Verdidebatt

Når startet NT?

En rekke mennesker leser i evangeliene, og tenker at NT startet ved Jesu fødsel. Er dette riktig?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Brevet til Hebreerne sier at et testamente starter når den som oppretter det, dør. Ikke før. Så når startet Det nye testamentet? Ved Jesu død. Ikke før. Jesus var jo den som opprettet Det nye testamente. Arven fikk vi ved Jesu død. Har du arvet noen, så gjorde du det først når vedkommende døde, ikke sant? Sånn er det også med NT.

En pakt innvies ved blod i Bibelen. Da Moses sprinklet blod på folket, startet Den gamle pakt. Vel, når startet Den nye pakt? Når Jesu blod rant på korset. Ikke før. Jesus hadde ikke utgytt sitt blod ved sin fødsel eller i sin tjeneste. Først på korset innvier han Den nye pakt ved sitt blod. Så da er alt du leser i evangeliene, ord som blir sagt under Den gamle pakt.

Men fortvil ikke. Hele Bibelen profeterer om NT. Så også Jesus. Men NT starter fra korset av. Den startet ikke ved Jesu fødsel, dåp, osv. Dette må du ha klart for deg om du vil lese Bibelen riktig.

Jesus levde under Loven/GT. NT startet ikke før Jesus døde på korset. Hva har dette å si for hvordan vi leser evangeliene? Det utgjør hele forskjellen. Vel, hvordan leser du i Salmene? Tenker du at dette er en bok som hører hjemme i NT? Jeg vil tro at svaret ditt er nei. Så hvorfor tenker du at evangeliene er bøker som hører hjemme i NT? De hører hjemme i GT. Jesus var bare sendt til jødene i Israel. Hans forkynnelse var en bekreftelse av Loven og samtidig forkynnelsen av evangeliet. Er dette forvirrende? Det er ikke verre enn at rettferdighet ved tro, alltid har vært en realitet i Bibelen. Abraham ble rettferdig ved tro, ikke sant? Og dette skjedde før Moses i det hele tatt var født. Altså før Loven.

Har ikke Jesus noe å si til kristne før sin død på korset? Det er klart han har det! Hele Skriften er en bok til veiledning for alle mennesker. Jesus nevner i de siste kapitlene i Johannes, før sin død, om hvordan det skal bli på "den dagen". Han er begeistret over hva som vil skje fra korset av. Ånden skal bli en virkelighet for alle som vil tro. Og han har mye mer å si om "den dagen".

Begynte Det nye testamente ved Jesu fødsel? Nei. Den nye pakt begynte ved Jesu død på korset. Da han utøste sitt blod. Dette gjør noe med hvordan man leser Bibelen. Hvordan man tolker budskapet i de to paktene. Det hele er et spørsmål om før eller etter korset. Evangeliene er før korset. Bare i de siste kapitlene dør Jesus. Først da har vi flyttet over i Det nye testamentet. Ikke før.

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt