Verdidebatt

Kjemiske våpen og amerikansk troverdighet

USAs utenriksminister, John Kerry, slo i dag fast at det er brukt kjemiske våpen i Syria og president Obamas talsperson, Jay Carney, sier det er Assad-regimet som står bak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dermed blir det klart hva neste skritt sannsynligvis blir, USA blir dratt sterkere inn i konflikten og blir sannsynligvis med på en bombing av Assads styrker. Vi får med stor sannsynlighet en opptrapping av krigen og må nok også regne med et sterkere press for norsk deltakelse.

For egen del så tror jeg absolutt at Assad-regimet er både villig til og i stand til å bruke kjemiske våpen. Men det er sannsyligvis også deler av opprørsbevegelsen sammen med noen av de statene som støtter disse.

Foreløpig er det ikke endelig lagt fram overbevisende bevis for at det var Assad-regimet som stod bak.

John Kerry kalte angrepet for utilgivelig og moralsk forkastelig. Jeg tror de aller fleste kan slutte opp om denne karakteristikken.

Men har USA troverdighet i dette spørsmålet?

For alle som har fulgt med, så har en sett hvordan det har det foregått en propagandaopptrapping for å få USA kraftigere involvert i enda en krig. Slik sett passer det utmerket å gi Assad-regimet skylden for gassangrepet. Opprørerne har vært på defensiven og det å kunne klistre skylda gassangrepet til Assad, passer nok som hånd i hanske for å oppnå sterkere internasjonalt støtte for å komme på offensiven.

Men vi trenger ikke å gå så fryktelig langt tilbake i tiden for å vite hvordan USA spredte propaganda for å begrunne sin krigføring i Midtøsten.

Under krigen mellom Irak og Iran, leverte amerikanske, britiske, franske og tyske selskaper store mengder kjemiske våpen og komponenter til Saddam Hussein, som han brukte mot iranerne. Det var Iran som den gang som nå var den stygge ulven som USA ville knekke. Og da var Saddam god å ha.

Nå viser negraderte amerikanske dokumenter hvordan USA direkte hjalp Saddam Hussein med å bruke giftgass mot iranerne, blant med bruk av giftgassen sarin som det blir sagt kan være brukt i Syria. USA var ikke beistret for Saddam, men unnlot ikke å bruke han for å knekke Iran.

For de som vil lese mer om dette, viser jeg til denne artikkelen på nrk.no:

Det er lite vi som enkeltpersoner kan gjøre for å stoppe galskapen. Men det minste hver enkelt av oss kan gjøre, er å protestere mot en ytterligere eskalering av denne krigen som ingen av oss vet hva den kan føre til.

I stedet for at flere utenlandske styrker blir ytterligere involvert, må vi kreve både stopp i den utenlandske hjelpen til opprørerne og til Assad-regimet - fåfengt, kanskje, men vi må vise at vi ikke godtar det som nå er i ferd med å skje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt