Elin Ørjasæter

26

Sommer med Solo Super

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?

Publisert: 5. jul 2013

Jeg er blitt oppringt for et sommerintervju - slike intervjuer med faste spørsmål som dukker opp i avisene i juli. «Hvilken hvitvin, uansett pris, vil du gjerne få fra en besøkende venn?»

«Solo super», svarte jeg. For jeg er så inderlig lei av dette vinmaset i spaltene. Vi skryter i avisene om hvor naturlig vi omgås med, og hvor mye kunnskap vi har, om denne allstedsnærværende vinen.

Vin er kultur, må vite. Men vin er også fyll. I hvert fall for kvinner. Vi tåler nemlig alkohol mye dårligere enn menn. Dersom en kvinne og en mann, hver med en vekt på 75 kilo, drikker nøyaktig like mye, får hun en promille i blodet på 30 prosent mer enn ham. 

Folk klager over høye alkoholpriser og at det ikke er vin å få kjøpt på Coop. Men jeg er sjeleglad for at det ikke er vin å få i dagligvarebutikkene. For hadde bag-in-boksen stått sammen med Lerums saft, så hadde jeg trolig kjøpt og drukket mye mer vin. Og det vil jeg helst slippe. 

Nå sitter jeg på en hytte i Vestfold uten bil, og har bare Solo Super å trøste meg med om kvelden. Det er herlig, takk kjære politikere for at dere fant på Vinmonopolet! Jeg må gå en halvtime fra hytta og inn til tettstedet for å kjøpe melk, men jeg må gå i tre timer inn til byen for å få kjøpt vin, så da blir det Solo Super i stedet for. Ai ai, så deilig det er å tørke litt opp på sommerstid! Kombinasjonen ingen bil og ingen venner her nede på hytta, senker alkoholforbruket radikalt.

For rødvin er jo blitt den nye kaffen blant folk. «Kommer du over på en kopp kaffe», sa vi til hverandre i gamle dager, og alle visste at «en kopp kaffe» betydde ikke èn kopp, men så mye kaffe man hadde lyst på. Nå inviterer vi hverandre over på «et glass vin», og vi mener aldri ett – 1 – glass vin. Nei, vi heller fra tuten på bag-in-boksen, der det er ganske uuttømmelig, og det ikke synes hvor mye vi drikker.

For fire år siden gav jeg et råd til alle kvinner: Bruk gramvekten (den du har stående etter siste Grete Roede-kurs) til å veie all vinen, før du drikker den. Regn derpå ut søndag kveld hvor mye vin du drakk i løpet av uka, og regn det om til brennevin, målt i alkohol. Se deg så i speilet og si: «I forrige uke drakk jeg en helflaske brennevin».

Etter å ha skrevet dette, fikk jeg mange mailer. En enslig mor skrev at hun helte rødvin i kaffekruset hver ettermiddag, så ungene ikke skulle skjønne at hun drakk vin, men tro det var kaffe. Hun drakk atskillig vin fra kaffekrus, hver eneste ettermiddag, alene i leiligheten sin med to små barn. Og hun syntes det var bra at jeg skrev at kvinners vindrikking faktisk er et problem, ikke bare «kultur» og «gastronomi» slik avisspaltene får oss til å tro. Den mailen gjorde inntrykk. 

Samfunnet gjennomsyres av mas om alkohol. I takt med at nordmenn har blitt mer velstående, har alkoholforbruket økt. Vi er blitt en gjeng rike alkoholikere. Og over det hele hviler en tykk glasur av «tips om vin», «sommerens ti beste hvitviner» og «perlende rose er uunnværlig til kyllingen».  Alt det som er med på å legitimere at foreldre og besteforeldre ikke orker å komme seg opp om morgen for å dra på krabbefiske, båttur eller andre ting som unger synes er gøy.

Er den noen som lurer på hvorfor norske pensjonister bosetter seg i Spania? Eller kjøper leilighet i Sverige og flytter dit? Joda, halvparten drar nok på grunn av solskinn og lave matpriser. Men ganske mange drar også for å kunne ha vinfylla si i fred, og uten at det ruinerer budsjettet. De sier bare ikke at det er det saken gjelder.

«Vi kommer ikke utenom sommerens vinråd», sier Finansavisens journalist. Hvorfor ikke?! Vi kommer absolutt utenom sommerens vinråd, hvis vi vil. Det er faktisk bare å spørre om noe helt annet.  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Bra-knappen er brukt på dette innlegget.

Kommentar #2

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Jeg ser dilemmaet med alkohol. På den ene siden individets ansvar, på den andre siden ansvaret for de som ikke klarer å ta ansvar for seg selv.

Jeg synes ikke problemstillingen kommer frem i Ørjasæter sin innlegg her. Det blir for mye ensidig ansvarsfraskrivelse, og for mye takknemlighet over overformynderiet og å slippe å ta ansvar for selv.

Frihet til å slippe å ta ansvar? Nei, det smaker ikke så godt som et glass vin til kvelds.

Kommentar #3

Hallvard Jørgensen

78 innlegg  1479 kommentarer

Takk

Publisert rundt 7 år siden

Takk for eit viktig og modig innlegg! Eg var nyleg på eit foredrag med gode Hans Inge Fagervik, frå Maritastiftelsen. Han snakka konkret om kor enormt mykje naud alkoholmisbruk skaper i Noreg. Så det trengst meir open diskusjon om desse tinga. Det er ei teneste for dei som vert ramma av problemet.

Kommentar #4

Elin Ørjasæter

26 innlegg  9 kommentarer

Alkohol-maset

Publisert rundt 7 år siden

Gøy at innlegget blir lest og kommentert, her, på Face og på twitter. Tror det er mange som tenker som meg her. Nå skal jeg ned til bakeren og kjøpe frokost (har jo ferie) og hører rykter om at Dagbla bruker forsida på "sommerens vintips". Ja, ja...

Kommentar #5

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Egentlig litt rart

Publisert rundt 7 år siden

at  gjæret fruktsaft  med muggsmak, en eim av garvesyre, sjokolade og bukselær , for ikke å snakke om leire og kork,  kan være så populært..

Kommentar #6

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jo, da

Publisert rundt 7 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Samfunnet gjennomsyres av mas om alkohol. I takt med at nordmenn har blitt mer velstående, har alkoholforbruket økt. Vi er blitt en gjeng rike alkoholikere. Og over det hele hviler en tykk glasur av «tips om vin», «sommerens ti beste hvitviner» og «perlende rose er uunnværlig til kyllingen». Alt det som er med på å legitimere at foreldre og besteforeldre ikke orker å komme seg opp om morgen for å dra på krabbefiske, båttur eller andre ting som unger synes er gøy.

Du har definitivt noen poenger her - og det er jo også et interessant spørsmål hvordan all denne vin-journalistikken forholder seg til at vi faktisk har forbud mot alkoholreklame her i landet.  Hvorfor er ikke vintips kategorisert som alkoholreklame?  Ville det vært like okay med sigarettspalter i avisene, der sigarettekspertene ga gode råd om hvilke merker og hvilket nikotininnhold som passet best etter et godt sommermåltid på terassen?

PS!  Selv nyter jeg både et godt glass vin når det høver seg - og en sigarett i ny og ne (ja, for så vidt både i ny og ne). 

Kommentar #7

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Og like sikkert....

Publisert rundt 7 år siden

...som at sommerværet er dårligere enn i fjor, så vil alkoholgnålet og farene ved et glass vin (eller to) melde seg.  Sammen med farene forbundet med grillmat, bading, manetinvasjon, kjøttetende monstre (også kalt flått) og Dagbladets 10 gode tips for hvordan ha sex i ferien mens svigermor sover i naborommet.

Den 1. september skal jeg trekke et lettelsens sukk!  I mellomtiden skal jeg nyte vin, ja; mengder av vin.  Både i flaske og kartong.

God sommer!

Kommentar #8

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Synes oppramsingen til  R_E. Pedersen har en noe gneldrete vinkling og :)

 

God sommer!

Kommentar #9

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ja

Publisert rundt 7 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.
at gjæret fruktsaft med muggsmak, en eim av garvesyre, sjokolade og bukselær , for ikke å snakke om leire og kork, kan være så populært..

Hadde det ikke vært for at det var alkohol i denne safta,ville folk syns den smakte beskt og dårlig.

Men det er på moten å "kose" seg med en bedøvende gift,så folk kan rømme fra virkeligheten.At det skapes alkoholikere i kjølvannet av all kosen bryr ikke folk seg om.

Ørjasæter har skrevet et viktig og bra innlegg. 

Kommentar #10

Dan Lyngmyr

207 innlegg  1187 kommentarer

Super sommer uten......

Publisert rundt 7 år siden

Takk for et forfriskende innlegg.

Dessverre er det mange som bare ser moralske pekefingre bak engasjementet for avhold eller måtehold. Jeg unner alle som ønsker det å drikke som man vil, men er glad over å kunne fortelle om gleden ved å ikke drikke alkohol, når det måtte være en passende anledning for det. 

Kommentar #11

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Ja,

Publisert rundt 7 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.
kan være så populært.

det er noko du har gått glipp av. Hadde vin vore det du retar opp, då hadde det vore berre alkisar som hdde drukke den væska. Slik er det berre kkje.

Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Dårlig argument

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Hadde det ikke vært for at det var alkohol i denne safta,ville folk syns den smakte beskt og dårlig.

"Beskt og dårlig"?  Hvorfor tror du vin da har hatt en slik popularitet over store deler av verden helt siden Jesu tid - og før det?  Det finnes jo en rekke måter å bli beruset på, så dette er nok det dårligste argumentet mot vindrikking.

Kommentar #13

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Vin? nei, fyrsj og fy, skjønner ikke at folk klarer å drikke det skvipet.

Tar meg heller en iskald øl i sommervarmen (må være fatøl) mens jeg filosoferer litt over livet.

Kommentar #14

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Kvalitet

Publisert rundt 7 år siden
Prøv en flaske Amarone til biffen, da forstår du nok bibelens ord om den gode vin...
Kommentar #15

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Joda

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
"Beskt og dårlig"? Hvorfor tror du vin da har hatt en slik popularitet over store deler av verden helt siden Jesu tid - og før det? Det finnes jo en rekke måter å bli beruset på, så dette er nok det dårligste argumentet mot vindrikking.

Jeg har smakt vin som går an å drikke,men de fleste smaker muggaktig.

Men det finnes søt vin også. 

Kommentar #16

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Sitat Lund: Tar meg heller en iskald øl i sommervarmen (må være fatøl) mens jeg filosoferer litt over livet.

Øl er godt til svinekjøtt - og en boks som tørstedrikk etter en varm dag. Men jeg tror ølet er farligere enn vin: Som ungkar pleide jeg å kjøpe ei flaske til min hjemmelagede middag på hybelen.  Men det varte ikke så lenge før jeg så mer fram til denne flaska enn til maten. Så det måtte jeg slutte med. Vin og sterkere saker derimot mener jeg å ha hatt et kontrollert forhold til opp gjennom  mine mange og sytti år. 

Kommentar #17

Jon Herland

0 innlegg  4 kommentarer

Til alkoholforsvarerne

Publisert rundt 7 år siden

Jeg skjønner ikke greia?

Dere dukker alltid opp i kommentarfeltet når noen nevner at alkohol er dust.

Alle vet at det er gøy å drikke og at man betaler i idioti. Ha det dritgøy i noen timer, glem noen flere og føl deg som dust hele neste dag. 

96 prosent av samlet samfunnsanger kommer fra alkohol. Folk dreper, kliner, spyr, brøler, banner og sjangler, hver eneste helg, men så kommer dere:

- Vi må jo få lov, sier dere brydd og insisterer på minst ett glass ekstra til maten i dag. Helst to og muligens tre til og med. Do it! 

Dere trenger ikke holde folk oppdatert om dette. Men dere gjør det likevel, trasse som dere er, og glemmer å fortelle hva dere har til middag. Det er jo mye gøyere å høre om.

Dette er jo en gyllen sjanse til å holde kjeft eller si noe gøy om for eksempel DMT eller MDMA. Alkohol er lovlig. Det har allerede vunnet. Samfunnet har tapt soleklart. 

Hvorfor heier noen på alkohol?

Kommentar #18

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Hvorfor

Publisert rundt 7 år siden

tror avholdsfanatikerne at alkohol medfører dusteri og idioti? Er det av egen erfaring og at man har tilbøyeligheter i den retning? 

Kommentar #19

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Alkohol er farlig

Publisert rundt 7 år siden

Jeg har også lenge, lenge, undret meg over denne nesegruse beundring for vin. Elin Ørjasæters tema her er særdeles viktig å ta opp i sin fulle bredde.

Da jeg for mange år siden begynte å sterkt mislike Aftenposten, var det ikke pga. at avisen endret syn på eiendomsretten til produksjonsmidlene eller noe sånt, men da de begynte med vinspalter.

De begynte med vinspalter, og svære reklamer for luksuscruise og jet set-liv. Jeg husker det bød meg imot å se omtale av nye restauranter der middagen, inkludert utsøkte viner, kostet 1 200 kr. Pr. person. Og særlig med tanke på de små annonsene som av og til sto ved siden av, med bildet av små barn med store maver i Afrika. I slike stunder forstår man hvorfor man kan bli kommunist.

Jeg har vært på italienskkurs hvor mange av deltagerne med drømmende blikk snakker om sin Italia-tur. For der har de jo VIIIN. Mange kjemper for at de gamle på sykehjem, stakkar, må få lov å ta seg et glass vin "til maten". Og kristne skal liksom følge etter. Det er ikke farlig å drikke vin - det er jo bare til maten. Liksom.

Det er noe patetisk over dette maset. Som om det å drikke vin skulle være den ultimate frigjøring. En form for selvdyrkende og hedonistisk nytelsessnobberi som mer og mer gjennomsyrer samfunnet. Gad vite om det var like fiiint å invitere på gjæret druesaft?

Politiet og Kirkens SOS vet veldig mye om hva denne frigjøring resulterer i. Og det vet også mange barn - hjerteskjærende nok. Og sykehusene har snart like mange leverskader å ta seg av som Frankrike og Italia.

Det som er påfallende er at dette kultursnobberi ikke er spesielt for de gamle Høire-borgerne. Nei, dette er mer de nyrike oppkomlingene av ymse slag. Det er slutt på verdikonservatismen på høyresiden, og det er slutt på arbeiderbevegelsens avhold. Sannelig tror jeg det definitivt går mot slutten på KrFs tradisjonelle syn på alkohol også. Tilbake er den (rød)vindrikkende oppblåste snobben, som favner fra Høyre og langt inn i SV. Og som lever på asfalten. Og som elsker ulven. Hadde alkohol vært det eneste problemet hadde jeg nok stemt Rødt.

Hvorfor er det ikke like mye snakk om å ta seg en øl "til maten"? Nei, selvfølgelig ikke. Øl er folkelig og simpelt, det. Viiiin derimot, åååahhh, fantastisk.

Selv om det smaker aldri så bittert.

Kommentar #20

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Sant nok

Publisert rundt 7 år siden
Jon Herland. Gå til den siterte teksten.
96 prosent av samlet samfunnsanger kommer fra alkohol. Folk dreper, kliner, spyr, brøler, banner og sjangler, hver eneste helg, men så kommer dere:Eg har sett så mykje elende at du skal få mi uforbehaldne støtte om du makter å fjerne alkoholen frå "verda".

Men no er det slik at alkoholen er sendt til "verda" og her vil dette stoffet eksistere så lenge det fins liv på jordoverflata. Vin er det flodium Bibelen omtaler mest positivt nest etter vatn.

No er det slik at eg på mine eldre dager har lagt meg til den vanen at om kvelden før eg legg meg, så tar eg meg av og til eit glas raudvin. Og det er noko eg med "Guds velsigning" har stor glede av.

All den styggedommen som du reter om som fylgje av eit glas vin, er for meg ukjend. Men "klining" vekkjer gode minne. Om eg hadde fått starta frå puberteten ein gong til, så er det ein del av livet eg skulle ha nytta meir energi på. Med eller utan alkohol!

Kommentar #21

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Helt klart barn av sosialdemokratiet

Publisert rundt 7 år siden

For med sin sukkerdrikk sier jo trådstarter rett ut at det å skulle gå forbi en pappvin på supern ville strekke strikken for nytelse fremfor fornuft. For egen del vil jeg fremheve vannet vi har i springen og holde meg unna sukkerdrikker enten det er med sukker eller med søtning. Alt med måte heter det jo. 

Dog har jeg titt og ofte rødvin, ja sogar mine barn har blitt flasket opp med dette alt fra de begynte å spise fast føde. Ikke som drikke men i mat og sauser. Til hverdags kan en liten skvett sherry i marinaden være på sin plass eller en cognacskvett i sausen. 

Nå er jeg dog ikke ukjent med hverken fyll eller hyggestunder med vin. Men de blir sjeldnere og sjeldnere og vinen i huset ser ut til å stadig gå ut på dato. Men de holder i åresvis om man skal bruke dem i maten da.

Vi har vel alle en forunderlig egenskap at ser ut til å tro at det som opptar oss eller det vi mener å vite bare er virkeligheten. Den eneste virkeligheten jeg tor jeg kan vite om trådstarter er at hun drikker sukkerdrikker og ikke helt klarer å styre seg om tilbudene ligger for enkelt til rette. Men henne om det.

Kommentar #22

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Fjern heller årsaken

Publisert rundt 7 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.
Eg har sett så mykje elende at du skal få mi uforbehaldne støtte om du makter å fjerne alkoholen frå "verda".

Det ville vel være bedre å utrydde menneskeheten, tross alt gjør ikke alkoholen store skaden i seg selv. Jeg heller mer og mer til at "verda" har det bedre uten mennesker. 

Kommentar #23

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Rolf-Egil Pedersen

Publisert rundt 7 år siden

"tror avholdsfanatikerne at alkohol medfører dusteri og idioti? Er det av egen erfaring og at man har tilbøyeligheter i den retning?"

 

Dette var da et særdeles underlig spørsmål.

Hvis du ennå ikke har oppdaget, enten på egen kropp eller på andres, hvordan alkohol virker på hjerneceller, må du ha vært ute og reist … Leeeenge. Og på helt andre kloder.

Alkohol skader og dreper hjerneceller.

Men alle har likevel frihet til å "kose" seg med den. Så lenge kosen varer.

Kommentar #24

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Tror ikke et øyeblikk at noen av de vindrikkende dannede menneskene på VD aksepterer misbruk der barn og unge blir både redde og deprimerte med bakgrunn i foreldrenes alkoholmisbruk. Men det er ikke det samme som at det er ok å flåse av et tema som bør behandles seriøst, tatt i betraktning dens ødeleggende virkning.Men - det koster nok litt å medgi at man støtter en bransje som i realiteten ikke har så mange positive sider. Kanskje var solidariteen av en mer soldig kvalitiet før, før vi ble så kvalmende velstående og ønsker å fremstå som ekspert, ikke bare på vinteridrett, NGO,  aksjer, økonomi og - vin-. (Og alt innimellom).

 

Det er vel heller ikke interessant med hansens to glass fredag kveld. Det som begynner å bli interresant, er all den spalteplassen som media overlater til "Vin.Journaliste", intet annet enn markedsføring og reklame. Snedig utført:) . Synes vin-mafiaen med spalteplass skal jekke ned antallet omtaler, og vise at det er mulig å ta samfunnsansvar uten å frarøve noen det de ser på som gleder.

Barn og unge er det som bør være viktig. Her på VD vasser vi jo i debattanter som markedsfører godeheten de så gjerne vil stå for. Det bør være en godhet som også omfatter barn og unge som har fått mye ødelagt av alkoholmisbruk.

Kommentar #25

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Jeg heller mer og mer til at "verda" har det bedre uten mennesker

Du har helt sikkert rett, men foreløpig kan vi gjerne redusere noe av den elendigheten alkoholen fører med seg,. Jeg mener, før den endelige sorti, exodus, utgangen...

Kommentar #26

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.
Eg har sett så mykje elende at du skal få mi uforbehaldne støtte om du makter å fjerne alkoholen frå "verda

Dette har du så evig rett i Elias Per. Men det er det altså ikke mulig å få til. Såda må en bruke det en har for å prøve å redusere skadevirkningene. I denne sammnehngen er det å diskutere innlegget til Ørjasæter, som jeg mener er bra og fint blir tatt opp på denne tiden, sommer og sol, og båt og vin og kanskje øl, og en liten skarp en.

Men nei, verden går nok ut på dato før alkoholen gjør det.

Kommentar #27

Jon Herland

0 innlegg  4 kommentarer

Ett glass vin?

Publisert rundt 7 år siden

Vi blir ikke kvitt alkoholen og det kommer hele tiden nye og bedre rusmidler (rusmidler kan også utvikles og alkohol er neppe det beste, "teknologien" har kommet ganske mye lengre) men over til poenget.

Jeg drikker glass med vin selv jeg, men jeg må ikke nevne det i et kommentarfelt og jeg føler ingen skam i det. Har du noen gang tatt to? Også gjør alkoholen det enda enklere å si ja til et tredje? Det skjer med folk hele tiden og noen klarer ikke å stoppe før man brøler og spyr og slåss ;-) 

Du er kanskje ikke en av dem, men kanskje du kjenner en? Eller to? Eller et miljø? 

Tingen er at man MÅ ikke på død og liv drikke det fristende glasset som gjør at andre også får lyst på og til slutt driter seg ut. Man bør heller være solidarisk og finne på noe annet og spare glasset til man er alene. 

Kommentar #28

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Jon Herland. Gå til den siterte teksten.
Det skjer med folk hele tiden og noen klarer ikke å stoppe før man brøler og spyr og slåss ;-)

ikke akuratt noen bombe det da. Enhver som har levd noen år i denne verden vet da det.

Om du derimot mener at det er kristne som holder på sånn, så burde de helt klart holde seg unna alkoholen. Da de tydligvis ikke verken kan kontrollere det eller tåle det.

Kommentar #29

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Jon Herland. Gå til den siterte teksten.
Man bør heller være solidarisk og finne på noe annet og spare glasset til man er alene.

Det er greitt. Eg driv ikkje drikkepress.

Eg ser det heller ikkje som nokon gevinst for meg personleg om det vert selt vin i dagligvarebutikkar. Eg greier meg godt ved å stikke innom polet av og til. Eg tek det heller ikkje som avgrensing av mi friheit. Demokratiet fungerer heilt ok.

Kommentar #30

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Feit og hyklerisk

Publisert rundt 7 år siden

Har sett endel feite avholdspredikanter opp gjennom årene, det kan virke som om de misbruker mat. Samtidig som de torner mot kristne som tar seg en øl eller et glass vin til maten. Er det ikke slike som får merkelappen ”hyklere”?. En av dem spiste forresten seg ihjel.

Misbruk er roten til det meste som er ondt, og sånn sett burde mat stå som nr. en på listen, siden tidlig død forårsaket av overvekt er en av de største voksende problemer i den vestlige verden i dag. Men det ville jo være litt dumt om noen skulle på samme grunnlag argumentere for totalavholdenhet når det gjelder mat?

Kommentar #31

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hva er egentlig problemet

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
siden tidlig død forårsaket av overvekt er en av de største voksende problemer i den vestlige verden i dag.

Vi er ikke udødelige og hva vil egentlig en tidlig død. Vi vet jo at det er mer enn nok mennesker i verden i dag. Utfordringen er da neppe at vi dør men at vi ikke dør fort nok. Er det vår kultur som så til de grader har hengt seg opp i at vi skal være sunne, leve lenge, være lykkelige og hvem vet hva. 

Eller er det en eller annen forskrudd samfunnsøkonom som har funnet formelen for det ideelle livsløp hvor innbringeden tangerer kostnadene. Hvis så kan vi jo bare si at beklager men når du har overskredet ditt kostnadsbeløp bør du for redeligehtens skyld avslutte dette ulønnsomme livet ditt. 

Vi skal være solidariske til den store gullmedaljen slik at ingen blir fristet til å gjøre noe de ikke bør gjøre. Det kan virke som noen mener at avhold i solidaritet med de som er misbrukere burde være helt på sin plass. Det minner litt om tankegangen bak det å pakke inn kvinner i en masse tekstiler så en voldtektsmann ikke skal bli fristet om han fikk øye på en bar hudflekk.

Men skal vi videreføre tankegangen bør vi vel forby alt pengespill også i solidaritet med de spilleavhengige. Vi bør forby idrett der det bare er en vinner for det skaper jo en masse tapere. Slik kan vi fortsette til vi til slutt egentlig ikke lenger har noen som helst vi kan gjøre og hva er da vitsen med å leve.

Faktisk er alkoholmisbruket langt mindre i Norge i dag enn det var for noe over 100 år siden. Det er nok grupper som super litt vin hver dag og noen grupper som mener de har så stressende jobber at de bare må slappe av med en drink etter arbeidet. Jeg tør påstå at de fleste eller om vi skal kalle det folket faktisk er ganske så edrulige. De fleste skal gjerne ta en tur med bilen eller av andre grunner være fullt skjerpet. Da kan man rett og slett ikke drikke noe.

At det å bli full enstaket er noe negativt er nok også en sterk overdrivelse og heller skremselspropaganda fra enten avholdsfolk eller en liten gruppe som mener at alkohol er finkultur.

 

 

Kommentar #32

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Vin, øl, mat og bibelen

Publisert rundt 7 år siden

Jeg tror ikke det er verken vin, øl eller mat som er problemet, men om forbruket blir til avgudsdyrkelse fordi man benytter f.eks vinen til å dekke over et indre problem som man egentlig burde gå til Gud med. Noen misbruker til og med sin tro på Guds ord, ved at de bruker det som et middel til å fordømme andre slik at de selv kan heve seg opp i selvrettferdighet. Vi har noen slike her inne på VD også, som konstant angriper andre kirkesamfunn og troende som ikke deler deres tro.

Kommentar #33

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Lund!

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Vi har noen slike her inne på VD også, som konstant angriper andre kirkesamfunn og troende som ikke deler deres tro.

Du har sett lyset.

Kommentar #34

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Takk, det var godt å høre.

Kommentar #35

Kjellrun Marie Sonefeldt

237 innlegg  1504 kommentarer

Naturens ordning.

Publisert rundt 7 år siden

Debatten gjorde at jeg fant frem til Sunnhetsbladet nr.2.1971,som jeg har gjemt på, grunnet fokusering på alkoholproblemet. Det handler om en mulig sammenheng mellom at hele 86 % av vit. B1 og hele 70% av vit.B2 og 50 % av vit.B6 går tapt under utmalingen av kornet til hvittmel. Alkoholtrangen mistenkes å være en sivilisasjonssykdom grunnet vitaminmangel. Vet ikke om det menes at når folk drakk i tidligere tider,så ble de ikke alkoholikere så fort som nå?  Det var et medlem av det franske helseministerium prof.dr.med. Pierre Delore som drar en sammenheng mellom alkoholtrang og vitaminmangel. Videre. Samme artikkel viser til at fransk statistikk viser at alkoholkonsumet steg enormt etter at hvittmell kom i vanlig bruk.

Selvfølgelig gir det komplikasjoner at vi forstyrrer den " kjemiske fabrikken ",som jo kroppen er ved å fjerne stoffer fra den naturlige kjemiske prosessen og tilsette stoffer oppfunnet i laboratorier. Men hva skjer er jo ikke målbart for noen forsker i hele verden.

Kommentar #36

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Sunnhetsbladet

Publisert rundt 7 år siden
Er neppe en objektiv kilde.
Kommentar #37

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Gulatingsloven

Publisert rundt 7 år siden

Noen kan jo være glad at de ikke levde rundt år 1000, da å bygge øl ved juletider var nedfestet i Gulatingsloven:

”Enno ei ølgjerd har me lov å gjera, husbond og husfru like mykje malt kvar, etter vekt, og signe det jolenatti til takk frå Krist og Sankta Maria, til godt år og fred. Um so ikkje vert gjort, skal det bøtas med tre merker til biskopen. Men um nokon sit soleis tre vintrar at han ikkje gjer ølgjerdene, eller greiar dei bøtene som me har lagt på for kristendommen vår, og han vert sannskyldig i det, då har han forbrote kvar penning av godset sitt. Det eig kongen vår halvt, men halvt biskopen. Um han ikkje vil det skal han fara ut or riket åt kongen vår”

Som vi ser så var ikke kongen nådig før i tiden for de som ikke hadde brygget sitt klart til jul.

Kommentar #38

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Solo Super

Publisert rundt 7 år siden
Solosuper sier Ørjasæter. Kanskje hun skal skru på korken og ta turen til Vinmonopolet allikevel. I løpet av elleve år har forskere ved Harvard Medical School tatt for seg brusdrikkingen til mer enn 3000 kvinner. Forskerne fant ut at lettbrus kan assosieres med dobbelt risiko for nyreproblemer. Lettbrus knyttes til en 34 prosent høyere risiko for å utvikle stoffskifteproblemer. Symptomer som magefett og høyt kolesterol setter deg i risko for hjertesykdom. En studie fra University of Texas Health Science Center, viste at jo mer lettbrus en person drakk, jo større var risikoen for å bli overvektig. Kunstige søtningsmidler kan forstyrre kroppens naturlige evne til å regulere kaloriinntak basert på hvor søt maten er. Folk som spiser og drikker lettprodukter har større sannsynlighet for å overspise. Kroppen lures til å tro at den spiser sukker - og du får lyst på mer. Drinker laget på lettbrus gjør deg full fortere, ifølge en australsk studie fra Royal Adelaide Hospital. Grunnen er at sukkerfritt blandevann får spriten til å gå inn i blodstrømmen mye fortere enn blandevann med sukker. Lettbrus inneholder mugghemmere. Leser du innholdsdeklarasjonen finner du dem som natriumbenzoat eller kaliumbenzoat. Problemet med natriumbenzoat er at det ser ut til at det danner et kjemikalie kjent som benzen når det kommer i nærkontakt med C-vitamin. Benzen kan føre til alvorlige skader på DNA, sier Peter Piper, professor i molekylær biologi og bioteknologi ved universitetet i Sheffield. Med en pH på 3,2, er lettbrus veldig syrlig. Som referanse: batterisyre har pH 1, vann har pH 7. Det er syren som bryter ned emaljen på tennene våre, og bare fordi brusen er lettbrus, betyr ikke det at den er bedre for tennene. Universitetet i Michigan har tall som viser har brusdrikkere har flere hull, flere manglende tenner, og flere fyllinger enn andre. http://m.kk.no/php/art.php?id=904972 Problemet er nok ikke vinspaltene. Problemet er at våre avisspalter er full av gode sexråd, helsetips, matresept og billige sydenturer. Så kan man spørre seg om ikke Ørjasæter burde legge bort mobiltelefonen og ipaden når hun er på ferie. Det er ikke bare vinen og supersolo som skaper avhengighet. Noen mennesker blir også manisk opptatt av å fortelle omverden hva de driver med fra de våkner til de legger seg. Riktig ille blir det når de ikke slår av mobilen nattetid. Når hele livet dreier seg om å lese  alt hva mennesker måtte mene om ens eget liv og tanker. Der mobilen er senteret av univers og oppmerksomhetstrangen overskygger alt annet. Der du bare må fortelle hele verden hva du tenker og gjør til enhver tid. Det spørs hva som er mest skadelig: solosuper, et glassvin eller egodyrkelsen.  
Kommentar #39

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Alt med måte

Publisert rundt 7 år siden

Drikker du for mye alkohol er det en uting. Spiser du for mye sjokolade er det en uting,

Det er ikke snakk om du drikker alkohol eller spise sjokolade. Du må passe måten.

Hvis du drikker mer enn 10 liter vann er det dødelig.

Ha et naturlig forhold til ting. Det er ikke vanskeligere enn det.

Ikke bli avhengig av noe.

Mvh Petter

Kommentar #40

Kjellrun Marie Sonefeldt

237 innlegg  1504 kommentarer

Svar på kom.36.

Publisert rundt 7 år siden

Rune Tveit.    At kornskallet (kliet)er rikt på B.vit. er da alminnelig kjent.  Som mann er du vel ikke så interessert i vitaminforskningen,men vi kvinner følger med.

Kommentar #41

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Tullball fra Tveit

Publisert rundt 7 år siden

Er neppe en objektiv kilde.

Tveit hevder at Sunnhetsbladet ikke er en objektiv kilde.

Hele forutsetningen om at objektive kilder finnes, er feil.

Dessuten bør Tveit opplyses om at adventistene, uansett hva man måtte si om dem, driver mange av de helt sentrale medisinske forskningsinstitusjonene og sykehusene i USA og mange andre land. Innen medisinsk forskning er de blant de fremste i verden. Også mht. kunnskap om ernæring og generelt å promotere en sunn livsstil.

Visste du f.eks. ikke at adventister beviselig lever mange år lengre enn ikke-adventister?

 

Kommentar #42

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Nytelsessyke

Publisert rundt 7 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Vin er kultur, må vite. Men vin er også fyll. I hvert fall for kvinner. Vi tåler nemlig alkohol mye dårligere enn menn. Dersom en kvinne og en mann, hver med en vekt på 75 kilo, drikker nøyaktig like mye, får hun en promille i blodet på 30 prosent mer enn ham

Et godt innlegg til å reflektere noe over. - Kvinners forhold til alkohol har endret seg med likestillingstanken og yrkesdeltakelse. Tidligere var oppgaven vår i større grad,  å skape samhold i familien og sørge for å få gitt våre egne det beste for både kropp og sjel. Alkohol forekom svært sjelden i "gode hjem".

Du har helt rett. - I dag fortoner vi oss, som du sier, til noen nytelsessyke rikinger. Drikkepresset jeg opplevde var så enormt, at det var en lettelse når jeg bare kunne si at min tro ikke tillot alkoholbruk. (selvfølgelig var det mitt valg, men veiledningen fra skriftene var klare)

Familier har gått i oppløsning, mennesker har mistet fotfestet, og mange tragedier utspiller seg i kjølvannet av alkoholen. Ikke minst åpner den også for andre rusmidler, - da nytelsessyken vår har fått stå i sentrum. Dette gjelder også på sex-fronten, ferier og annet. Nytelsessyke er nettopp stikkordet!

Selvfølgelig er det ikke galt å nyte? Hverken sex, mat eller drikke. Men når det omtrent får stå i sentrum for all oppmerksomhet, og avholdenhet blir truende for omgivelsene, så burde vi forstå at noe er galt.

.........

Så finnes det noe å erstatte den med? Den jødiske lærde har fått spørsmålet: "Vil samhold/enhet bli kilden til nytelse for fremtidens menneskehet?"

Han sier i sitt svar: "Ja, samhold vil bli kilden til nytelse. Dette er en helt forskjellig type oppfyllelse fordi når vi kobler oss sammen skaper vi et felles ønske så stort at det mottar en kraftfull energi som eksisterer i universet." (Les gjerne det hele avsnittet han skrev: "En ny fase i menneskehetens utvikling"  ) 

Det handler kanskje rett og slett om en sunn spirituell /åndelig) oppdragese? "For første gang i menneskets historie vil vi være i stand til å kontrollere vår skjebne, hvis vi forstår at vi må endre oss," sier han! Og i denne spennende tiden lever vi!! - Med godt samhold holder det egentlig med "Super-Solo" eller hjemmelaget svarthyllblomst-saft - med egen smak av sommer.

Vennlig hilsen Mette

Kommentar #43

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Uverdig

Publisert rundt 7 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Samfunnet gjennomsyres av mas om alkohol. I takt med at nordmenn har blitt mer velstående, har alkoholforbruket økt. Vi er blitt en gjeng rike alkoholikere

Helt enig, etter at P2 har tatt ferie med "EKKO" er det ferieprogram på radio og alkohol? JA! Jeg blir helt kvalm og undret meg på om programlederne var alkoholikere forrige uke. Er det slik ferie man ønsker seg i familienorge? Samme er det jo med de TV programmene hvor en gruppe på 4 inviterer hverandre på middag og gir terningekast. Alkohol? JA! Man drikker og drikker og hva ser man egentlig på?

Jeg kaller det dårer og dårskap med ubevisst overlegg for syns skyld. Livet kastes bort og man vet det ikke selv.

Kommentar #44

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Belegg for påstandene

Publisert rundt 7 år siden

Siden når har alkoholforbruket økt. Er det i sammenligning med 1970 eller 1860 eller 1900? Det kommer stadig slike påstander uten av det legges ved statistikk over dette. Det er jo godt mulig at folk nå tar seg ett glass vin eller en øl på hverdager. På førti femtitallet var det vel ikke uvanlig at man tok en liten pjolter etter jobb eller en liten portvin til fruene.

Sirius har noe på dette http://www.sirus.no/Forbruk+av+alkohol+i+Norge+f%C3%B8r+og+n%C3%A5.d25-SMJLOYS.ips

Det er jo interessant å se at de nevner tommelfingerregelen som sier: En tommelfingerregel er at den tiendedelen av befolkningen som drikker mest drikker halvparten av all alkoholen (Nordlund 1985).

Man har altså noen virkelige storforbrukere rundt forbi. Det er vel ikke usannsynlig at dette er misbrukere. På den annen side hvor mye drikker så resten av normalbefokningen. Som Sirius forteller drikker vi mindre enn de fleste andre i Europa men vi drikker gjerne mer når vi først drikker. 

Personlig synes jeg det høres fornuftig ut, tross alt er alkohol et rusmiddel og det er for meg litt forunderlig at man da ikke benytter det som det. Vel å merke om man liker alkoholpåvirkningen da, hvis ikke bør man vel holde seg til noe uten alkohol eller ta så lite at man ikke blir påvirket. 

Er så bøttefyll kultur, vel noen mener det andre mener at det å gå kirken på søndager er kultur. Vi har alle våre preferanser. Men fylla har nok vært langt mer synlig i tidligere tider enn det den er i dag om man da ikke har for vane å legge sine aftenturer til stengetid i helgene utenfor diverse skjenkesteder.

Kommentar #45

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Drikkevettregler

Publisert rundt 7 år siden
Jon Herland. Gå til den siterte teksten.
Tingen er at man MÅ ikke på død og liv drikke det fristende glasset som gjør at andre også får lyst på og til slutt driter seg ut. Man bør heller være solidarisk og finne på noe annet og spare glasset til man er alene.

Om man absolutt skal advare mot noe, så må det være det Herland her nærmest anbefaler:  Å drikke alene. Jeg tør påstå at de fleste alkoholismer utvikles i ensomhet, og ikke i felleskap med andre.  De som forsøker å drukne sine sorger alene med flaska på bordet driver en risikosport det er all grunn til å advare mot.  Sjansene for å "drite seg ut" i form av rus er minst like store - om ikke større -  utenfor et felleskap som i godt lag sammen med andre.  Alene uten noen andre rundt seg er man ihvertfall sårbar.

Så om man skulle forsøke seg på noen allegoriske "vett-regler" for drikking, kunne kanskje dette vært et godt forslag:

"Drikk aldri alene!  Gå hjem i tide - det er ingen skam å snu!"

Kommentar #46

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Jeg tør påstå at de fleste alkoholismer utvikles i ensomhet, og ikke i felleskap med andre. De som forsøker å drukne sine sorger alene med flaska på bordet driver en risikosport det er all grunn til å advare mot.

Man har allerede forlengst blitt alkoholiker når man begynner å drikke alene. Man er vel alkoholiker når man føler behov for å drikke når man skal slappe av og ha det litt ekstra morro. Å rettferdiggjøre alkohol er egentlig alkoholisme, man er da egentlig korruptert i sitt tanke og følelsesliv.

Kommentar #47

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Tull og tøys

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Opheim. Gå til den siterte teksten.
Å rettferdiggjøre alkohol er egentlig alkoholisme, man er da egentlig korruptert i sitt tanke og følelsesliv.

...og der sporet vi fullstendig av med et totalitært og ekstremistisk utsagn, som selvsagt ikke stemmer overens med de fleste normale menneskers virkelighetsoppfatning.

Hør her Opheim:  Man kan faktisk ha lyst på en helgepils en solrik ettermiddag som denne, uten på noen måte å fortjene stempelet "alkoholiker". Man kan ta seg et glass vin i lystig lag og til og med ha lyst på et til, uten at man på noen som helst måte skal tildeles diagnosen "rusmisbruker" av amatører.  Ok?

Hva i all verden er dette for utidig dømming av andre mennesker? "...korruptert i sitt tanke og følelsesliv"?  Det er nesten så man får lyst til å si: "Takk, i like måte!"

Og bare så det er sagt med all tydelighet:  Jeg gidder ikke - og akter ikke - å innlate meg på noen kverulantisk disputt med deg eller andre om dette.  Men når jeg blir sitert på ting jeg har skrevet som tas til inntekt for slike tanketomme utsagn, må det være lov til å komme med tilsvar.

Ha en god lørdagsaften - med Solo Super eller Cotes du Rhone :-)

Kommentar #48

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Nestekjærlighet og av hensyn til.

Publisert rundt 7 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Hør her Opheim: Man kan faktisk ha lyst på en helgepils en solrik ettermiddag som denne, uten på noen måte å fortjene stempelet

Jeg er ikke alene om å mene dette. Utover det har jeg selv ligget under for alkohol og i etterkant andre rusmidler. Jeg vet hva som drev meg og hvorfor jeg søkte rus samt jeg kjenner også til følgene fysisk, psykisk og mentale skadevirkninger. Det finnes ingen fordeler bare for egoet og det bærer ingen gode frukter om vi skal tro kriminalstatestikken og sykdomsstatestikker.

 

Kommentar #49

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Advetister og livslengde

Publisert rundt 7 år siden
Det spørs hva man sammenlikner med, selvsagt lever ikke alkoholikere lenge, snitt levealder for en hard rusmisbruker er vel i overkant av 40, det er ikke bevisst at advetister lever lenger enn f eks lutheranere. Katolske munker derimot, skal ha en svært høy gjennomsnitt levealder.
Kommentar #50

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Sunnhetsbladet og objektivitet

Publisert rundt 7 år siden
Enig at graden av objektivitet kan drøftes, og at alle er noe påvirket av egne preferanser. Men, Sunnhetsbladet er subjektivt, fordi de son skriver er advetister og kun er ute etter å bekrefte egne ideer.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere