Sunniva Gylver

73    11

virkeligheten kommer i mange versjoner

Publisert: 15. apr 2009 / 6 visninger.

Dette er et historisk øyeblikk i min egen historie. Det er første gang jeg blogger. Det kjennes både skummelt og bra. Skummelt fordi det er nytt, det skal følges opp, og jeg er redd for å dumme meg ut. Bra fordi jeg liker å bli utfordret (litt) og lære noe nytt, og fordi jeg er nyssgjerrig på bloggesamtalen. Jeg er hekta på samtalen. Når den er bra.

”En samtale”, sier forfatteren Karin Sveen, ”skal både bringe det usagte opp til overflaten, og det som flyter oppå, ned i dybden”. Jeg liker det. Få ting opp – og ta ting ned. Få opp tanker, følelser, erfaringer som ligger tause – fordi vi er for redde, makelige, bevisstløse, avmektige. Ta ned de store månelandinger, svevende honnørord og overskrifts-diskusjoner og se på hva alt dette egentlig har å gjøre med hverdagen, troen eller livssynet mitt og det jeg brenner for.

 

Jeg brenner for: God dialog, kamp for en bedre og mer rettferdig verden både her og der, en kirke som oppleves full av tydelighet og kjærlighet. Det får bare være politisk korrekt. Jeg vil det. Og jeg tror jeg og vi alle kan gjøre en forskjell. Yes we can J.

 

Hvis vi gjør ting for enkle og svart-hvite, tror jeg vi blir dummere og dårligere til å leve sammen. Og de som ikke kjenner seg igjen i ytterpunktene, blir tause. Hvis vi gjør ting for kompliserte, blir vi lett likegyldige eller handlingslammet. Og de som ikke klarer å se hva dette har med deres hverdag å gjøre, melder seg ut. Men det er sant at det både finnes kvinner som har begynt å bruke hijjab som unge voksne imot sine foreldres vilje, og kvinner som har følt seg sterkt presset til å bruke det. Det er sant at noen misbruker det norske trygdesystemet – og at andre vet altfor lite om sine rettigheter og ikke får det de har krav på. Det er nok også sant at en del voksne mennesker er for lite utholdende i sine kjærlighetsforhold – og at andre holder sammen altfor lenge. Det er antakeligvis også helt reelt at Idol både har ført til at flere har fått muligheten til å vise sitt talent – og til at flere føler seg mislykket hvis de ikke blir synlige på TV. Og sånn kunne vi fortsette. Det finnes alltid mange versjoner av virkeligheten – og flere av dem er sanne på en gang. Det skjønte jeg skikkelig for mange år siden, under en av de første store demonstrasjonene foran den amerikanske ambassaden. Jeg var ikke der. Men jeg hadde en god venn i politiets beredskapstropp og en like god venn i Blitz-miljøet, som begge var der. Oppegående fine fyrer. Men når de fortalte fra kvelden, skulle du ikke tro de hadde vært på samme sted. Dagen etter sa Aftenpostens fotograf på TV: ”Jeg er nøytral og objektiv. Jeg tar bare bilder av virkeligheten sånn den er.” Helt ulovlig naiv, spør du meg. Virkeligheten kommer i mange versjoner. Og hvis denne bloggen kan bidra til at noen av dem møtes og bryner seg på hverandre – i ærlig og nyansert meningsutveksling – blir jeg glad.

Sunniva

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Cathrine Pedersen

0 innlegg  36 kommentarer

Relativisme

Publisert over 8 år siden

Eg er nok ikkje heilt einig i at røynda alltid er relativ/subjektiv. Postmodernismen framheld dette synet, men det fins objektive standarer og ikkje berre subjektivistiske syn på ting.

Svar
Kommentar #2

Lars Verket

0 innlegg  10 kommentarer

Bra Sunniva!

Publisert over 8 år siden

Jeg tilhører de som med glede kaster seg over det du skriver Sunniva. Derfor er det veldig fint at Vårt Land har fått deg inn her! Blogging er jo etterhvert blitt en ganske mangfoldig greie, der noen lever av det - andre har det som en ekshibisjonisitsk greie...

Selv har jeg blogget siden mars 2005 på www.homoludens.no. Det har egentlig vært mest for egen del, men etter hvert er det en del som følger med på siden. Noen ganger kan det være litt "ekkelt", mens andre ganger er det flott! Det beste er at jeg holder god oversikt på hvor jeg har vært (reiser mye i jobb, og fotograferer mye). Dermed er det lett å søke opp og finne igjen ting. Jeg er også veldig glad i sitater og sånn, og på bloggen er det enkelt å finne det igjen.

For noen år siden ble sykkelen min stjålet, og jeg skrev et litt fortvilet innlegg. Da gikk det bare noen timer - og så ble jeg tilbudt en brukt sykkel som ikke lenger var i bruk. Snakk om effektivt gjenbruk.... :)

Lykke til i bloggverdenen!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
5 minutter siden / 1270 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
8 minutter siden / 1833 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
15 minutter siden / 1716 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
22 minutter siden / 1833 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
33 minutter siden / 1270 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
Giske Rev vs Grandis - "Shetoo"
rundt 1 time siden / 69 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1833 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1270 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1270 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1270 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1270 visninger
Les flere