Verdidebatt

En ny regjering må ikke bli mørkeblå

Svært mange velgere ønsker seg en tydelig politisk kursendring og en ny ikke-sosialistisk regjering etter valget. Spørsmålet disse velgerne da må stille seg selv, er hvor mørkeblå de vil at en slik regjering skal bli.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Om kort tid skal mange av oss, forhåpentligvis de aller fleste, gå til valgurnene. Det spesielle med dette valget er at spenningen ikke først og fremst knytter seg til om vi får et regjeringsskifte. Norges fremste valgforskere, blant dem professor Frank Aarebrot, mener det der svært lite sannsynlig at vi vil få en rødgrønn valgseier for tredje gang på rad. Svært mange i mitt hjemfylke Møre og Romsdal, også vi i KrF, mener at det er bra. Åtte år med rødgrønt styre er mer enn nok!

Ved dette valget knytter spenningen seg til hvilken ny regjering landet får. Hvilke partier vil sitte i den nye regjeringen, og hvilken politikk vil den stå for de neste fire årene? De rødgrønne regjeringspartiene prøver etter beste evne å framstille det som om det eneste, uunngåelige alternativet til fortsatt rødgrønt styre er en blåblå regjering bestående av Høyre og FrP. Det er viktig at velgerne ikke lar seg lure av denne retorikken. Det de rødgrønne etter beste evne prøver å fortie, er at sentrum i norsk politikk vil kunne få en nøkkelrolle etter dette valget, forutsatt at velgerne gir oss tilstrekkelig styrke den 9. september.

KrF har gitt en garanti til velgerne: Et ikke-sosialistisk flertal etter valget betyr et regjeringsskifte, der KrF vil bidra til at landet får en ny ikke-sosialistisk regjering. Vår klare ambisjon er å delta i en slik ny regjering. Men ikke for enhver pris og med en hvilken som helst oppslutning.

Valgresultatet kan fort, og i bokstavelig forstand, bli en "blåmandag" for mange som ønsker et regjeringsskifte. En situasjon der Høyre og FrP får flertall og kan danne regjering alene, vil åpne for politiske løsninger som vil kunne bli både dramatiske og radikale. Det gjelder landbruket, det gjelder distriktspolitikken, det gjelder ruspolitikken, det gjelder bistand og internasjonal solidaritet, det gjelder synet på selve velferdsstaten der en solidarisk skattlegging finansierer et godt utbygd offentlig velferdstilbud. Det er svært mange velgere som ønsker en politisk kursendring og en ny ikke-sosialistisk regjering. Spørsmålet er om de samtidig ønsker å våkne opp etter valgnatta til et mørkeblått Norge der FrP drar Høyre ut i en liberalistisk fløypolitikk.

Hvis valgresultatet ikke gir KrF nødvendig styrke til å dra politikken til en ny ikke-sosialistisk regjering inn mot sentrum, der de gode og ansvarlige løsningene finnes, er det lite vi kan utrette. Det gjelder enten vi sitter i en slik regjering eller velger å stå utenfor og samarbeide med den fra sak til sak.

Et valgresultat der KrF kan framstå med økt oppslutning, sterkt og i angrepsposisjon, vil derimot gi oss et godt utgangspunkt for gå inn i regjeringsforhandlinger basert på ansvarlig sentrumspolitikk som henter det beste fra begge sider i det norske politiske landskapet.

Valget den 9. september i år blir et av de viktigste på lenge. Alt tyder på at vi får et regjeringsskifte. En stemme til KrF er en stemme til ansvarlig sentrumspolitkk når den nye regjeringen skal utforme sin politikk. I år kan det lønne seg å stemme taktisk for å sikre en ikke-sosialistisk valgseier, men uten at Norge blir alt for mørkeblått.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt