Verdidebatt

Er Stoltenberg jøde?

Den «vaksinen» de nazistiske jødeutryddelsene lenge utgjorde kan være i ferd med å gå ut på dato.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vinteren 2009 møtte tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg narkomane Oslo-borgere på Jernbanetorget for å diskutere norsk narkotikapolitikk. Dessverre ble dialogen vanskeliggjort da en ung mann hang seg på Stoltenberg som en klegg og forsøkte å stuntintervjue ham. Mannen presenterte seg som journalist for nettstedet Nyhetsspeilet. Stemte det at den tidligere utenriksministeren hadde aksjer i vaksineprodusenter, ville han vite. Var det tilfelle at han hadde deltatt på møter i den sagnomsuste Bilderbergergruppen? Og ikke minst, stemte det at Stoltenberg var jøde?

Nyhetsspeilet har siden starten i 2009 vært et sentrum for det som gjerne kalles konspiritualitet, det vil si en blanding av nyåndelige forestillinger som UFO-kanalisering og reinkarnasjon på den ene siden og konspirasjonsteorier på den andre og der man gjerne tenker seg at den beste måten å bekjempe konspirasjonene ikke bare er å avsløre dem, men også å arbeide for en åndelig oppvåkning.  Nyhetsspeilet springer delvis ut av miljøet rundt Alternativt Nettverk, som riktig nok har tatt skarp avstand fra nettstedet.

Grovt jødehat. Ved siden av dette er Nyhetsspeilet kjent som tilholdssted for et til tider svært grovt jødehat. I artikler på nettstedet kan man blant annet lese at jødenes nyttårsbønn Kol Nidre fritar dem fra alle løfter gitt det siste året, at jødene var ansvarlige for overgrepene begått i kommunismens navn og for begge verdenskrigene, at jødedommen er en form for satanisme og at holocaust slik vi kjenner det i virkeligheten er en bløff. Nettstedet ser ut til å ha mistet en del av den oppslutningen det har hatt, men kan til tider bli sitert for eksempel i forhold til vaksinedebatt.

En av de viktigste representantene for antisemittismen på Nyhetsspeilet er sunnmøringen Jarle Johansen, som har skrevet en lang rekke artikler i tillegg til å drive sitt eget nettsted Riksavisen. En av Johansens artikler heter nettopp ”Er Stoltenberg jøde?”, og stiller spørsmålet om hvorvidt dette i så fall betyr at statsministeren – som er sønn av Thorvald - arbeider for utenlandske eliteinteresser eller ønsker å innføre et ”talmudisk” rettssystem.

Absurd. Spørsmålet er selvsagt både absurd og ubehagelig: Om Stoltenbergfamilien faktisk var jødisk, ville den ha måttet flykte, gå i skjul eller bli deportert under krigen, noe som neppe ville blitt utelatt i biografier og historieverk. Og ikke minst er det det samme som å insinuere at denne påståtte herkomsten i praksis gjør dem upålitelige eller til og med fiendtlig innstilte mot nordmenn flest.

Tilsvarende påstander har også blitt fremmet av ikke ukjente Varg Vikernes, som i boken Vargsmål skriver at Norge har blitt den islamske verdens verste fiende takket være ”jøden” Gro Harlem Brundtland, hvis pikenavn Harlem er et ”jødisk ghettonavn”. Ifølge Vikernes er jødene en mye større trussel enn muslimene fordi de er et ”parasittisk” folk som blant annet styrer verden gjennom den hemmelige organisasjonen Illuminati. Påstanden dukker også fra tid til annen opp i avisenes kommentarfelter, der for eksempel Karin Stoltenberg (mor til Jens) og Gro Harlem Brundtlands rolle i innføringen av abortloven kan bli omtalt som ”utpreget talmudisk” adferd.

Amerikansk høyreekstremisme. Inspirasjonen for denne antisemitismen ser delvis ut til å være amerikansk høyreekstremisme, som lenge har kombinert motstand mot den føderale regjeringen og sentralbanken Federal Reserve, dels halvglemte forfattere fra mellomkrigstiden, og dels strømninger i ytterkantene av norsk kristenliv.

Påfallende ofte refereres amerikanske antisemittiske konspirasjonsteoretikere som Jeff Rense og Henry Makow i samme åndedrag som eldre norske forfattere som Marta Steinsvik og Albert Hiorth.

Et eksempel på hvordan gamle ideer har funnet veien til Nyhetsspeilet er ovennenvte Jarle Johansen, som utmerker seg ved å være tilhenger av nordisk-israelisme, en kristen retning som ser skandinaver og nordeuropeere som etterkommere av Israels ti tapte stammer, og som i mange tilfeller betrakter jødene som khazarer, et tyrkisk folkeslag som på 700-tallet konverterte til jødedommen, noe som gjør jødene til bedragere. Nordisk-israelismen hadde en viss oppslutning i mellomkrigstiden og tidlig etterkrigstid, og finnes i dag i enkelte små frikirker.

Nynazister. Nordiskisraelismen har vært en del av politisk ekstremisme i hvert fall siden tidlig 2000-tall, da det ble plukket opp av forleggeren Stig Bergmann, og derfra fant veien inn i organisasjonen Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) som til tross for navnet i dag tilsynelatende er mer opptatt av å bekjempe jødisk innflytelse enn av innvandringsspørsmål.  FMI selger i dag både nordiskisrael-litteratur og eldre antisemittiske bøker av blant andre Henry Ford og Marta Steinsvik, altså de samme bøkene som ofte blir referert til på Nyhetsspeilet. I tillegg ser det ut til å ha kommet inn en del ideer via nynazister som Jan Erik Kvamsdal, som tidlig på 1990-tallet var en hyppig gjest på alternativmesser og opptrådte som synsk på NRK samtidig som han skrev for Zorn 88s nettsted Gjallarhornet og forsøkte seg som "mentor" for Varg Vikernes.

Mens det finnes eksempler på at kritikk av Israels politikk har bikket over i antisemittiske konspirasjonsteorier, handler denne antisemittismen i liten grad om Midtøsten. I stedet er den en direkte fortsettelse av klassisk jødehat der jøder blir sagt å kontrollere politikk og økonomi, og å bruke disse til å arbeide for verdensherredømme. Både Jarle Johansen og et annet konspirasjonsnettsted, Folkets Info, gir for eksempel jødene skylden for multikulturalismen som blir sagt å være et prosjekt for å rive ned nasjonale identiteter i Europa.

Tas på alvor. Mens denne antisemittismen fortsatt bare eksisterer i mindre kretser, bør den tas på alvor. Den er et tegn på at den"vaksinen" de nazistiske jødeutryddelsene lenge utgjorde kan være i ferd med å gå ut på dato. I tillegg viser den hvordan internett har gjort det mulig å samle tråder som har overlevd i mørke kroker, og veve dem sammen til nye forestillinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt