Verdidebatt

Grunnleggende bibelsk etikk kontra politiske parti

Politikk handler om MAKT. Politikk er klasifisert under moralfilosofi eller ETIKK. Altså: HVORDAN BRUKE MAKT ETISK?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva sier Bibelen om makt og hva sier den om frivillighet? Det er jo klart at Bibelen sier noe om etikk (rett og galt). Mange kristenledere i Norge virker være så sløve og så uten gangsyn at de ikke er i stand til å måle partiene opp mot Bibelens grunnleggende etikk. De er ikke i nærheten engang. Kanskje de skulle lære seg å ti stille mht ting de ikke har greie på? Å tie kan jo være gull verd, kjenner vi jo fra Bibelen.

Det som regulerer primært mellom mennesker, i Bibelen er EIENDOMSRETTEN. Vi kjenner: Du skal ikke stjele, heller ikke begjære eiendom. Din nestes kropp tilhører ikke deg, så du kan ikke voldta og drepe. Det handler altså grunnleggende om MITT og DITT.

Den bibelske KJÆRLIGHETEN er FRIVILLIG. Også her handler det om mitt og ditt. Ikke tvungen slik som den sosialistiske "solidariteten" som finansierer byråkrati, norske og utenlandske maktmenneskers innflytelse over andres sjeler.

Den bibelske TROEN spres med forkynnelse. Troen kommer av forkynnelsen. (Paulus) Dette handler om YTRINGSFRIHET. Eiendomsretten handler også om retten til å bestemme over sin egen munn.

Sosialdemokratene respekterer eiendomsretten mindre enn høyresiden. De tror "kjærlighet" skal være tvungen "solidaritet". Ikke minst: De tar makt over forkynnelsen, ytringsfriheten. Alt fra gamle NRK til mediastøtte, makt over skoler og forskning.

Slike grunnleggende problemstillinger skjønner visst ikke de fleste kristne ledere.

Makt er etisk når den beskytter eiendomsretten - DEG og DITT.

Er det da noen parti som ligger nærmere disse kristne idealene enn andre? Vel, de fleste holder god avstand til å respektere dette fullt ut. Men noen er nærmere dette enn andre. F.eks Fremskrittspartiet og De Kristne.

(For ordens skyld: Jeg er libertarianer og ikke medlem i disse partiene.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt