Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
217

Ord som koster

Du har hørt mye om ytringsfrihet. Men du har neppe hørt at det er en vaksine. Og iallfall ikke at den er som en papirpose.

Publisert: 19. jul 2013.

Det er Bjørn Stærk som introduserer disse begrepene i den lille og viktige boken «Ytringsfrihet». Hvis du finner noe fornuftig i denne artikkelen, er det mest sannsynlig fordi jeg låner rått fra det han har skrevet.

For to år siden – da terroren hadde rystet Norge ut av sommersøvnen – proklamerte Jens Stoltenberg: «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet».

De fleste av oss nikket til statsministerens ord. Men enkelte ord er lettere å si enn å leve opp til. Ytringsfrihet er et slikt ord. Velger jeg å ta det på alvor, velger jeg samtidig å tenke at det er viktigere at jeg er fri, enn at det går bra med meg. Slik amerikaneren Edward Snowden så modig har valgt. Slik medlemmene i russiske Pussy Riot har gjort. Slik de som har stilt seg utenfor det politisk korrekte i Norge også har valgt.


Papirpose. Mange tror at ytringsfrihet kan kombineres med alt som er fint. Sorry folkens. Det kan det ikke. Ytringsfrihet handler om å velge bort noe – og som regel noe veldig fint. Det er derfor ytringsfrihet koster.

Hvis du skal snakke om ytringsfrihet, skriver Bjørn Stærk, så kan du ikke bli for selvsikker. Ordet er som en papirpose. Det kan ikke brukes til alle formål, og det bærer ikke alt du putter inn i det. I stedet for å diskutere hvor mye ytringsfriheten bør begrenses, noe alle ved nærmere ettertanke skjønner at den bør (om enn bare i ekstreme tilfeller), svinger de fleste rundt seg med ytringsfriheten som om den var noe absolutt.


Sensur. Mange tenker nok at ytringsfrihet mest handler om det som står i loven. Hvis loven sier at du ikke kan spre meningene dine slik du ønsker, så blir du sensurert. Sier loven det motsatte, har du ytringsfrihet.

Men så enkelt er det nok ikke. Hva skjer dersom meningene dine er sosialt uakseptable, slik at du risikerer å miste jobb og venner dersom du går offentlig ut med dem? Vil du da føle deg sensurert?

Mange som sier at de støtter ytringsfriheten, gjør sitt beste for å fryse ut de som de er uenige med. Som da 10.000 nordmenn markerte sin avsky mot innvandringsmotstanderen Arne Myrdal ved å stille seg opp med ryggen mot scenen i 1991. Alle som var kritiske til norsk innvandringspolitikk skjønte da at det ville koste mye å ytre meningene sine offentlig. Den sosiale dynamikken kan være en vel så effektiv sensur som paragrafer i loven.


Advarsel. Tror du på én stor Sannhet, er ytringsfriheten ofte en trussel. Dette gjelder enten Sannheten er religiøs, ideologisk eller politisk.

Frihet skaper uforutsigbarhet, og frihet til å fremme meninger gjør at din egen mening blir bare en av mange. Kanskje vil den tape for meninger med større gjennomslagskraft.

Stærk påpeker at hvis sannheten ikke blir overlevert oss av guder eller andre autoriteter, men er noe vi må nærme oss med små skritt, så trenger vi hjelp fra et mangfold av stemmer som kan se verden fra forskjellige vinkler. Den som står et sted der ingen andre står, vil ofte se ting som ingen andre ser. Det kan være verdifullt.

Noen vil bruke ytringsfriheten til å si ting vi ikke liker, ja – til å si ting som vi anser som skadelige og endog farlige. Mange mener at rasistiske utsagn faller i den kategorien, ettersom historien har vist oss hvordan slike ord kan føre til forfølgelse og folkemord. Stærk advarer likevel mot å sensurere rasistene, fordi han mener det er bedre å møte dem med argumenter: «Jeg mistenker at det er få selverklærte antirasister som i dag vet hvordan de skal argumentere mot en ekte raseteorietiker. Årsaken er at de har bekjempet rasisme ved å mobbe dem vekk».


Vaksine. Ytringsfrihet fungerer dermed litt som en vaksine, påpeker Stærk. En vaksine inneholder en liten mengde smittestoffer som tvinger kroppen til å bygge opp immunforsvaret sitt. Når du så en dag blir utsatt for den virkelige smitten, er kroppen din klar til å forsvare seg.

De som ikke har hørt motargumentene mot det de tror på, er som en uvaksinert person. Døren står vid åpen.

Motargumentene gjør deg ikke bare motstandsdyktig, de holder også dine egne ideer levende. 


(Denne artikkelen ble publiset i Vårt Land 17. juli 2013)

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Vi blir til i møte med andre...

Publisert over 5 år siden

Tror det er Levinas ord.

Apropo advarselen i innlegget; jeg tror på en stor Sannhet som kristen. Allikevel og kanskje nettopp derfor er jeg veldig interessert i å samtale åpent om tro. Ytringsfriheten er dermed ikke truende, men er en invitasjon som jeg er glad for å ta imot.

 

Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Helt feil

Publisert over 5 år siden

Det blir helt feil å bruke begrepet ytringsfrihet i forbindelse med Snowden. Å røpe sitt lands hemmeligheter har ingen ting med ytringsfrihet å gjøre - det er forræderi. Da jeg avtjente min militærtjeneste jobbet jeg av og til som vikar på et kopikontor. Der kopierte vi alt mulig, også materiale som var hemmelig. Jeg kunne ha lest det, noe jeg ikke gjorde. Jeg kunne også tatt en ekstra kopi og delt det med hele verden. Det gjorde jeg heller ikke - fordi det ville vært galt. Det å bruke sin ytringsfrihet og det å røpe hemmeligheter er to forskjellige ting og må ikke blandes. Da må i så fall leger og psykiatere få skrive på Facebook om pasientene sine, eller bankene må få legge ut lister over dårlige betalere på nettsidene sine. Snowden har forrådt sitt land, og fortjener en hard straff for dette på lik linje med andre landsforrædere. At alle USA-hatere og venstreradikale generelt hyller ham gjør ham uansett ikke til noe annet enn en ussel forræder. Det kom vel neppe som en overraskelse at USA driver med overvåkning? (Som også de fleste andre land gjør...)

I samme runde kan man slutte med tullebegrepet "varsler", som er et nyord for forræder. I noen tilfeller er man en virkelig varsler, men man bruker alt for ofte uttrykket om landsforrædere av verste sort. Jeg liker ikke at en gjeng med anarkister skal sette standarden for hva som er rett og galt. 

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere