Verdidebatt

Ingen vil ha dødshjelp i Norge

I NRKs partilederutspørring 26.8 gjorde Siv Jensen det klart: Dersom Frp kommer til makten vil partiet ikke arbeide for legalisering av aktiv dødshjelp i kommende stortingsperiode.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er en viktig avklaring, og ikke minst mtp. samarbeidsklimaet på borgerlig side.

For tilhengerne av aktiv dødshjelp i Norge – meningsmålinger påstår at 70 % av oss er blant dem – er dette et tilbakeslag. Ikke bare fordi ingen norske stortingspartier nå arbeider for denne saken. Det er verre: Selv det populistiske og liberalistiske Fremskrittspartiet har innsett at det ikke er realistisk å legalisere aktiv dødshjelp, selv om det står i deres eget prinsipprogram – vedtatt i 2009 og opprettholdt i 2013.

Siv Jensen sa i 2009 at "aktiv dødshjelp er lov i Norge om seks år". Men der tok hun altså feil – vi vet nå at det eneste partiet som er for aktiv dødshjelp vil bruke sin makt til å opprettholde dagens situasjon, dvs. at aktiv dødshjelp forblir forbudt.

Der er imidlertid ikke rart om folk blir forvirret, for Siv Jensen selv og en rekke Frp-topper stemte for dødshjelpsvedtaket i 2009 og forsvarte det i mediene etterpå. TV2 er også forvirret – for i TV2s valgomat fører ”ja til aktiv dødshjelp” til at du blir anbefalt å stemme Frp. Tusenvis av norske velgere blir altså forledet til å tro at det vil fremme dødshjelpssaken å stemme Frp.

Frp har tidligere uttalt at ”i verdispørsmål stiller våre representanter fritt”, slik at selv om Frp som parti gikk inn for aktiv dødshjelp i 2009, så sto partiets representanter fritt til å stemme nei i Stortinget. Men dette gjelder vel andre veien også? Selv om Frp som parti ikke vil jobbe for aktiv dødshjelp i kommende periode, så må enkeltrepresentanter stå fritt til å fremme private lovforslag om dette, og evt. stemme for – med støtte i sitt eget prinsipprogram.

Kanskje får vi en justisminister Sandberg eller Vanebo i en blåblå regjering? Per Sandberg stemte for Frps prinsippvedtak, begrunnet i erfaringer fra egen familie. Ove Vanebo var dødshjelpssakens ”far” i Frp. Vil de bruke departementets ressurser til å ”konsekvensutrede” spørsmålet om aktiv dødshjelp? Hvordan vil de håndtere en dødshjelpssake som dukker opp i mediene?

I Belgia ble aktiv dødshjelp legalisert i 2002, etter at parlamentet tilfeldigvis ble sammensatt slik at man ikke lenger var avhengig av kristeligdemokratene for å få flertall. Hva som kan skje i Norge, med et blåblått flertall, vet vi ikke. Vi får håpe Siv Jensen har rett i at hennes parti, hennes representanter, ikke vil arbeide for aktiv dødshjelp uten å ha et mandat for dette fra partiet og velgerne.

Dødshjelpstilhengerne bør gå i seg selv: Når aktiv dødshjelp er så populært i Norge, når det er slik et ”tegn til tiden” – hvorfor går da Frp tilbake på tidligere ansatser for å legalisere det? Frp er ikke redde for å foreslå uhyrlige innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken. Men dødshjelp blir for vanskelig for dem. Kan det tenkes – slik leger, jurister og etikere har påpekt gang på gang – at aktiv dødshjelp rett og slett er mer komplisert enn det unyanserte spørreundersøkelser kan tyde på?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt