Verdidebatt

Facebook - avleggs før vi kom igang?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Til tross for at Facebook er i ferd med å ta over for e-post, messenger og SMS kan Facebooks raske vekst bli nettverkets største fiende. Er det like kult med Facebook når både sjefen, mor og far, og en haug uinteressante bekjente er tilstede samtidig?

–I starten var det bare jevnaldrende studenter som var på Facebook sammen. Men nå er plutselig mamma, pappa, tante Brun, drikkekompisene, skolevennene og sjefen på jobben med. Aldri før har man simultant måttet opptre i så mange sosiale kontekster på en gang. (...) Folk vil opptre stadig mer og mer konformt for å unngå sanksjoner, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg til dagens Aftenposten.

En jente som Brandtzæg hadde intervjuet, hadde 550 venner og oppga at hun synes det så så koselig ut med dem som bare hadde 50 venner. Han setter eksempelet i sammenheng med atselv om Facebook får flere brukere, registreres færre statusoppdateringer. Dette tyder på at bruksområdene for Facebook er i ferd med å endres.

19-år gamle Even Sandvoll Roland er, i følge Aftenposten, Geelmuyden.Kiese kommunikasjonsrådgiver på sosiale medier. - På Facebook har du en tilvenningsfase der du etter hvert ser de rent praktiske bruksområdene. Facebook som som nytteverktøy er i ferd med å ta over enkelte av funksjonen til både e-post, messenger og SMS. Dette er den første nye plattformen som er i ferd med å delvis ta over tre andre medier på en gang, påpeker han.

Men til tross for de mange praktiske funksjonene er Facebook etter kun fire år som åpent sosial medium i ferd med å endre funksjon. Fra å være et medium der man deler personlige og hverdagslige hendelser med (litt for mange) venner og kjente, har nettstedets popularitet som jungeltelegraf blitt begrenset. Det kan skyldes den voksende populariteten til Twitter - som egentlig er en kanal der statusoppdateringen er isolert. Men vent litt:Journalist André Løyning oppgir følgende interessante grunn for at han for noen uker siden slettet Twitter-kontoen sin.

-Det slo meg: hva får jeg egentlig ut av alt dette? Egentlig ingenting. Det er som å fortelle vitser på fest. De er artige i begynnelsen, men etter hvert som humoren satt seg, sluttet folk å le, skriver han.

Personlig opplever jeg følgende endringer ved bruken av Facebook (som jeg riktignok har meldt meg inn og ut av i flere omganger): Facebook har i større grad blitt en kanal for å kanalisere eget engasjement, Facebook er en ypperlig kanal for å spre informasjon kjapt, Nettverket har flere lukkede funksjoner som egner seg godt for kommunikasjon (chat og private meldinger), på Facebook finner man enkelt kontaktinformasjon, brukerne er i større grad opptatt av å lage morsomme oppdateringer og kommentarer, og jeg er blitt mye mer selektiv med hva jeg deler.

Nettopp de mange rollene man har samtidig på Facebook (man har jo disse også i de virkelige livet, men da i mer avgrensede former) gjør denne virtuelle utgaven av samfunnet så interessant. Der hvor samfunnet blir mer og mer oppdelt på enkelte områder (samfunn, sivilt liv, religiøst liv, politikk etc.) så skjer det en helt motsatt bevegelse her. På Facebook sklir alle disse ulike sfærene sammen, og det blir den enkelte brukers jobb å manøvrere - og ikke minst å profilere seg selv på en smakfull måte.

For min egen del sier jeg ja til nettsamfunn. Men jeg sier også ja til grenser. Gode råd er å være selektiv med oppdateringer og bilde-deling, bruke skjulte kanaler for sensitivt materiale, velge andre kanaler som Google Wave for vennegjengen og være bevisst at Facebook primært er en kommersiell kanal, og dessuten ikke hele virkeligheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt