Verdidebatt

Hvem velger Miljøpartiet De Grønne?

Miljøpartiet De Grønne får både velgere og politikere fra andre partier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vokser mot nye høyder. På noen målinger er partiet inne på Stortinget med representanter fra ulike fylker. Dette betyr at partiet tar velgere fra andre.

Flere medier, bl.a. Vårt Land og Dagens Næringsliv 9.7 og Østlendingen 13.7, formidler at SV mister velgere til De Grønne. Dette er en del av sannheten, menbakgrunnstallene for meningsmålingene viser at MDG får velgere fra alle partier. En stor gruppe er førstegangsvelgere eller har «hjemmesitting» som andrevalg.

MDG utfordrer først og fremst Høyre og Arbeiderpartiets «grå» politikk. SP, SV, V og KrF har De Grønne invitert til klimapolitisk samarbeid. Et samarbeid mellom partier som er opptatt av klima og miljø vil være viktig i fremtiden.

De Grønne er et nytt, blokkuavhengig alternativ som fyller et tomrom. Folk fra alle politiske retninger har derfor funnet hjem til partiet som vokser med 100 medlemmer hver uke:

Bente Bakke, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, sitter nå i MDGs sentralstyre. Tidligere høyrepolitikere med ledende posisjoner i De Grønne er Nikki Schei, fylkesleder i Akershus, og Svein Hammer, politisk nestleder i Sør-Trøndelag. I Rogaland er tidligere Ap-politiker Anne Helen Eide fylkesleder. Blant De Grønnes førstekandidater finner vi en tidligere SP-politiker i Buskerud, og Hordaland og Sogn og Fjordane har begge førstekandidater med solid erfaring fra KrF.  Troms kan skilte med å ha tidligeresametingsrepresentant i fylkesstyret og som stortingskandidat. Man finner naturlig nok også mange tidligere Venstre- og SV-politikere blant MDGs politikere; f.eks. SV-grunnleggerSvein Skotheimog kommunestyrerepresentant i Lillehammer Torbjørn Dahl (tidligere V).Støttespillere som har byttet ideologi fra FrP skal man lete lengre etter, men en grunnla i sin tid Fetsund FrP. - Det er menneskelig å gjøre feil, har han gitt meg lov til å sitere ham på. Mange som velger De Grønne, inklusiv meg selv, innser at vi burde ha gjort det før.

Det er en realitet at vi forbruker for mye, og at vi likevel forbruker stadig mer. Klimautslipp og klimaendringer er tydelige og svært alvorlige symptomer på det. De Grønne utfordrer derfor de økonomiske prinsippene som fører til overforbruk. I Norge er det først og fremst Ap og Høyre som har ansvaret. Det er kanskje radikalt å utfordre vår tids grunnleggende byggeklosser, og formidle nye, men nødvendigheten er både åpenbar og faglig velbegrunnet. Det er håpi De Grønnes fargeprakt.

Den grønne ideologien som samler miljøvelgerne, bygger påsolidaritet med undertrykte og utstøtte i eget land, med folk i andre deler av verden; og mer originalt, også med naturen og med framtidige generasjoner. MDG har lagt dettetil grunn for utformingen av politikken på alle områder. Miljøet, forutsetningen for vår eksistens, står i fokus, og De Grønne mener at et godt miljø er livskraftig, og har mest mulig frihet for hver enkelt.

Audun Hjertager

MDG Fjellregionen

(Versjon av debattinnleg i VL 22/7)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt