Verdidebatt

klassebarrierer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Journalistene trives på sitt behagelige (lønns)nivå og har det for makelig til å gidde å engasjere seg for samfunnets utgrupper.

I min ungdom var det nesten som å banne i kirken å prate om klasser i Norge.

Det gjør man igjen.

Mange mener at de tilhører middelklassen. Noen øvre middelklasse. Noen er bare rike. Og da tilhører man overklassen.

Noen har kompetanse. Da tilhører man kompetanseklassen. Vi som har kompetanse. Noen kan tilhøre både kompetanseklassen og middelklassen eller overklassen.

Noen har makt og de tilhører eliten enten de kommer fra arbeiderklassen, kompetanseklassen eller overklassen.

I tillegg har vi en gruppe som det er vanskelig å definere. Det er de som vi har definert ut av det ordinære rollemønster: de trygdede. Disse har utvilsomt også sitt eget system for rangering.

Noen har ikke arbeide. Og er kanskje heller ikke trygdet. De er kriminelle. Sosialklienter. Syke. Narkomane. Dette blir kanskje de klasseløse?

Jeg tror vi har mange gode journalister som kunne har skrevet utmerket om de forskjellige sjikt. Problemet er at de tør ikke, eller de gidder ikke. Snobberiet har tatt overhånd og man forlater ikke så lett sine likesinnede.

 Journalister og politikere (som jo lever av hverandre – og som begge parter definerer seg som middelklasse) trives på sitt behagelige (lønns)nivå og har det for makelig til å gidde å engasjere seg for samfunnets utgrupper.

Makelighetsaspektet og feigheten er utvilsomt hovedårsaken til at vi for hver dag mer og mer definerer oss som grupper og klasser. Vi med kompetanse – og alle de andre. Det er nye maktkonstellasjoner som konsolideres.

Jeg tror vi skal være glade for at vi har nettet. Her kan vi alle, enten vi tilhører kloakken eller eliten, se på hverandres begredeligheter og gremmes så godt det lar seg gjøre. Over oss selv og hverandre. Det har vi alle mer eller mindre god grunn til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt