Kommentar

Hvem tør å sende klimaregningen?

I dag går min stemme til et parti som våger å sende meg klimaregningen.

2.000 kroner i året per nordmann vil det koste å nå målet om å redusere det norske klimagassutslippene med to tredeler innen 2050. Det er latterlig billig. Hvorfor tør så få politikere si at vi er villige til å sende regningen?
I 2006 la Lavutslippsutvalget fram sine 15 tiltak for å redusere klimagassutslippene, og prisen for å gjennomføre dem. Til nå har vi bare klart å oppfylle to og en halv av disse punktene, ifølge BI-professor og lavutslippsutvalg-leder Jørgen Randers.

Vil ikke svi. Jeg tror mange frykter konsekvensene av miljøpolitikken, at den vil sende oss tilbake til 80-tallet (ikke at det var så ille da), at det kun blir kjøtt på lørdager, at vi ikke kan fly for å besøke onkelunger. Men tallene fra lavslippsutvalget viser at det absolutt ikke er nødvendig å være engstelig for de personlige konsekvensene.
I løpet av 2012 steg den gjennomsnittlige månedslønnen i Norge med rundt 1.500 kroner, eller nesten 4 prosent. Prisveksten i samme periode var på 0,5 prosent. Det betyr at Ola Nordmann har fått økt kjøpekraft som tilsvarer flere ganger den summen lavutslippsutvalget mener trengs.

Langsiktig. Det er vanskelig å investere i framtida, særlig dersom utbyttet er litt uklart. Det er vanskelig for tenåringen å tenke på boligsparing. Det er vanskelig for 30-åringen å tenke på pensjonsfond. Det vanskelig for alle å investere for å redde kloden for barnebarna våre. Fordelene med klimainvesteringene kommer nemlig ikke i løpet av neste stortingsperiode, men om kanskje 30 år. Derfor trenger vi politikere som er villige til å tenke langsiktig, og som er villig til å handle, til tross for at det vil gjøre lommeboka vår ørlite granne slankere og muligheten for gjenvalg litt mindre.

Ta ansvar! Utfordringen for politikerne er at kun én av ti nordmenn er villige å ofre bittelitt av velstanden sin for å nå klimamålene. Jørgen Randers i lavslippsutvalget sa det slik i en NRK-debatt i forrige uke: «Vi trenger et nytt folk for å få på plass en klimapolitikk som virker». Derfor: Skal vi redde kloden, er vi som folk nødt til å backe up politikerne som faktisk tør å gjøre noe med de store klimautfordringene, som tør å si at det kommer til å koste – litt. Den beste måten å gjøre det på, er å stemme på dem i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar