Ståle Halsne

50

Menneskerettighetsbruddet i Dubai

Det har vært vanskelig å være borte fra en radio i dag. Nyheten om norske Marte Deborah Dalengs mareritt i Dubai er helt ufattelig. Hun sitter nå dømt til 16 måneders fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet, og for å ha drukket alkohol uten lov.

Publisert: 18. jul 2013

Jeg ventet i dag tidlig på en reaksjon fra norske myndigheter, og norske kvinner.

Og første reaksjon kom i formiddag. Fra Utenriksdepartementets Kjetil Elsebutangen. Den lød som følger; «Vi ser at lover i enkelte muslimske land kan slå noe uheldig ut. Spesielt for kvinner. Nordmenn som reiser til utlandet må bli flinkere til å orientere seg om hvilke lover og regler som gjelder i landet.»

Hva var det jeg hørte? Det må ha dreid seg om en annen sak. Det kan da umulig være… Jeg mener, her sitter en norsk kvinne dømt og fengslet i Dubai for sex utenom ekteskapet, og for å ha drukket alkohol. Og historien slutter ikke der. Det hele er snakk om en voldtekt. Marte ble voldtatt.

Så la oss oppsummere dette så langt; Marte blir voldtatt i Dubai. Anmelder voldtekten, og blir ikke trodd. I stedet blir hun siktet for å ha hatt sex utenom ekteskapet, og for å ha drukket alkohol uten lov. Rettssaken resulterer i en dom på 16 måneder. Norske myndigheters reaksjon er; lover og regler kan slå noe uheldig ut, spesielt for kvinner. Og sett deg inn i lover og regler før du reiser.

Jeg må nesten spørre hvilke lover og regler Marte skulle satt seg inn i før hun reiste til Dubai? Kanskje Elsebutangen vil være så vennlig å gi oss en kort forklaring på det? Kanskje også Elsebutangen vil si til alle norske kvinner som har tenkt seg til De Forente Arabiske Emirater, eller andre muslimske land, at husk nå endelig på å ikke bli voldtatt. Det er nemlig forbudt, og medfører fengselsstraff.

Elsebutangens uttalelse kom, for å si det forsiktig, noe uheldig ut.

Senere på dagen kommer utenriksminister Espen Barth Eide på banen. Han sier at han ser meget alvorlig på saken. Endelig tenker jeg, nå skjer det noe. Og han fortsetter; «Denne dommen strider med folks rettsoppfatning.»

Hva hørte jeg igjen? Rettsoppfatning? Men hva er dette for noe? Dette dreier seg om en hel del mer enn det. Dette er brudd på menneskerettighetene! Dette er absurd. Det er tyranni. Det er grotesk. Det er ufattelig. Marte ble voldtatt! Hun ble utsatt for en kriminell handling, men ble selv dømt. Her er det en ting å gjøre min kjære utenriksminister; sanksjoner!

Full handelsboikott, med et solid diplomati som sørger for at flere vestlige land blir med oss. Myndighetene skal reise ned, manssterke, med svarte dresser og hvite skjorter. Det skal sies med såpass tyngde, kraft og presisjon at dette er noe norske myndigheter under noen omstendighet ikke kan godta. Kvinnen skal løslates og bli med hjem. Dette er et så alvorlig brudd på internasjonale menneskerettigheter at saken er glassklar.

Hvorfor nøler norske myndigheter? Vi har da reagert kraftig for langt mindre enn dette.

Det må gjøres noe. Det sitter en knust kvinne i et fengsel i De forente Arabiske Emirater. Hun har blitt utsatt for noe av det verste og mest krenkende en kvinne kan utsettes for. Men hun får ikke hjelp. I stedet blir hun selv straffet. Og får beskjeden fra norsk UD om at desverre kan lovverk i andre land slå noe "uheldig ut".

Og hvor er feministene? Har de ferie alle sammen?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Sett med vår vestlige forståelse av verden, menneskerettigheter og kvinnesyn er innlegget godt.

 

I Dubai er det derimot islamsk lov med sharia som gjelder, ikke vestlig liberale demokratiske tolkninger av livet og verden. Sånn er det, selv om vi kunne tenke oss det annerledes.

Hege Storhaug, som har mye kunnskap om disse forholdene, og arbeider jevnt og trutt MOT disse holdningene både i Norge og i islamske land, sier det som det er: Blir du utsatt for et overgrep i et land med disse lovene, så er det beste du kan gjøre å pakke sakene og reise hjem. Overgrep mot barn, kvinner - og menn, er svært utbredt i slike samfunn.

 

At norske myndigheter ikke våger å ytre seg på en tydelig måte, bør vi ikke overraskes over, ingen ønsker å utfordre kreftene som da kunne ha kommet i kok.

 

Slik er det, dessverre for unge Marte. Håper hun får komme hjem - hvis våre myndigheter vil forslå det for myndighetene i Dubai.

 

 

Kommentar #2

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Hva?

Publisert over 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
At norske myndigheter ikke våger å ytre seg på en tydelig måte, bør vi ikke overraskes over, ingen ønsker å utfordre kreftene som da kunne ha kommet i kok.

Jo, det bør overraske oss i aller høyeste grad.

Skal kreftene som settes i kok avgjøre om vi skal reagere mot overgrep? En slik måte å agere på er, for å si det forsiktig, katastrofal. Tenk litt over hva som blir resultatet!

La meg også spørre om hvorfor norske myndigheter skal bry seg med nygygging i Judea og Samaria, boikotte Jaffa appelsiner og lage et rabalder for et sikkerhetsgjerde i Jerusalem, men ikke ytre seg når våre egne rammes?

Kommentar #3

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
At norske myndigheter ikke våger å ytre seg på en tydelig måte, bør vi ikke overraskes over, ingen ønsker å utfordre kreftene som da kunne ha kommet i kok.

Dette er slik terroren fungerer. Norsk presse beskriver situasjonen men fordømmer ikke denne.

 

Hallo er et ord for sånt.

Kommentar #4

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Den enkelte har et ansvar

Publisert over 7 år siden

Nå må Bye-Pedersen roe seg noe. Det kommer også litt an på ditt eget modus operandi på disse stedene i verden. Skandinaver flest passer til å transporteres til feriestedene ved Middelhavet, der de kan feriere i "ghettoer" sammen med andre skandinaver, rave beruset rundt i bikin eller lårkorte skjørt eller sitte på TV-Barene å se på satelittoverførte lokale norske fotballkamper. Men det absurde er at mange nordmenn fremviser en lignende adferd på steder i verden og land der det knapt er tilrådelig, jeg har sett det med egne øyne, og da må det tidvis gå galt, uansett hvor mye vi kan kritisere religionen og mentaliteten. Skandinaver må få inn i skallene sine at resten av verden nødvendig vis ikke er som i Skandinavia. Dette sagt rent generellt, uten at jeg kjenner saken som nå er aktuell. Men man gir seg ikke inn på en flørt med arabrere i gulfen,  sør-amerikanere i Latin-Amerika etc,man følger heller ikke med dem alene, man holder en høflig og formell avstand slik etikketten krever.Og man går ikke utfordrende kledd i Arabia eller ellersj i Levanten, enten man nå befinner seg i kristne eller muslimske land !

Kommentar #5

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Hva...?!?!!

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Nå må Bye-Pedersen roe seg noe. Det kommer også litt an på ditt eget modus operandi på disse stedene i verden. Skandinaver flest passer til å transporteres til feriestedene ved Middelhavet, der de kan feriere i

Dette er noe av det merkeligste jeg har lest på lange tider.

Sett deg inn i saken før du kjefter på oss andre, Aarsund. Kaste stein etter Israel kan du, men det Marte har opplevd er altså rett og slett hennes egen feil.

"Vi må bare ikke komme her og komme her og pirke i Emiratene... De er jo muslimer må vite... alle vet jo det!"

Kommentar #6

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Vås fra Halsene

Publisert over 7 år siden

Halsne skrev :

Dette er noe av det merkeligste jeg har lest på lange tider.

Sett deg inn i saken før du kjefter på oss andre, Aarsund. Kaste stein etter Israel kan du, men det Marte har opplevd er altså rett og slett hennes egen feil.

"Vi må bare ikke komme her og komme her og pirke i Emiratene... De er jo muslimer må vite... alle vet jo det!"

...........................................................................................................................................................

Når tid har jeg angrepet Israel ? Jeg er vel heller en skarp kritikerer av ismen islam ! Men det betyr ikke at jeg anser mange nordmenns adferd i utlandet som dirkete stupid, kunnskapsløs og provosernede. Reiser man til fjerne steder av verden plikter man å sette seg inn i kulturen og mentaliteten, og legge opp sin adferd der etter, ellers kommer man ofte i problemer, men disse problemene kan unngås med mindre det dreier seg om en ren overfallsvoldtekt. Altså ikke innlate seg på uskyldig flørt, gi inntrykk av å ha mulig intimitet, ikke gå utfordrende kledd, ikke gå alene, ikke være med arabiske men på tomannshånd med mindre det dreier seg om en formell kontekst, dette er logiske regler som skandinaver desverre har vanskelig for å få inn i skallen.

Kommentar #7

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Tøv og tull

Publisert over 7 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
"Vi må bare ikke komme her og komme her og pirke i Emiratene... De er jo muslimer må vite... alle vet jo det!"

Men det hjelper nok ikke at norsk UD går ut å sier at disse forbaskede Dubaineserne kan tørke seg bak med sanden de vasser i. Det er nok bedre å jobbe for å få Marte D. Daleng hjem til Norge så fort som mulig. En benådning er nok bedre enn å få rettferdighet i et land endveldig styre og utpreget religiøs kultur er rådende. 

Men jøss det ville sikkert tilfredsstillet en del at man ba disse sandrasshølene dra til et enda varmere sted men det vil neppe være til nytte for Marte D. Dalseng. Men det er kan hende ikke så viktig for en del bare de får sagt det som skal sies.

Kommentar #8

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Orienten er ikke "Syden"

Publisert over 7 år siden

Nordmenn må lære at Orienten ikke er Chania, Palmanova eller Magaluf ! Og noen steder i verden har en guffen mentalitet og ekle politiske systemer, og at man må oppføre seg der etter.

Kommentar #9

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Syden?

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Nordmenn må lære at Orienten ikke er Chania, Palmanova eller Magaluf ! Og noen steder i verden har en guffen mentalitet og ekle politiske systemer, og at man må oppføre seg der etter.

Hva har dette med saken å gjøre?

Kommentar #10

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Det meste

Publisert over 7 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Hva har dette med saken å gjøre?

Faktisk.

Kommentar #11

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Men man gir seg ikke inn på en flørt med arabrere i gulfen

Vi får vel tro at det er voldtekt når hun anmelder dette for voldtekt. Noe annet blir bare tull.

 

Kommentar #12

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Joda

Publisert over 7 år siden

Bye -Pedersen skrev:

Vi får vel tro at det er voldtekt når hun anmelder dette for voldtekt. Noe annet blir bare tull.

............................................................................................................................................................

Jo, men i disse delene av verden så kan det at en kvinne er på tomannshånd med en mann, selv inne på en restaurant eller en bar ses på som en "innvitasjon" en "oppfordring". Det er her at kulturforståelse kommer inn.

Kommentar #13

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Jo, men i disse delene av verden så kan det at en kvinne er på tomannshånd med en mann, selv inne på en restaurant eller en bar ses på som en "innvitasjon" en "oppfordring". Det er her at kulturforståelse kommer inn.

He he. Ja jeg må le.

En voldtekt er nå engang en voldtekt. Det er aldri noe men......

Kommentar #14

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Det er ingen ting å le av

Publisert over 7 år siden

By-Pedresen skrev:

He he. Ja jeg må le.

En voldtekt er nå engang en voldtekt. Det er aldri noe men......

...........................................................................................................................................................

Det er ingen ting å le av at skandinaver har en adferd som ofte medfører at de ender opp i alvorlig trøbbel.

Kommentar #15

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Kulturforskjeller er livsfarlige for å si det slik

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Det er ingen ting å le

Nei det er det ikke heller.

Kulturforskjeller er livsfarlige for å si det slik. Det er dette vi alle må ha fokus på.

Kommentar #16

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Kulturkunnskap

Publisert over 7 år siden

Bye-Pedersen skrev:

Nei det er det ikke heller.

Kulturforskjeller er livsfarlige for å si det slik. Det er dette vi alle må ha fokus på.

..........................................................................................................................................................

Jo, men da reiser man ikke rundt i verden og oppfører seg som om man var hjemme. Jeg vet ikke hva som har hendt i den konkrete saken, "Gulfen " er også full av korrupsjon. Men hadde vedkommende uprovosert blitt overfalt av personer vedkommende ikke hadde hatt kontakt med hadde man mest sannsynlig ikke kunnet anholde henne, men jeg vet ikke. Men er man på fremmede steder så setter man seg inn i mentaliteten og handler der etter, det er en god regel.

Kommentar #17

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Men er man på fremmede steder så setter man seg inn i mentaliteten og handler der etter, det er en god regel.

Enig i det.

Men for en verden vi kommer til å møte!

Kommentar #18

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Skal kreftene som settes i kok avgjøre om vi skal reagere mot overgrep? En slik måte å agere på er, for å si det forsiktig, katastrofal. Tenk litt over hva som blir resultatet

Enig i dette, helt enig! Men det spørs om vi på mange måter ikke er der - i resultatene. Det skyldes utelukkende vestlige lands, ikke bare Norges, unnvikende holdning i møte med islamisme, både her hjemme og ute. Da skapes et grunnlag for katastrofer, den ene siden krever respekt og den andre siden gir underdanighet. Det er, slik jeg ser det, sånn vestlige myndigheter har agert de siste 10-12 årene. Desto viktigere blir vår reaksjon der vi ferdes. Men overrasket ut fra det jeg har skrevet over? No way!

Når det gjelder forholdene i islamske land, så er det ikke opp til oss hvordan disse innretter sin lovgivning. Unge Marte jobber i et svensk firma i midtøsten. Det er foruroligende dersom ikke dette firmaet har gitt veiledning i hvordan det blir forventet at en oppfører seg i land med sharia. Eller er vi, som vellykkede vestlige mennesker, overbevist om at intet ondt kan nå oss? (When in Rome, do as the Romans). 

 

Du spør om hvorfor norske myndigheter skal bry seg med Judea og Samaria, boikotte appelsiner fra Israel og gjerdet i Jerusalem. Det som slår meg, er at Israel er et demokratisk samfunn, våre myndigheter vil lettere vinne gehør for sine ankepunkter i en slik setting enn i shari-styrte land, og vil ikke bli møtt med brenning av diverse og agressive folkemengder som kommer i bevegelse. Med andre ord, det koster ikke så mye som å legge seg ut med muslimske land, og her hjemme har de mange støttespillere. De er stille når ting som dette med Marte skjer. Det er heller ikke overraskende.

 

 

 

Kommentar #19

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Men for en verden vi kommer til å møte!

Ja!

Kommentar #20

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
En benådning er nok bedre enn å få rettferdighet i et land endveldig styre og utpreget religiøs kultur er rådende.

Dette er klokt sagt i den situasjonen Marte befinner seg i!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere