Verdidebatt

"Kristne velgere"

Bør kristne velgere primært stemme på partier basert på hva de vil forby andre å gjøre, eller hvordan man skal legge tilrette samfunnet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En rekke kristne sommerstevner har lagt inn politisk debatt som en del av programmet. Det har vært en fryd å delta ved mange av disse. SPs Magnhild Meltveit Kleppa er derimot frustrert over at hun får lite applaus. I medieoppslag og leserbrev har hun derfor angrepet både FrP og publikum i Sarons Dal, som hadde "klappsalver" for FrP. Ja, jeg satte pris på en varm mottakelse, mens Kleppa avslører at hun ikke er i kontakt med grasrota.

Folkene jeg treffer på kristne stevner ser ikke primært etter det partiet som skal forby alt de selv tar avstand fra. De ser etter partiet som behandler dem som individer og vektlegger personlig ansvar, og som legger til rette for at de bedre kan bidra i samfunnet rundt seg. De ønsker frihet til selv å forme familien og gjøre egne prioriteringer. Da er FrP et naturlig valg, fordi vi vektlegger valgfrihet for individet og familien.

I Sarons Dal argumenterte SV for at alle er like. Det falt på steingrunn. FrPs budskap var at alle mennesker er likeverdige – og vi er alle unike. Det høstet applaus. Sosialistene påstår dette handler om egoisme. De tar feil. Valgfrihet handler om å være herre i eget hus og forme sitt eget liv, det handler ikke om motstand mot samfunnets fellesskap. Tvert imot. I Sarons Dal opplevde jeg et sterkt samfunnsengasjement, med ønske om å bidra til en bedre verden, spesielt for de svakeste. Men det var sterk motstand mot å ende opp som et tannhjul i statens system. Derfor verdsatte de at FrP vil øke ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner. Det er å stimulere nestekjærlighet på grasrota, fremfor å kanalisere alt via det offentlige som en statsorganisert "nestekjærlighet". Organisasjoner og stiftelser som Evangeliesenteret, Kirkens SOS, Marita-stiftelsen, Kirkens Bymisjon og flere, gjør en uvurderlig innsats. De har en verdi som de rødgrønne ikke har sett. FrP vil gi slike grupper større handlingsrom.

Selvsagt er det politiske områder hvor enkelte av FrPs løsninger ikke passer de individuelle preferansene hos hver kristen. Når folk har valgfrihet så risikerer man at folk av og til tar "dårlige" valg. Kleppa skremmer med FrPs alkoholpolitikk og bistandspolitikk. Ja, er man måteholden med alkohol så vil en mer liberal alkoholpolitikk kanskje ikke anses som nødvendig. Men i Sarons Dal forstod folk at FrP ikke har tenkt å åpne alle kraner, og de forstod at rusomsorgen vil organiseres bedre med FrP. De vet at alkoholkonsumet har flere kanaler enn Vinmonopolet, som taper i kampen mot taxfree butikker, smugling og grensehandel. Ja, Kleppa selv er jo for økt alkoholomsetning dersom det går via norske bondegårder. Hykleri! FrPs alkoholpolitikk handler om å finne praktiske løsninger som får forbruket i mer ordnede former og som bedre hjelper de som mister kontrollen. Vi kan ikke bare flytte problemstillingene rundt alkohol ut av norsk statistikk og late som om de er løst, slik regjeringen har gjort.

Tilsvarende om bistandspolitikken. Ja, FrP ønsker å redusere norske u-hjelpsmidler som gis direkte til andre lands regjeringer. Pengene gir ikke tilstrekkelig nytte. Dette har ingenting med manglende nestekjærlighet å gjøre - det handler om at vi tror på andre løsninger som hjelper u-land til å komme seg på bena og bli økonomisk selvstendige. FrP har foreslått at oljefondet skal investere mer i næringsutvikling i fattige land. Den foreslåtte økningen i investering er langt større enn våre foreslåtte bistandskutt. I tillegg vil vi åpne for handel med u-landene, slik at de kan tjene egne penger på produksjon og eksport. Her stritter Kleppa i mot.

I Sarons Dal forstår de at solidaritet ikke vedtas av politikere, men utøves av samfunnets individer. Solidaritet handler ikke om å love, men om å utøve. Derfor får FrP applaus. Kleppa kan kjefte og skremme så mye hun vil. Kristne er selvstendige individer, som vektlegger frihet, ansvarsfølelse og samfunnsdeltakelse veldig sterk. FrP er partiet som legger til rette for dette.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt