Verdidebatt

Pinlig fra Høyre og Ap om gravferdsforvaltning

Det er nok svarene vi fikk fra våre to største partier, Ap og Høyre, som er best egnet til å høste oppgitte sukk i Humanismens hus.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fritanke.no la denne uka ut en nyhetssak der vi har spurt alle partier om hva de mener om kirkens tilhørigordning samt om tiden kanskje begynner å bli moden for å la kommunene overta gravferdsforvaltningen for alle innbyggere. Selv om vi bare stilte to små spørsmål, fordelte svarene seg omtrent i to. De som ønsker livssynslikestilling på den ene siden, og de mer tradisjonelt orienterte som fortsatt vil gi Den norske kirke en særstilling på den andre. Dette verdivalget går litt på tvers av den tradisjonelle rød-blå aksen. Sammen med Rødt, SV og MDG finner vi også Frp og Venstre. Mens vi på den andre siden finner Høyre, Ap, Krf og Sp.

Det er nok svarene vi fikk fra våre to største partier, Ap og Høyre, som er best egnet til å høste oppgitte sukk i Humanismens hus. I motsetning til Krf og Sp, som ikke legger skjul på at de ønsker å gi kristendommen, og da spesielt Den norske kirke, særbehandling, er Ap og Høyre partier som i større grad har argumentert for livssynslikestilling. Så man kan si at forventningene er noe høyere.

Likevel svarer de i vår undersøkelse som følger, når det gjelder gravferdsforvaltning:

Ap (ved politisk rådgiver Gunn Lyngvær)

"Vi ønsker ikke å gjøre noe med dette nå. Vi ser den prinsipielle saken, men en slik endring er en omstendelig og tidkrevende prosess, der man støter på juridisk vanskelige spørsmål knyttet til en eventuell endring. Vi får svært få, om noen, tilbakemeldinger på at dette ikke fungerer godt i praksis, slik ordningen er i dag. "

Høyre (ved stortingsrepresentant Svein Harberg)

"Når det gjelder organisering av gravferdsforvaltningen er det viktig å ha solide løsninger som kan ivareta pårørende på en god måte. Personlig er jeg bekymret for å gjøre store endringer før vi har avklarte alternativer på plass, og jeg er ikke trygg på at kommunene vil kunne ivareta helheten omkring dette på en god måte. Dette skal vi imidlertid diskutere nærmere når saken kommer til behandling. "

Det er merkelig at det skal være så vanskelig å bestemme seg for hva man skal gjøre med det faktum at Den norske kirke fortsatt har monopol på å gravlegge folk i Norge. Muslimer, ateister, hinduer og sikher har ikke annet valg enn å forholde seg til kirken når de skal gravlegge sine kjære, og etterpå, når gravstedet skal pleies og forvaltes. Hvis man virkelig er tilhenger av religionsfrihet og livssynslikestilling, så burde det igrunnen ikke være så vanskelig å bestemme seg for å avvikle en anakronisme som dette. Kanskje noen her inne kan svare: Hvorfor er det så viktig å tvinge ikke-kristne til å forholde seg til kirka på denne måten? Folk som mener slikt er da hyggelige mennesker ellers. Hvor er empatien?

Uansett: Likestilling og religionsfrihet er ting som høres fint ut i festtaler, men som ikke er verdt noe som helst hvis det ikke følges opp i praksis. Så altså; skjerpings, Ap og Høyre. Her er det partier som gjør en mye bedre jobb enn dere, og snart er det valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt