Maria Ånonsen

8    8

Om språkløshet og stemmeleting

Publisert: 23. feb 2010 / 450 visninger.

Jeg har kanskje alltid vært opptatt av paradokser. Fascinert av motsetninger og kontraster. Livet kommer ikke alltid i passe porsjoner. Det er av og til som å stå midt i en virvelvind, og oppdage at jeg står – midt i livet. Paradokser får ikke helt tydelige kanter dersom vi ikke oppdager motsetningene som disse faktisk består av. Og fordi jeg liker kontraster og paradokser, beundrer jeg modige mennesker. Mennesker som setter ord på livet i sin råhet, nakenhet. Dette gir vel naturlig assosiasjoner til smerte, men kan vel også – likeså godt handle om det vakre, at vi mennesker lar oss berøre på både godt og vondt. Så på et vis er dette innlegget et håndtrykk til disse menneskene som våger. De som kjemper for at vi skal se, høre – våge å merke livet, og si hva det gjør med oss – på vårt vis.

Språkløshet
Det går an å bruke mange ulike ord på det jeg er opptatt av. Både fra den poetiske verden, men også fra det livet vi lever hver dag. Kanskje er det jeg ønsker å skrive om egentlig at vi skal ha mot. Mot til å våge å bruke ordene om livet slik de faktisk folder seg ut for oss i vårt indre. Ærlighet heter det kanskje. Ikke enkelt. En utfordring like mye til meg selv. Det handler om de gangene i livet som vi mister stemmen og ikke finner språket. Jeg vil skrive om "oss" og ”vi” som en inkluderende helhet. Fordi vi alle er en del av livet. Vi rammes og rystes, berøres og beveges. Men hva gjør det med oss å være uten språk? Å lete etter ord som vi ikke vet hvor er, hvordan ser ut. Å oppdage nye dimensjoner ved livet, nye dybder. Der det gamle språket vårt ikke strekker til. Dette kan være en dagligdags ting som at vi mister ordene - kanskje fordi godheten som møter oss er så overveldende at vi ikke finner noen måte å takke på. Oftere handler det allikevel om møter vi har der livet på et vis bare rammer oss. Vi kan oppleve å stå igjen - med en opplevelse av både tomme hender, og tomme ord. 

Å la egen og andres stemme tre frem
Jeg tar meg frihet til å ikke være konkret. Lar det være opp til deg hva du ønsker å koble disse tankene opp mot. Jeg stiller mer spørsmål. For meg kan påstander ofte renne over i mitt menneskelige litermål, og gjøre at jeg blir sittende fast. Jeg ønsker mer å ha noen å tenke sammen med om spørsmål som jeg er opptatt av. Vi mennesker sitter med en rik erfaringsverden av opplevelser som vi har med oss. Dette preger oss. Gjør noe med vår måte å se verden på. Vi ser og observerer, deltar og er hovedaktører i våre egne liv. Men våre liv knyttes også sammen med andres liv. Hvor stor vidvinkel har vi i møte med egne og andres erfaringer? Hva velger vi å dele med andre, og hva holder vi for oss selv? Hva lytter vi til, og hva "går vi forbi"? For min del hender det at jeg ikke gir meg selv lov til å sette ord på noe som burde få stemme og språk. Andre ganger synes jeg det ville være for ubehagelig å være menneske, men også medmenneske. Midt i det ordløse, hender det at jeg leser noe, ser noe, hører noe som gjør at jeg tenker – dette var ekte. Her var det noe som traff meg. Og spørsmålene renner inn. Hva var det det traff? Hvilket dyp i meg nådde det frem til? Kanskje handler mot om å våge å lete etter ord sammen, men også av og til la stillheten tre inn – fordi ord til tider er for fattige. Dette går kanskje i perioder. Jeg tenker imidlertid at det er noe sunt ved å lete etter språk. Noe potensielt legende ved dette, fremfor språkløshet, stemme – fremfor stemmeløshet. Dersom vi leter etter ord på en slik måte at taket ikke senkes, men at hvelving på hvelving åpnes opp. Gjenkjennelse og gjenklang tilbys. 

Jeg har skrevet om det her også: http://wp.me/pFnDD-yM . På en litt annen måte.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Philip Reppen

12 innlegg  164 kommentarer

BRA!

Publisert over 7 år siden

En av de beste innleggene jeg har sett inne her på Verdidebatt. Du har en bemerkelsesverdig til å være konkret og abstrakt på samme tid, noe jeg tror gjør innlegget ditt bare mer relevant. Mye dybder og refleksjoner her; akkurat etter min smak!

Svar
Kommentar #2

Philip Reppen

12 innlegg  164 kommentarer

rettelse

Publisert over 7 år siden

* en bemerkelsesverdig evne, skulle det stå.

Svar
Kommentar #3

Maria Ånonsen

8 innlegg  8 kommentarer

Dialog

Publisert over 7 år siden

Hei Philip!

Takk for kommentaren. Det var hyggelig å høre!

Det kan av og til være konstruktivt å komme med flere spørsmål enn svar.
Av og til gi seg selv lov til å være mer abstrakt enn konkret, men det er selvsagt en balansegang. 
Men dersom det er verdier som skal debatteres, kan det være en fordel at svarene trer frem og utarbeides i en dialog. For å få med flest mulig stemmer.

Svar
Kommentar #4

Ingvild Åmot

0 innlegg  1 kommentarer

Å bli berørt

Publisert over 7 år siden

At jeg blir berørt av innlegget ditt handler nok om både gjenkjennelse og gjenklang. Her setter du ord på mye, også det ofte opplevde ordløse. Det du skriver har berørt meg i så stor grad at jeg flere ganger må hente det opp igjen. Takk.

Svar
Kommentar #5

Maria Ånonsen

8 innlegg  8 kommentarer

Re: Å bli berørt

Publisert over 7 år siden

Hei Ingvild,
og velkommen på Verdidebatt!
Jeg er ny her selv.

Tusen takk for at du tar deg tid til å lese og kommentere.
At ordene skaper gjenkjennelse og gjenklang blir jeg glad og takknemlig for å høre!
Jeg opplever selv at mennesker skriver og setter ord på noe jeg har lett etter lenge.
Da blir jeg takknemlig for at de skriver, og forsøker å bygge opp mitt eget mot til å gjøre det selv av og til. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Steinar Saltvik kommenterte på
Jesus er større enn norsk politikk
rundt 4 timer siden / 2048 visninger
Ingunn Løkstad Salvesen kommenterte på
kirkevalgene 2015,og 2019
rundt 4 timer siden / 215 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 4 timer siden / 1275 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Listhaug troverdig?
rundt 4 timer siden / 542 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Teologiske slappfisker
rundt 5 timer siden / 1275 visninger
Les flere