Verdidebatt

Valget i år blir historisk

I år er det muligheter for mange historiske endringer. Men holder det?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1. FrP får med all sannsynlighet regjeringsmakt for første gang.

2. Høyre og FrP kan få flertall alene. Uansett så blir det historisk at to høyrepartier får så mye makt.

3. Småparti kan ramle ut av Stortinget. Venstre, Sosialistisk Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet er alle i en slik situasjon.

4. Miljøpartiet De Grønne kan være heldige å få repressentant på Stortinget.

5. Vi kan oppleve nye allianser mellom SV, MDG og Rødt på Stortinget etter valget. Om både MDG og Rødt får inn enkelmandater. Eller andre helt nye alianser med småparti.

6. Detter KrF ut fra tinget kan det gi nye sammenslutninger derpå, utenfor tinget, for å fremme kristen politikk med større bredde, om partiet De Kristne skulle få god tilslutning.

7. Osv

Vi står altså foran en del mulige historiske partipolitiske endringer. Det kan indikere at "grasroten" er frustrert, og har fått nok av en del politikk.

Da er spørsmålet:

VIL GRASROTEN BLI MINDRE FRUSTRERT AV AT POTENSIELLE ENDRINGER SLÅR TIL?

Det tror jeg overhodet ikke. På nettsteder finner vi menger med mennesker som raser mot banksystemet, pengepolitikken, maktsentreringen, korrupsjon, politisering av rettsystemet, sovende lover, barnevernsproblematikken, ekspertveldet, internasjonaliseringen, importen av andre lands kriminelle, etc, etc. Endringene på Stortinget gjør stort sett ingen forskjell for slikt.

Den teknologiske og kunnskapsmessige utviklingen går stadig raskere, og vil gi politikerne hodebry. Når vil eksoskjelett gi joggende tenåringer muligheten til å bryte fartsgrensen? Hva vil virtuelle verdipapir bety for økonomien? Blir neste terrorangrep utført av små roboter som kommer luftveien, konstruerte av tegninger på internett? Vil 3D-skrivere forsyne folk med våpen? Vil sterkere motorer og lettere materialer gi en luftfartsrevolusjon som ikke har noe med flyplasstrukturen å gjøre? Vil kunnskapen om livsforlengende ulovlige stoffer gi et fremtidig eldreopprør? Det er ikke grenser for uvante problemstillinger styringskåte politikere vil kunne få bryne seg på.

Det er altså mye som vil kunne demonstrere politikernes alltid manglende evner til å styre land. Om folks frustrasjon blir mat for dagens mengde småparti, kan de neste valgene bli mer spennende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt