Verdidebatt

De Kristnes regjeringsbløff.

Vi har i den senere tid blitt informert om at De Kristne er klare for å inngå regjeringssamarbeid med FRP og Høyre. Men hva mener egentlig FRP og Høyre selv?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lisa Charléne Hasselberg (står på 4.plass på Stortingslisten i Oslo for partiet De Kristne) er den som har presentert oss for disse storslåtte planene:

  • "De Kristnes mål er å komme i regjering på første forsøk, og komme i vippeposisjon i regjering med Frp og Høyre - og der være et nødvendig verdikorrektiv i de viktigste spørsmålene.".
  • "Jeg GLEDER meg til De Kristne skal gå i forhandlinger med Frp! Og Høyre.".
  • "Og i regjering vil vi gå i forhandlinger med de to andre(!) partiene: Frp og Høyre.".
  • "Heldigvis er det god sjanse for at vi både kommer inn på Tinget og i regjering.".
  • "Det er ikke noe parti som har et program som det De Kristne har - og De Kristne ønsker å gå inn som verdikorrektiv i regjering sammen med Frp og Høyre.".
  • "De Kristne er mye mer reell garantist for en borgerlig regjering! Den nye regjeringen mangler noe vesentlig - og svaret kan kun være: De Kristne.".
  • "De Kristne + Frp + Høyre = Borgerlig flertallsregjering med verdikorrektiv!".
  • "Med De Kristne på vippen for deg, vil vi få mye mer innflytelse enn prosentoppslutningen tilsier - fordi regjeringen da faktisk blir avhengig av De Kristne for å ha en flertallsregjering.".
  • "Både Siv og Erna vet godt om De Kristne og regjeringsplanene våre, og dette må de ta stilling til etter valget.".
  • "De Kristne er limet i en borgerlig flertallsregjering! Målet er derfor klart: Vi vil inn på Stortinget, og rett i regjering!".
  • "De Kristne er svaret for et regjeringsskifte med en borgerlig flertallsregjering! Det er ikke noe annet parti enn De Kristne som kommer til å gå i regjering med Frp og Høyre. Så de trenger oss og vi trenger dem - for Norge trenger sårt et regjeringsskifte!".

Osv, osv.

Jeg ble nysgjerrig på dette, så jeg kontaktet både FRP og Høyre (via deres Facebook-sider). Jeg spurte om de var klar over De Kristnes politikk og regjeringsplaner, og om de var innstilt på å inngå regjeringssamarbeid med dem. Her er svarene jeg fikk:

-Høyre:
"Takk for at du deler dine refleksjoner med oss. Høyre ønsker en firepartiregjering. Med KrF, Venstre, Høyre og FrP. Alle partier på høyresiden i politikken er enige om at et borgerlig flertall gir en borgerlig regjering. Vi har dialog med KrF, Venstre og FrP med tanke på regjeringsplaner. Og bare de.".

-FRP:
"Takk for viktig spørsmål. Frp kjenner selvsagt til De Kristne. Men dette er et miniparti som aldri vil komme inn på Stortinget, og som står fjernt fra Frp i mange saker. Frp vil kun forhandle med Høyre, Venstre og KrF om en borgerlig regjeringsplattform.".

(Jeg vet ikke om Hasselberg og De Kristne har mottatt annen informasjon fra disse partiene enn det som er nevnt her.)

Hvorvidt Hasselbergs påstander om at "Det er en folkebevegelse der ute", "Responsen er enorm" og "Det bobler i hver en krik og fjord" stemmer eller ikke får vi ikke svar på før i neste uke, men hverken FRP eller Høyre er altså interessert i å inngå regjeringssamarbeid med De Kristne.

I denne sammenheng synes jeg det er passende å bruke Hasselbergs egne ord - som ble brukt for å "irettesette" en meningsmotstander tidligere her på VD - for å beskrive situasjonen: "Du må sette deg inn i tingene før du er så bastant, så du ikke sprer usannheter og direkte feilinformasjon.".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt