Kommentar

Uklokt av Utdanningsforbundet

Utdanningsforbundet vil fjerne skolegudstjenestene. Forbundet ypper dermed til strid mot egne medlemmer, mot foreldre og elever.

Utdanningsforbundet skriver i en høringsuttalelse til Stålsett-utvalgets livssynspolitiske utredning at de ikke ønsker å opprettholde ordningen med skolegudstjenester fordi de kan virke stigmatiserende og motvirke god integrering. Dette er en form for vikarierende argumentasjon som ikke oppleves overbevisende. Skolegudstjenester er en verdifull del av vår tradisjon som bør bevares, og det kan skje uten at noen blir stigmatisert eller at integreringen blir skadet.

Utdanningsforbundet vil frata de kristne elevene – og de utgjør et stort flertall – retten til å praktisere sin religion. I mange år har skolene hatt opplegg som sikrer at ingen blir tvunget til å delta i skolegudstjenesten. Fritak og gode alternativer er viktig. Fra lærerhold avviser man påstanden om at elever som velger en annen aktivitet enn gudstjenesten, blir stigmatisert.

Heller ikke integreringsargumentet holder vann. For muslimer og andre som tilhører en annen tro enn den kristne, er den livssynsnøytrale skolen et meget større hinder for integrering. Mange opplever dette som en fjern og nesten uforståelig holdning.

Det kan være grunn til å tro at fagforeningshensyn ligger bak høringsuttalelsen. Enkelte foreldre er meget aktive i sitt press mot skolen og lærerne for å få stanset skolegudstjenestene. Som fagforening synes nå Utdanningsforbundet å ha bestemt seg for at deres medlemmer skal slippe slike ubehageligheter. Det kan imidlertid godt hende at forbundet har glemt å ta med i beregningen at mange lærere ikke vil støtte opp om sin fagforening i denne saken. Og det er viktig at sentrale myndigheter og skoleledelser gir trygghet for hvordan samarbeidet mellom skole og kirke skal foregå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar