Verdidebatt

Lar du det blåse i basun for deg?

Matteus 6:1- Ta dere i vare at dere ikke utøver deres rettferdighet for menneskenes øine, for å sees av dem; ellers har dere ingen lønn hos deres Fader i himmelen. Derfor, når du gir almisse, da skal du ikke la blåse i basun for dig,

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

som hyklerne gjør i synagogene og på gatene, for å æres av menneskene; sannelig sier jeg dere: De har allerede fått sin lønn. Men når du gir almisse, da la ikke din venstre hånd vite hvad din høire gjør, forat din almisse kan være i lønndom, og din Fader, som ser i lønndom, han skal lønne dig i det åpenbare.

Det som først og fremst ligger Mesteren på hjertet her, er oss. - At vi ikke skal tape den herlige lønnen Faderen så gjerne vil velsigne oss med. Da er det visse kriterier som må oppfylles lærer Jesus oss. Blant annet må vi ikke la det bli blåst i basun for oss når vi gir almisse. For eksempel når jeg gir til menigheten jeg går i, gir bort til andre eller utfører en tjeneste som er verdt noe for andre.

Det er gjerne når forsamlingene blir store og prosjektene vidløftige og kostbare, at dette med å blåse i basun blir noe lederne tar i bruk for å få inn mer penger . For på denne måten får de nemlig inn mer penger og folket blir mer tjenestevillige. Dette kommer av menneskets hykleri, lærer Mesteren oss.

Av og til kan det virke som om de ikke klarer å gjennomføre planene økonomisk om de ikke benytter seg av "basunmetoden" som Jesus forbyr og advarer så kraftig mot. For hvordan ellers skulle de klare å få inn mye penger? Nei, her må det nok blåses hvis prosjektet skal komme i mål!

I dag blåser man ikke i en basun av metall. Nei, oppfinnsomheten har ikke vært uvirksom med hensyn til å utvikle denne basunen til å bli langt mer effektiv enn den var på Jesu tid. Den var effektiv da og, men i dag har det imidlertid gått helt av hengslene og basunmetodene har blitt uttallige. 

På Jesu tid var det slik at når noen ga det menneskene syntes var mye, så blåste de i basun for den som ga den store summen. Dette gjorde da at alle de som hørte basunen, fikk muligheten til å snu seg, om de ønsket å se den som hadde gitt mye. Jeg kan tenke meg at jo mer de ga, jo høyere ble det blåst. Så når det virkelig gjallet, så snudde alle seg, for å se hvem som nå hadde gitt mye eller kanskje mest. 

Dette holdt de på med sier Jesus på grunn av hykleri. Vi som mennesker er så gjennom fordervet, at når vi lar andre gjøre blåse i basun for oss når vi har gitt og gjort noe godt, så vil vi fanges av det og forderves. Derfor må vi ikke la noen blåse i basun for oss. Mesterens befaling lød: "....ikke la blåse i basun for deg som hyklerne gjør....!

Ja vel, så vet vi altså at de som lar det blåses for seg, de er hyklerne i Guds hus. Disse skal derfor være oss til skrekk og advarsel. Gjør ikke som dem, sier Jesus.

Vi ser det stadig på TV også. De sier for eksempel: "Gir du 1000 kroner til denne Jesusaksjonen, så skal du få en vimpel som du kan sette på sturebordet din". Hva er dette? Hvorfor skal jeg ha en vimpel på stuebordet mitt som forteller alle mine gjester at jeg har gitt 1000 kroner til denne aksjonen? Jo, forteller Jesus meg, fordi jeg er en hykler.

Slike aksjoner oppfordrer altså til hykleri, ikke til å tjene Jesus og Faderen i lønndom. Jesus har omsorg for at vi ikke skal tape lønnen. Derfor advarer han: "Han taper lønnen hos Faderen! Altså ikke en liten ubetydelig sak. Forførere er derfor disse TV-predikatene som forleder folket til hykleri.

Annen hykleri jeg har sett er når det utlyses synlige belønninger som menneskene da kan gi ære gjennom. Man sier for eksempel slik: "Den som gir og gjør slik og slik, innen den og den datoen, han skal bli gjort stas på av resten av forsamlingen. Ja, gjør du dette skal vi gjøre deg til hedergjest og gi deg en helt spesiell behandling en hel kveld, som alle de andre gjestene ikke får, men kun må se på at du får."

Den som blir med på slike lovbrudd som jeg beskriver over her, kaller Jesus hyklere og de har alle tapt sin lønn, ettersom de allerede her har mottatt den fra menneskene.

Derfor, slutt med å la det blåse i basun for deg når du gir almisse, om noen villfarne ledere skulle oppfordre til det. Si dem rett imot og vis dem Herrens eget ord for forholdet, slik at de kan komnme til lys og omvendelse fra sitt hykleri, trossighet og sin pengekjærhet. 

La oss søke å gi almisse, så skjult som mulig, og aldri la noen blåse i basun for oss. Merker vi noe av de sakene der, så la oss reise oss i Guds kraft og gjøre rent bord til Herrens måltid, slik at vi ikke taper lønnen og blir åndelige fattige, både i tiden her og  i evigheten!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt