Verdidebatt

Fravær av vett og forstand - sykepengeordningens mysterium

Det er bevist at ved å redusere sykepengeutbetalingen vil man få flere tilbake på jobb. Om de syke blir friske på magisk vis vites ikke, men erfaringsvis vet jeg at få ting er verre på jobb enn at noen presser seg til å møte opp uten å klare å jobbe

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvem er syk, når er man syk, hvordan ble man syk, hvorfor er man syk og ikke minst hvordan blir man frisk igjen er gode spørsmål. Gode spørsmål generelt, men spesielt med tanke på sykepengeordningen.

I realiteten har vi uansett ikke 100 % dekning av sykepenger i Norge. Det vet alle som enten har vært langtidssyke og selv sent inn kravskjema til nav, eller man jobber med refusjoner. Nav refunderer ikke 100 %, de har sin egen utregning der bedriften ender med å betale ut mer enn de får refundert fra nav. Slik sett kommer altså arbeidsgiverne dårligere ut enn teorien skal ha det til.

En arbeidsgiver må slite med usikkerheten om den ansatte kommer på jobb eller ikke, usikkerheten er et problem i seg selv. Man har også problematikken omkring de stillingene der det ikke er nok at den ansatte møter opp og blomstrer på jobb, men der man faktisk også har bruk for at den ansatte er frisk nok til å jobbe. Det er for å si det pent ikke særlig kjekt å være den som presser seg på jobb, men ikke klarer å få gjort noe heller.

For det er nemlig ikke slik at fravær av fravær får en jobb gjort!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt