Verdidebatt

Troverdighet i miljøspørsmål

Miljøpolitikk fremmes av alle partier. Nå har vi grunn til å håpe at ord blir til handling.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 2013 kan man stemme på mange partier som legger opp til tredobling av forbruket og mer arbeid frem mot 2060 (perspektivmeldingen 2013), som har vedtatt en klimamelding (2012) som legger opp til utslippskutt langt under FNs oppfordring til verdens rike land, og som har finansministere som oppfordrer oss til å "handle som før" (f.eks 2008) på tross av FNs (UNEP) anbefalinger om å benytte finanskrisen til å dreie økonomien i grønnere retning.

Mennesker og natur er vår største rikdom, men gjennom klimaendringer er vi i ferd med å gjøre verden fattig. Den oljebaserte vekstøkonomien fører til overforbruk og kan ikke redde oss. Tvert imot. Det gir ingen troverdighet å bruke Høyres eller Ap’s økonomiske skole som ryggdekning for egen miljøpolitikk. De Grønne avviser politikk som gir kortsiktig gevinst og store tap på sikt.

De Grønne har i.l.a. valgkampen blitt en trussel for partier som på Stortinget har syslet med småplukk i klima- og miljøsammenheng, enten regjeringen har vært rød eller blå. Tradisjonelle partier har derfor oppfordret til å stemme taktisk og tradisjonelt, «rødt» eller «blått». Det er en liten seier for fremtidige generasjoner, at Norge endelig har fått en magnet som vil trekke til seg velgere fra partier som i posisjon ikke gjør en god nok jobb for miljøet.

De Grønne bidrar også til kulturendring. At De Grønne på meningsmålinger har vært inne på Stortinget også fra Hedmark, viser at de har gehør, også for sitt fokus på overforbruk og utfasing av olje. Hver stemme utløser dessuten offentlige tilskudd som De Grønne vil bruke til å så tanker verden trenger mer av. Bruk elimineringsmetoden og stem grønt!

Audun Hjertager

Fjellregionen MDG

Debattinnlegg til lokalaviser i Hedmark

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt