremmes i 12:24.

Dokument 12:23 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-023/>

Grunnlovsforslag fra Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Torgeir Trældal om endring av Grunnloven § 75 (stabile rammebetingelser for næringslivet) KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:22 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-022/>

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen og Per-Kristian Foss om en nynorsk versjon av Grunnloven (se 12:25) KrF støttet ikke forslag om at Grunnloven skulle foreligge på begge målformer.

Dokument 12:21 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-021/>

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Per-Kristian Foss, Carl I. Hagen, Michael Tetzschner og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av Anders Anundsen, Per-Kristian Foss og Michael Tetzschner om språklig fornyelse av Grunnloven (se 12:25)

Dokument 12:20 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-020/>

Grunnlovsforslag fra Aanund Hylland og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av Anders Anundsen, om endring i Grunnloven § 80 (retting av en språklig feil) KrF pleier å støtte slike forslag som vanligvis er av rent språklig og teknisk art.

Dokument 12:19 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-019/>

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Ib Thomsen om endringer i Grunnloven § 49 (lokalt selvstyre/lokaldemokrati) KrF er med på et annet forslag om Grunnlovsfesting av lokaldemokratiet. (12:5)

Dokument 12:18 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-018/>

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal om endringer av Grunnloven § 57 (Valgordningen) KrF har ikke drøftet dette forslaget, men er nok negativ til det.

Dokument 12:17 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-017/>

Grunnlovsforslag fra Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og Torgeir Trældal om opphevelse av Grunnloven § 107 (Odels- og Aasædesretten) KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:16 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-016/>

Grunnlovsforslag fra Geir Jørgen Bekkevold, Line Henriette Hjemdal og Øyvind Håbrekke om ny § 93 eller ny § 95 a (vern av liv fra unnfangelse til død) KrF støtter dette forslaget (fremsatt av KrF- representanter)

Dokument 12:15 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-015/>

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Anders Anundsen og Ulf Erik Knudsen om endringer i Grunnloven § 100 (om ytringsfrihet og religion) KrFs stortingsgruppe har ikke drøftet forslaget.

Dokument 12:14 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-014/>

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Hallgeir H. Langeland om rett til asyl KrFs stortingsgruppe har ikke drøftet forslaget.

Dokument 12:13 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-013/>

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om opphevelse av Grunnloven § 107 (opphevelse av odels- ogåsetesretten) KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:12 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-012/>

Grunnlovsforslag fra Sverre Myrli, Gerd Janne Kristoffersen og Steinar Gullvåg om endring av Grunnloven § 106 (forvaltning av geistlighetens benefiserte gods (Opplysningsvesenets fond)) KrFs stortingsgruppe har ikke drøftet forslaget. KrF har tidligere ment at det bør være strenge begrensninger på forvaltningen og bruken av midlene ,og sett i det lys bør vi gå imot endringen i Grunnloven på dette punkt.

Dokument 12:11 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-011/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Akhtar Chaudhry, Marit Nybakk og Jette F. Christensen om endringer i Grunnloven § 25 (forbud mot produksjon, introduksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Norge) Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget.

Dokument 12:10 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-010/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Snorre Serigstad Valen, Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen og Jette F. Christensen om endring av Grunnloven §§ 1, 3, 4?9, 11?15, 17?32, 34?37, 39?41, 43?48, 62, 67?69, 74?82, 86 og 112 (innføring av republikk som styreform i Norge) KrF har tidligere stemt imot forslaget.

Dokument 12:9 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-009/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland om endring av Grunnloven § 112 (utvidelse av tidsfristen for å foreslå endringer i Grunnloven) Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget.(Men  I utgangspunktet skeptisk til endringen)

Dokument 12:8 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-008/>

Grunnlovsforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om endringer i Grunnloven §§ 4 og 16 (om forholdet stat/kirke) KrF har støttet de endringene som tidligere er gjort vedr forholdet mellom Staten og Kirken. Disse forslagene samsvarer ikke med dette.

Dokument 12:7 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-007/>

Grunnlovsforslag fra Svein Roald Hansen, Marianne Aasen og Else-May Botten om endringer i Grunnloven § 93 med sikte på å åpne for at samtykke til suverenitetsoverføring kan gis med 2/3 flertall forutsatt at det først er avholdt en rådgivende folkeavstemning KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:6 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-006/>

Grunnlovsforslag fra Gunnar Gundersen, Svein Flåtten, Anders B. Werp og Olemic Thommessen om endringer i Grunnloven § 107 (odels- og åsetesretten) KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:5 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-005/>

Grunnlovsforslag fra Per-Willy Amundsen, Bent Høie, Trond Helleland, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om tillegg i Grunnloven § 49 om grunnlovsfesting avlokaldemokratiet . KrF har tidligere stemt for lignende forslag.

Dokument 12:4B (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/d12-004B-20121/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland: Grunnlovsforslag 4 (2011?2012) på bokmål og nynorsk KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:4 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-004/>

Grunnlovsforslag fra Snorre Serigstad Valen, Frøydis Elisabeth Sund, Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen, Stine Renate Håheim og Trine Skei Grande om endringer i Grunnloven §§ 12, 50 og 61 (innføring av 16 års stemmerett)KrF har tidligere stemt imot lignende forslag.

Dokument 12:3B (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-052/>

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland: Grunnlovsforslag 3 (2011?2012) på bokmål og nynorsk Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget.

Dokument 12:3 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-003/>

Grunnlovsforslag fra Audun Lysbakken, Snorre Serigstad Valen, Rannveig Kvifte Andresen og Hallgeir H. Langeland om endring i Grunnloven § 25 (mer åpenhet om norsk krigsdeltakelse i utlandet) Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget.

Dokument 12:2B (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-051/>

Grunnlovsforslag fra Dagfinn Høybråten: Grunnlovsforslag 2 (2011?2012) på bokmål og nynorsk KrF støtter forslaget.

Dokument 12:2 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-002/>

Grunnlovsforslag fra Dagfinn Høybråten, Anne TingelstadWøien, Erling Sande og Hallgeir H. Langeland om endring av Grunnloven § 110 b ? vern om matjordressursene KrF støtter forslaget.

Dokument 12:1B (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-001B/>

Grunnlovsforslag fra Dag Terje Andersen, Øyvind Korsberg, Per-Kristian Foss, Marit Nybakk, Dagfinn Høybråten, Lars Peder Brekk og Trine Skei Grande: Grunnlovsforslag 1 (2011?2012) på bokmål og nynorsk Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget

Dokument 12:1 (2011?2012)<http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Grunnlovsforslag/2011-2012/dok12-201112-001/>

Grunnlovsforslag fra Dag Terje Andersen, Øyvind Korsberg, Per-Kristian Foss, Marit Nybakk, Dagfinn Høybråten, Trygve Slagsvold Vedum, Trine Skei Grande og Snorre Serigstad Valen om endring i Grunnloven § 14 med sikte på å utelukke at stortingsrepresentanter kan beskikkes som statssekretærer.Stortingsgruppen har ikke drøftet forslaget.

2         Geir S. Toskedal        S

Det var en interessant henvendelse. Jeg ber om forståelse for at jeg i en travel tid kun kan svare på generelt grunnlag ut fra KrFs standpunkt i saken. Se vedlegg. Jeg sender det i egen e-post. Lykke til med videre arbeid!

[Senere:]

Svar identisk med Olaug Bollestads svar.

Oslo

3         Elisabeth Løland

Takk for mailen. Du fortjener virkelig et godt svar på dette. Jeg er ikke enig med de som sier at partiet må ta stilling, for hele poenget med prosessen der grunnlovsforslag fremmes i en periode og voteres over i neste er jo at velgerne skal kunne vurdere kandidatene ut fra hvordan vi vil stemme i disse sakene.

Det er bare det at valgkampen er så helt utrolig travel, og det er ikke særlig mange ledige halvtimer i døgnet. Jeg er bare 3.-kandidat,og ettersom KrF bare får maks en representant fra Oslo så kommer jeg ikke til å verken komme inn på stortinget eller bli møtende vara, så hva jeg vil stemme i disse sakene blir jo et rent hypotetisk spørsmål. Jeg kan svare at jeg nok støtter de færreste av disse forslagene, men at jeg støtter de fellesforslagene som er fremmet om å ta menneskerettighetene inn i grunnloven og om å gjøre det umulig å bli statssekretær hvis man er innvalgt på stortinget. Mange av forslagene som fremmes er jo faste forslag som noen partier fremmer hvert år av prinsipp, jeg støtter ikke forslag til republikk.

Nord-Trøndelag

1         Johan Fossan S

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen og Marit Nybakk om endring av Grunnloven §§ 68 og 80 (Stortinget trer sammen en måned tidligere)

Svar: Ingen formening

Grunnlovsforslag fra Carl I. Hagen vedtatt til fremsettelse av Christian Tybring-Gjedde om endringer i Grunnloven § 71 (å muliggjøre fritak for å møte på Stortinget)

Svar: Støtter ikke

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om endring i Grunnloven § 97 (unntak fra tilbakevirkningsforbudet for handlinger som var straffbare etter folkeretten) G

Svar: Ingen formening

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk. Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Svar: se forslaget under.

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen og Geir Jørgen Bekkevold om ny § 103 i Grunnloven (rett til å stifte familie mv.)

Svar: Jeg er positiv til dette forslaget.

Grunnlovsforslag fra Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri)

Svar: KrF har et eget forslag om retten til liv.

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Anders Anundsen og Per Olaf Lundteigen om ny § 93 i Grunnloven (rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri)

Svar: KrF har et eget forslag om retten til liv.

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter

Svar: Dette vil jeg se mer på.

Grunnlovsforslag fra Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og Trine Skei Grande om grunnlovfesting av sivile og politiske menneskerettigheter

Svar: Dette vil jeg se mer på.

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Dag Ole Teigen, Hallgeir H. Langeland, Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og Jenny Klinge om ny § 33 i Grunnlova (grunnlovsfesting av Noregs Bank)

Svar: Støttes. KrF var initiativtaker til dette forslaget.

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk og Jenny Klinge om endring av § 57 i Grunnlova (berre norske borgarar skal reknast med ved mandatfordelinga).

Svar: Ingen formening

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Jette F. Christensen om ny § 38 (grunnlovfesting av kroner og øre som norsk pengeeining)

Svar: Ingen formening

Grunnlovsforslag frå Per Olaf Lundteigen, Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland og Aksel Hagen om endringar i §§ 49 og 75 i Grunnlova (grunnlovsfesting av kommunalt sjølstyre)

Svar: KrF er med på et annet forslag om grunnlovsfesting av lokaldemokratiet- forslag 12:5.

Grunnlovsforslag fra Marit Nybakk, Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen om vedtak av Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk.

Svar: Dette vil jeg se mer på

Grunnlovsforslag fra Hallgeir H. Langeland og Rannveig Kvifte Andresen om endringer i Grunnloven §§ 2, 4 og 16 (endelig avskaffelse av statskirkeordningen)

Svar: KrF støttet de endringer som ble gjort i Grunnloven denne perioden som innebar en løsere tilknytning av Kirken og Staten. Disse endringene var i stor grad i samsvar med KrFs holdninger. KrF har tidligere stemt imot forslag ala det som fremmes i 12:24.

(Fortsettelse følger under.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt