Verdidebatt

KrF og De Kristne vokser parallelt

I juni til august ifjor lå Kristelig Folkeparti (KrF) dårligere an på meningsmålingene enn nå. Siden den tid har De Kristne vokst litt. Usikkert hvor mye. Det som imidlertid er sikkert, er at KrF også har styrket seg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det siste finner man her:
http://www.pollofpolls.no/?cmd=Stortinget&do=visallesnitt

Jeg tør påstå at det er større sjanse for at De Kristne tar kristne FrP-velgere enn KrF-velgere. Både det mer liberale kristenhøyre og mer typisk kristenkonservative har trukket mot FrP. Det er disse stemmene De Kristne fremst vil ta. Man finner en del av dem også i Høyre. De mer liberale av de konservative kristne finner man også noen av i Venstre.

Videre må man regne med at De Kristne tar stemmer fra Kristen Samlingsparti.

Det er altså ingen selvfølge at De Kristne konkurrerer ut KrF. Det dokumenteres også med tallene fra meningsmålingene hvor KrF er gått litt frem. I følge meningsmålingene tåler også KrF å tape godt over 1% uten å miste plassen på Stortinget. På en av de siste målingene kunne KrF tapt nesten 1,5%.

Kristne på venstresiden, som stemmer Ap, Senterpartiet eller til og med SV, kunne nok funnet på å stemme på KrF om de ble redd for at KrF skulle komme under sperregrensen.

Det totale antallet bekjennende eller personlige kristne har på 2000-tallet vert opp til over en fjerdedel av befolkningen. I tillegg kommer at noen muslimer og andre vil stemme på kristen moral som ligger nærmere dem selv. Det er altså kristne nok i massevis til to såkalte kristne parti på Stortinget.

Tar De Kristne f.eks en liten prosent fra KrF, to små prosent fra FrP og en god prosent fra Høyre, Venstre og Kristent Samlingsparti, så er de inne på Stortinget med grei margin.

Uten at KrF havner på sidelinjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt